2015-06-28 00:21:52
Φωτογραφία για Δείτε LIVE τη συζήτηση στη Βουλή - Σαμαράς: Μας οδηγείτε εκτός Ευρώπης και Ευρώ - Αποχώρησε η ΝΔ
00:14 Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης χτυπούν τα χέρια τους στα έδρανα, είναι όρθιοι και φωνάζουν. Ο Αντώνης Σαμαράς αρνείται να συνεχίσει και λέει: «Δεν είναι Δικτάτορας. Κύριε Τσίπρας μαζεύτε την», και αποχώρησε από το βήμα παίρνοντας μαζί του όλη την ομάδα της ΝΔ.

00:09 Νέα μεγάλη ένταση στην Βουλή με φωνές και κραυγές εκ μέρους μερίδα βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που καταφέρονται κατά της Προέδρου της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η ένταση προκλήθηκε επειδή η κυρία Κωνσταντοπούλου ενώ πήρε το λόγο και μίλησε ως βουλευτή ανέβηκε και πάλι για να προεδρεύσει!

00:03 Στο βήμα της Βουλής αυτή την ώρα ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς ο οποίος μεταξύ άλλων σημειώνει: «Η κυβέρνηση Τσίπρα οδηγεί σε δημοψήφισμα παρωδία. Αυτό που θα κληθεί να αποφασίσει ο λαός δεν είναι ανάμεσα στα δύο προγράμματα λιτότητας, αλλά το ναι ή όχι στην Ευρώπη και το Ευρώ. Θέλουμε οι Έλληνες να είμαστε σταθερά στην καρδιά της Ευρώπης... Μας οδηγείται σταδιακά σε έξοδο από την Ευρώπη και το Ευρώ.»


23:35 Και πρόσθεσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ: «Οδηγείτε την χώρα σε μια μεγάλη πολιτική περιπέτειας. Διχάζετε τους Έλληνες για να μην διχάσετε τον ΣΥΡΙΖΑ. Ναι ή όχι στην Ευρώπη τελικά, αυτό είναι το δίλλημα που θέτετε στον ελληνικό λαό. Εμείς λέμε ναι στην Ευρώπη αδιαπραγμάτευτα. Η ρήξη και η επιστροφή στη δραχμή είναι οπισθοδρόμηση δεκαετιών. Εκβιάζετε τη βούληση του ελληνικού λαού. Δεν είχατε και δεν έχετε εντολή για έξοδο της χώρας από το ευρώ.»

23:17 Στο βήμα της Βουλής αυτή την ώρα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά τόνισε μεταξύ άλλων: "Με την πολιτική σας και την κρυφή σας ατζέντα οδηγείτε την χώρα στο περιθώριο της Ευρώπης. Δυστυχώς από την Τρίτη το βράδυ οι Τράπεζες απειλούνται να μείνουν χωρίς στήριξη και η χώρα να οδηγηθεί σε χρεοκοπία. Ρωτώ τον πρωθυπουργό: Είχατε προσχεδιάσει αυτή την στάση; Το δημοψήφισμα δεν μπορεί να γίνει, η πρόταση δεν υπάρχει πια στο τραπέζι, ανακαλέστε την απόφασή σας για δημοψήφισμα και προκαλέστε εκλογές».

22:53 Σε απάντηση όσων είπε νωρίτερα ο κ. Θεοδωράκης η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου σχολίασε: «Υπηρέτησαν αρχές και αξίες και όχι αφεντικά και «νταβατζήδες». Είναι λυπηρό να απευθύνονται τέτοιες προκλήσεις εδώ μέσα».

22:38 Μεγάλη ένταση αυτή την ώρα στη Βουλή ανάμεσα στον Σταύρο Θεοδωράκη και βουλευτές της πλειοψηφίας. Φωτιές άναψε η αποστροφή του λόγου του προέδρου του Ποταμιού ότι οι βουλευτές της κυβέρνησης δεν ζούσαν με τη δουλειά του αλλά με τον κομματικό μισθό.

22:30 Κορυφώνεται στη Βουλή η συζήτηση για την ψήφιση του Δημοψηφίσματος. Αυτή την ώρα στο βήμα βρίσκεται ο Πρόεδρος του Ποταμιού ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Οι άνθρωποι σας έκαναν περατζάδες, δεν διαπραγματευτήκατε στις Βρυξέλλες, εκτός του κ. Χουλιαράκη, οι άλλοι πήγαιναν σαν σχολική εκδρομή. Γιατί περιμένατε να φθάσουμε στον Ιούνιο; Γιατί δεν είχατε σχέδιο.»

17:42 Με τον ανελέητο τοκογλύφο Σάιλοκ από τον «έμπορο της Βενετίας» παρομοίασε τους Ευρωπαίους εταίρους η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε μια ακόμη παρέμβασή της από το προεδρείο της Ολομέλειας.

«Απορώ πως αυτοί αποκαλούνται εταίροι ζητάνε από εμάς σαν έμποροι της Βενετίας να κόψουμε μέρος από τις σάρκες μας», είπε η Πρόεδρος της Βουλής, ενώ όσον αφορά στο δημοψήφισμα έκανε πιο ξεκάθαρη την άποψή της.

«Χαίρομαι που δίνεται η δυνατότητα στον λαό να τοποθετείται επί κατάπτυστων κειμένων», είπε.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης κατέθεσε στην Ολομέλεια -προκειμένου να ενημερωθούν οι βουλευτές- τα δύο κείμενα της πρότασης που θα μπει σε δημοψήφισμα, επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης ότι η όλη συζήτηση γίνεται επί μια πρότασης που δεν γνωρίζει κανείς.

Από την πλευρά της, πάντως, η κυρία Κωνσταντοπούλου σχολίασε: «ακούω παρεμβολές από βουλευτές που ήταν υπουργοί και έφερναν νομοσχέδια χωρίς να δίνουν χρόνο σε κανέναν να τα διαβάζει επειδή έπρεπε να ψηφιστούν πριν ανοίξει το χρηματιστήριο του Τόκιο».

«Χαίρομαι τώρα που διεκδικούν να γνωρίζουν και να διαβάζουν τα κείμενα», σημείωσε.

15.37 Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε ο Μάκης Βορίδης στην ομιλία του.«Ο λαός θα πει «ναι» στην Ευρώπη, «όχι» στην κυβέρνηση»,σημείωσε.

Οπως είπε, το δημοψήφισμα έχει και έναν άλλο χαρακτήρα: Ναι ή όχι στην κυβέρνηση. Αν είναι ναι, ελπίζω την επόμενη ημέρα το πρωί, με τις παραιτήσεις σας εδώ. Εάν η απάντηση είναι «ναι», τι θα σεβαστείτε; Προτάσεις που δεν πιστεύετε; Θα τις ψηφίσετε;

Αυτή την ώρα στο βήμα είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης από τη Χρυσή Αυγή.

15.00 Δεν έγινε δεκτή η ένταση του ΠΑΣΟΚ περί αντισυνταγματικότητας της πρότασης της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

14.30 Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την πρόταση της κυβέρνησης σχετικά με τη διεξαγω΄γη δημοψηφίσματος, η οποία ξεκίνησε με καθυστέρηση. Τη συζήτηση άνοιξε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης, ο οποίος χαραλκτήρισε αναγαία την πρόταση για δημοψήφισμα και ζήτησε την καταψήφιση της πρότασης των θεσμών και του τελέσιγράφου, που τη συνόδευσε, όπως είπς.

Για θεσμική εκτροπή μίλησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Bούτσης: Nα καταψηφιστεί η πρόταση και το τελεσίγραφο - Βενιζέλος: Θεσμική εκτροπή το δημοψηφισμα

Στις 12 το μεσημέρι συγκαλείται εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να λάβει αποφάσεις για το δημοψήφισμα με ερώτημα την αποδοχή ή απόρριψη της πρότασης των Θεσμών, το οποίο ανακοίνωσε με διάγγελμά του τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Βουλής:

Συζήτηση και διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας για τη λήψη απόφασης, σύμφωνα με το άρθρο 44 παρ. 2 εδ. α' του Συντάγματος και 115 του Κανονισμού της Βουλής, επί της από 26/6/2015 Απόφασης και πρότασης του Υπουργικού Συμβουλίου για Διεξαγωγή Δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ