2015-06-26 23:14:31
Φωτογραφία για Ασφαλιστικές εισφορές για την εργασία πέραν του πενθημέρου
ΠΡΟΣ   :    Διοικητή ΙΚΑ                         Αρ. Πρωτ. 175/2015

                                                             Αθήνα, 26 Ιουν 2015

 

ΣΧΕΤ    :    α.  Υπ΄ αριθμ. πρωτ. 71/23-4-2014 έγγραφό μας

                 β.  Υπ΄ αριθμ. πρωτ. 131/06-10-2014 έγγραφό μας

                 γ.  Υπ΄ αριθμ. πρωτ. Α20/251/26/18-5-2015 έγγραφο ΙΚΑ

Αξιότιμε κε Διοικητά.

Σε συνέχεια των σχετικών εγγράφων και μετά τη δια ζώσης επικοινωνία μας με τον προκάτοχό σας τέως διοικητή του ΙΚΑ, κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο, αναζητήσαμε ενδεικτικά από συνάδελφό μας το λογαριασμό ασφαλιστικών εισφορών του στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.

Από τα στοιχεία που αποτυπώθηκαν στον υπόψη λογαριασμό προκύπτει ότι, οι Έλληνες στρατιωτικοί που, κατά τις διατάξεις του άρθρου 2 του Ν.3865/2010, κατατάχθηκαν στις Ένοπλες Δυνάμεις από 01-1-2011 και μετά και υπήχθησαν υποχρεωτικώς και αυτοδικαίως στον κλάδο κύριας σύνταξης του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, εντάχθηκαν στο πακέτο κάλυψης 152 (ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΕΡΓΟΔ. ΕΠΑΓΓ. ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΘΕΝΤΕΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ), με ημέρες απασχόλησής τους τις είκοσι πέντε (25) το μήνα και ποσοστά εισφορών εργαζομένου και εργοδότη 6,67% και 13,33% επί των μικτών αποδοχών του εργαζομένου.


Από την 21-7-2010, ημερομηνία δημοσίευσης του ανωτέρω νόμου (3865/2010) στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης, η Ομοσπονδία μας τόνισε, με επανειλημμένη αλληλογραφία της, ότι στο μέλλον (στο χρόνο λήψης της σύνταξης), εάν δεν ρυθμιστούν στο αρχικό τους στάδιο και σωστά διάφορα σημεία της ασφαλιστικής ιδιαιτερότητας του επαγγέλματος του στρατιωτικού, θα προκύψουν συνταξιοδοτικές παρενέργειες που ίσως να είναι δύσκολο να θεραπευτούν, όπως ακριβώς συνέβη με τους συναδέλφους μας που κατετάγησαν το έτος 1985 ως Εθελοντές Μακράς Θητείας και ειδικότερα με αυτούς που επέλεξαν να υπηρετήσουν στις ειδικές κατηγορίες (αλεξιπτωτιστές, υποβρύχια, ναρκαλιευτές κλπ).

Πέραν των ανωτέρω παραμένει ανοικτό και το γεγονός, και τούτο αποτυπώνεται στους λογαριασμούς ασφαλιστικών εισφορών των εντασσόμενων στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ (από 01-1-2011 και μετά) στρατιωτικών, ότι για την εργασία τους πέραν του πενθημέρου (υπερεργασία) δεν καταβάλλεται αντίστοιχη εισφορά, όπως συμβαίνει με τους λοιπούς ασφαλισμένους του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.

Όπως ήδη γνωρίζετε, οι στρατιωτικοί, πέραν της προβλεπόμενης νομοθετημένης 40ωρης εβδομαδιαίας εργασίας τους, οφείλουν, στο πλαίσιο ετοιμότητας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, για τη διασφάλιση του αγαθού της ασφάλειας, με σειρά συνδυασμένων διατάξεων νομοθετημάτων και κανονιστικών κειμένων, να εργάζονται και μη εργάσιμες ημέρες (ως και τις αργίες).

Κατόπιν τούτων παρακαλούμε όπως μας γνωρίσετε ποιες οι ασφαλιστικές εισφορές που αναλογούν στους στρατιωτικούς που εργάζονται πέραν του πενθημέρου και κατά τις αργίες και σε ποιες ενέργειες πρέπει να προβεί στρατιωτικός που διαπιστωμένα δεν του έχουν καταβληθεί τούτες.

Ευελπιστούμε στη σύντομη απάντησή σας και παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία, αιτούμενοι όπως καθορίσετε τόπο και ημεροχρονολογία προκειμένου αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας μας συναντηθεί μαζί σας για μια δια ζώσης συζήτηση και κατάθεση των προβληματισμών μας.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία

Ο Πρόεδρος

Τσουκαράκης Ανέστης

Αντισυνταγματάρχης (ΣΔΓ)

6974365800

Ο Γεν. Γραμματέας

 

Μαστρογιαννάκης Χρίστος

Υπολοχαγός (ΠΒ)
6972516650
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ