2015-06-28 05:08:10
Φωτογραφία για Πρώην χρήστες ναρκωτικών ουσιών βράβευσε η Kύπρος
Πρώην χρήστες ναρκωτικών ουσιών οι οποίοι ολοκλήρωσαν τη θεραπευτική τους πορεία σε προγράμματα απεξάρτησης βράβευσαν σήμερα η Πολιτεία και το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου (ΑΣΚ) σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών όπως έχει οριστεί από την ΟΗΕ η 26η Ιουνίου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλή, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε ότι η χρήση και κατάχρηση εξαρτησιογόνων ουσιών αποτελεί σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και μια από τις κυριότερες προκλήσεις για την Κύπρο.

Ο κ. Πατσαλή σημείωσε ότι στην Κύπρο όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, η κάνναβη εξακολουθεί να παραμένει η πιο διαδεδομένη ουσία με την υψηλότερη επικράτηση σε σύγκριση με τις άλλες παράνομες ουσίες, υποδεικνύοντας επιπρόσθετα ότι η νέα εικόνα που παρουσιάζει η αγορά διεγερτικών σε συνδυασμό με την εμφάνιση νέων ουσιών στο προσκήνιο αποτελούν νέες προκλήσεις που καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για έγκαιρη ανάπτυξη ενδεδειγμένων πολιτικών και παρεμβάσεων που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.


Επεσήμανε την ίδια στιγμή ότι τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί από την πολιτεία αλλά και η ανάληψη νέων μέτρων για αντιμετώπιση της ουσιοεξάρτησης δεν είναι εξαντλητικά και αποτελούν προσπάθεια διασφάλισης της υγείας και της ευημερίας όλων των πολιτών στο σύνολο, αλλά και των ευάλωτων ομάδων που ειδικότερα στη σημερινή δύσκολη εποχή, χρειάζονται τη στήριξη της κοινωνίας περισσότερο από ποτέ.

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η κοινή προσπάθεια του κρατικού και μη τομέα στην πρόληψη, θεραπεία και επανένταξη των ουσιοεξαρτημένων συνανθρώπων μας είναι καταλυτική για το κτίσιμο μια υποστηρικτικής κοινωνίας, ενός δυνατού κοινωνικού δικτύου, όπου ο άνθρωπος θα αγκαλιάζεται από το σύνολο και δεν θα τρέπεται στη φυγή των εξαρτήσεων ή άλλων επιβλαβών ουσιών.

Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός Υγείας αναγνώρισε το πολύτιμο, όπως το χαρακτήρισε, έργο του ΑΣΚ τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια στην αντιμετώπιση της ουσιοεξάρτησης στην Κύπρο. «Η συμβολή του ΑΣΚ και η έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας στην προώθηση και εφαρμογή επιστημονικά τεκμηριωμένων καλών πρακτικών μέσω της Εθνικής Στρατηγικής για την Αντιμετώπιση της εξάρτησης από παράνομες ουσίες και την επιβλαβή χρήση του αλκοόλ συνδράμουν αδιαμφισβήτητα στη μείωση των αρνητικών συνεπειών που σχετίζονται με την χρήση μέσω της διασφάλισης μια συνεχούς παροχής υψηλής ποιότητας προληπτικών και θεραπευτικών προγραμμάτων» είπε.

Στη δική του ομιλία ο Πρόεδρος του ΑΣΚ Χρύσανθος Γεωργίου σημείωσε ότι το ΣΚ επιμένει να ασκεί με ευλάβεια το ρόλο που η Πολιτεία του ανέθεσε, ένα ρόλο που προϋποθέτει, όπως ανέφερε, υψηλού επιπέδου επιστημονική ανεξαρτησία έτσι ώστε να επιτυγχάνεται ο πολύπλοκος ρόλος του συντονισμού μεταξύ όλων των φορέων του κρατικού και μη τομέα.

«Σε συνθήκες που καθημερινά δοκιμάζονται τα προληπτικά και θεραπευτικά προγράμματα της χώρας μας το ΑΣΚ διεκδικεί με σύνεση αλλά και επιμονή που εδράζεται πάντα σε μια επιστημονική θεώρηση των πραγμάτων» τόνισε.

Επεσήμανε παράλληλα ότι το δεν θα πρέπει να σχεδιάζεται συρρίκνωση των πόρων στη δημόσια υγεία όταν διεθνείς μελέτες αποτυπώνουν με σαφήνεια ότι για κάθε €1 που διατίθεται για τη θεραπεία εξοικονομούνται από €4,6 μέχρι €6,5 ανάλογα με το είδος του προγράμματος, αλλά και πως σε κάθε περίπτωση το κόστος παραμονής ενός χρήστη στη θεραπευτική κοινότητα είναι μικρότερο από αυτό του εγκλεισμού.

Κάλεσε τέλος να μετατραπεί η 26η Ιουνίου σε μέρα ανάληψης ατομικής και συλλογικής δράσης για διασφάλιση των δικαιωμάτων των ανθρώπων της Κύπρου που παλεύουν με την εξάρτηση αλλά και για την αναδόμηση μιας κοινωνίας που να λειτουργεί στηρικτικά.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης βραβεύτηκε επίσης ο Alexis Goosdeel, Διευθυντής του Δικτύου Reitox και Διεθνούς Συνεργασίας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης των Ναρκωτικών και της Τοξικομανίας ενώ το κλιμάκιο εγχόρδων της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου παρουσίασε έργα των Bela Bartok και Pietro Mascagni.

Πηγή: ΚΥΠΕ
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ