2015-06-30 20:00:31
Φωτογραφία για ΚΕΡΑΜΕΑΣ : ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ 1-2 ΠΑΙΚΤΕΣ...
Την ώρα που στις τάξεις των οπαδών του Ολυμπιακού περίμεναν κάποια προσθήκη, οι ερυθρόλευκοι ανακοίνωσαν έναν άνθρωπο που ελάχιστοι ξέρουν, αλλά όσοι έχουν γνώση μιλούν για τον κορυφαίο προπονητή στις μικρές ηλικίες με προσόν την… ανίχνευση ταλέντων.

Ο λόγος για τον Νίκο Κεραμέα, τον οποίο η ΚΑΕ Ολυμπιακός τον προσέλαβε για να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν καλύτερα τις ακαδημίες των ερυθρόλευκων και να προσπαθήσει στο εγγύς μέλλον να βγάλει παίκτες από τα σπλάχνα του Θρύλου που θα στελεχώσουν την πρώτη ομάδα.

Ο άνθρωπος που έχει συνδεθεί με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού μπάσκετ σε τμήματα υποδομής, από τις 23 του Ιούνη είναι ο νέος υπεύθυνος του αναπτυξιακού προγράμματος του Ολυμπιακού, υπεύθυνος των ερυθρόλευκων ακαδημιών και όλων των αγωνιστικών τμημάτων υποδομής.

Ο «Γαύρος» είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον προπονητή ο οποίος υπό τις οδηγίες του αγωνίστηκαν παίκτες όπως ο Κώστας Σλούκας, ο Δημήτρης Κατσίβελης, ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης, ο Νίκος Ζήσης, ο Χάρης Μαρκόπουλος και ο Αντρέας Χριστοδούλου, στην πρώτη του συνέντευξη ως μέλος της οικογένειας του Ολυμπιακού.


Αναλυτικά:

Ε: Θα ήθελα να μας πείτε τι ακριβώς περιμένει ο κόσμος του Ολυμπιακού από σας και τι θα αλλάξει από εδώ και πέρα στις ακαδημίες μπάσκετ των Πειραιωτών. Τι θα θέλατε στο ξεκίνημά σας;

Α: Οταν υπάρχει ενδιαφέρον για μία ομάδα η οποία στην ανδρική της βιτρίνα είναι στην κορυφή, συνήθως το σχήμα αυτό πρέπει να ξεκινάει από τη βάση του. Το ότι ο Ολυμπιακός αυτήν τη στιγμή είναι στις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης, πρέπει να πιστοποιήσει ότι πίσω από αυτό υπάρχει βάση. Θέλουμε να κάνουμε μία πυραμίδα με μία πολύ πλατιά βάση, θέλουμε να προσκαλέσουμε τα μικρά παιδιά να στελεχώσουν τα τμήματα της ακαδημίας και των αγωνιστικών τμημάτων παμπαίδων, παίδων και εφήβων έτσι ώστε κάποια στιγμή ο Ολυμπιακός, να μην έχει την ανάγκη να προστρέχει σε άλλες ομάδες και να ενισχύεται, αλλά να βγάζει αξιόλογα παιδιά από τα σπλάχνα του.

Ε: Επειδή όμως και αυτά ενδιαφέρουν, πιστεύετε πως ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να δει κάποια μέρα και τα τμήματα υποδομής του να πρωταγωνιστούν όπως και η αντρική ομάδα;

Α: Εγώ ξεκινώ από τις βάσεις στις ακαδημίες. Επειδή έχω την αίσθηση ότι οι άνθρωποι του Ολυμπιακού έχουν την υπομονή να στηρίξουν αυτό το εγχείρημα, το πρώτο που θα θελήσουμε να κάνουμε είναι να αναφερθούμε και να επικεντρωθούμε στα πολύ μικρά παιδιά, σε αυτά από ηλικίας πρώτης δημοτικού. Να μπουν στο γήπεδο, να πλαισιώσουν τα τμήματα της Ακαδημίας, να γίνουν φίλαθλοι του Ολυμπιακού, να έρθουν στο γήπεδο και να χειροκροτήσουν την ομάδα και να δημιουργήσουμε μία γενιά και φιλάθλων και νέων αθλητών. Από εκεί και πέρα, ερχόμαστε στα αγωνιστικά τμήματα, στους παμπαίδες, στους παίδες και στους εφήβους και ενδεχομένως αργότερα να σκεφτούμε για κάτι άλλο όπως για μία δεύτερη ομάδα. Δεν ξέρω όμως αργότερα τι θα γίνει, αλλά κατά πάσα πιθανότητα πρέπει να ενισχύσουμε την ομάδα παμπαίδων και παίδων για να δημιουργήσουμε μία δεξαμενή παικτών, ώστε να στελεχώσουν κάποια στιγμή την ανδρική ομάδα.

Ε: Είναι πιθανόν να δούμε κάποιες προσθήκες στον Ολυμπιακό, όπως τον Μουράτο πέρσι, οι οποίες θα μπορούν να αγωνίζονται στους εφήβους αλλά να είναι και στην αντρική ομάδα; Ακούγονται πολλά ονόματα εξάλλου ήδη Α: Δεν είμαι ακόμα σε θέση να μιλήσω για «στοχευμένες» κινήσεις. Ενδεχομένως να αφορούν κάτι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες την εφηβική ομάδα, αλλά και την παιδική ομάδα. Αυτό το λέω, γιατί όπου βρούμε στοιχεία ποιότητας θα ασχοληθούμε. Δεν θα πέσουμε με τα… μούτρα στον πρώτο τυχόντα, αλλά όπου διαβλέψουμε ότι υπάρχουν στοιχεία ταλέντου και αθλητικής κουλτούρας, που μας ενδιαφέρει το ίδιο με το ταλέντο, εκεί θα ασχοληθούμε

Ε: Πάντως αυτό το ενδεχόμενο από ότι καταλαβαίνω δεν το κλείνετε…

Α: Δεν μιλάω για ονόματα. Το κριτήριό μας θα είναι οι προδιαγραφές των παικτών να αγγίζουν την πρώτη ομάδα. Δεν μας ενδιαφέρει να έχουμε καλό εφηβικό ή παιδικό. Μας ενδιαφέρουν οι προδιαγραφές και το ταλέντο των αθλητών στην προοπτική τους να μπορούν κάποια στιγμή να βρεθούν στην πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού.

Ε: Επιμένω επί αυτού, γιατί δεν έχουμε καιρό να βλέπουμε κάποιο παιδί να βγαίνει από τις ακαδημίες του Ολυμπιακού και να στελεχώνει τους άντρες.

Α: Δεν θέλω να αδικήσω κάποιον. Με απόλυτο σεβασμό σε όποιους δουλεύουν στις ακαδημίες του Ολυμπιακού και όσους δούλεψαν τα προηγούμενα χρόνια, εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε το έργο που γινόταν. Μας ενδιαφέρει και η ποιότητα αλλά και η ποσότητα. Το πόσα από τα παιδιά αυτά θα μπορέσουν να ξαναμπούν στο γήπεδο και να μπορούν να χειροκροτήσουν την πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού, συμπεριφερόμενα σωστά σαν καλοί φίλαθλοι. Μέσα από την ποσότητα λοιπόν θέλουμε να βγάλουμε και τα παιδιά με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, που θα μπορέσουν κάποια στιγμή να ανέβουν στο υψηλότερο σκαλοπάτι.

Ε: Όπως καταλαβαίνω, θα έχουν άμεση σχέση τα τμήματα υποδομής με την πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού; Θα υπάρξει κάποια προσθαφαίρεση; Κάποιοι νέοι συνεργάτες, ας πούμε;

Α: Ακόμα δεν μπορώ να σας βοηθήσω σε αυτό γιατί ακόμα δεν έχω έρθει στην Αθήνα. Είναι κάτι το οποίο θα ασχοληθώ μέσα στις επόμενες μέρες, θα κλείσει ο κύκλος κανονικά της χρονιάς γιατί γίνονται ακόμα προπονήσεις και είμαστε σε συζητήσεις για το σχήμα της επόμενης χρονιάς. Αυτή την στιγμή, όπως καταλαβαίνεις δουλεύει ακόμα το σχήμα που υπάρχει όλη τη χρονιά. Πιθανόν να υπάρχουν και κάποια άλλα πρόσωπα.

Ε: Ποιος είναι ο σκοπός λοιπόν με τον ερχομό σας στον Ολυμπιακό; Τι θα θέλατε να πείτε προς τους οπαδούς της ομάδας;

Α: Νομίζω ότι οφείλει ο Ολυμπιακός αν θέλει να είναι συνεπής σε αυτό που ονειρεύονται οι φίλαθλοι, είναι κάποια στιγμή να στελεχώνεται η πρώτη ομάδα από αρκετά παιδιά που θα προέρχονται από τα τμήματα υποδομής. Νομίζω ότι και αυτό θα είναι η μεγαλύτερή μας επιτυχία. Δεν είναι αυτοσκοπός ο πρωταθλητισμός σε αυτές τις ηλικίες, μας ενδιαφέρει να παράγουμε και να γίνουμε ένα… θερμοκήπιο παραγωγής νέων παικτών. Αν καταφέρουμε κάθε 1-2 χρόνια να βγάζουμε ένα παίκτη για κάθε ομάδα θα είναι πολύ μεγάλη επιτυχία σαν ουσία, αλλά και σαν οικονομική λογική.

Ε: Τέλος, θα ήθελα τη γνώμη σας για τους Μουράτο και Χριστοδούλου, οι οποίοι ήδη στελεχώνουν τις ομάδες της Εθνικής και τον δεύτερο τον γνωρίζετε από τον Μαντουλίδη.

Α: Ελπίζω να είναι καρποφόρο το καλοκαίρι που έρχεται και να βοηθήσουν τις ομάδες τους να πρωταγωνιστήσουν στα τουρνουά που παίζουν.

Έχω ευαισθησία στον Χριστοδούλου γιατί είναι και πολύ καλό παιδί και στον Μαντουλίδη - ήταν από τους πιο συνεπείς αθλητές και από τους πιο προικισμένους. Έχει δουλέψει πάρα πολύ σκληρά και νομίζω ότι κάποια στιγμή δικαιούται και αυτός κάποια ευκαιρία για να αποδείξει αν μπορεί να παίξει και αυτός στο πιο ψηλό επίπεδο.
olympiacos-blog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ