2015-07-01 04:53:15
Φωτογραφία για Πόσα χρήματα και πότε θα δοθούν οι συντάξεις
Οδηγίες για την καθημερινότητα των πολιτών έχει δώσει η κυβέρνηση για το κλείσιμο των τραπεζών. Την Τετάρτη θα ανοίξουν 850 καταστήματα των 4 συστημικών τραπεζών προκειμένου να εξυπηρετηθούν όσοι συνταξιούχοι δεν διαθέτουν κάρτα για τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης αλλά βιβλιάριο.

Συγκεκριμένα η Εθνική θα διαθέσει 250 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, η Τράπεζα Πειραιώς 250 καταστήματα, η Alpha Bank 200 και η Eurobank 150. Σε αυτά θα εξυπηρετηθούν αποκλειστικά συνταξιούχοι και θα μπορούν να σηκώσουν 60 ευρώ την ημέρα.

Την Τετάρτη οι συνταξιούχοι θα μπορούν να σηκώσουν συνολικά 120 ευρώ. Ωστόσο, από την Παρασκευή θα μπορούν να λαμβάνουν μόνο 60 ευρώ κάθε ημέρα.

Αναστέλλονται για το ίδιο διάστημα οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιογράφων (επιταγές), καθώς και οι δικαστικές προθεσμίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με απόφαση της αρμόδιας επιτροπής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους θα μπορούν να εγκρίνονται κατά τη διάρκεια της αργίας συναλλαγές, που κρίνονται αναγκαίες για την διαφύλαξη ενός δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος όπως π.χ. η πληρωμή ιατρικών εξόδων στο εξωτερικό ή η εισαγωγή φαρμακευτικών ειδών.


Κανονικά οι πληρωμές συντάξεων και επιδομάτων του ΟΑΕΔ

Κανονικά θα καταβληθούν όλες οι συντάξεις του ΙΚΑ στα ΕΛΤΑ και τα καταστήματα των Ελληνικών Ταχυδρομείων θα λειτουργούν για όλες τις υπηρεσίες εκτός από τις τραπεζικές συναλλαγές του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου - Eurobank.

Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης διαβεβαίωσε χθες ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα ούτε με τις συντάξεις του ΤΑΠ-ΟΤΕ και της ΔΕΗ. Μάλιστα διαβεβαίωσε χθες από το βήμα της Βουλής ότι το πρόβλημα με το διατραπεζικό σύστημα έχει λυθεί και οι συνταξιούχοι θα λάβουν τα χρήματα τους.

Για τα επιδόματα του ΟΑΕΔ ανακοινώθηκε ότι θα πληρωθούν κανονικά από την 1η έως την 3η Ιουλίου. Οι δικαιούχοι όλων των παροχών και των επιδομάτων του ΟΑΕΔ δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν. Οι λογαριασμοί των δικαιούχων του ΟΑΕΔ θα συνεχίσουν να πιστώνονται κανονικά, κατά τις προγραμματισμένες ημερομηνίες, όπως συμβαίνει επί σειρά ετών», διαβεβαίωσε η διοικήτρια του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), Μαρία Καραμεσίνη.

Τι θα ισχύσει για το νερό, τα ΜΜΜ, τηλεφωνία κλ.π.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Μεταφορών, Χρήστο Σπιρτζή για την εβδομάδα μέχρι το δημοψήφισμα οι μετακινήσεις των πολιτών με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα είναι δωρεάν. Επιπλέον έχει δοθεί εντολή να μην γίνονται διακοπές από τις ΔΕΚΟ για τους λογαριασμούς, όπως στο νερό.

Μάλιστα δεν θα διακοπούν ούτε οι τηλεπικοινωνιακές συνδέσεις, όπως τα σταθερά, τα κινητά τηλέφωνα και το ίντερνετ μετά από συνεννόηση της κυβέρνησης με τις εταιρείες.

Βενζινάδικα- Σούπερ μάρκετ

Λύση στο πρόβλημα της πληρωμής με πιστωτικές κάρτες στα πρατήρια καυσίμων, ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος, μετά από συνάντηση που είχαν εκπρόσωποί της με τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη και τον γενικό γραμματέα Εμπορίου, Αντώνη Παπαδεράκη. Διευκρινίστηκε, πάντως, ότι όσα πρατήρια δεν έχουν πρόσβαση σε δίκτυα ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) και για όσο διάστημα είναι κλειστές οι τράπεζες, δεν θα αποδέχονται πιστωτικές κάρτες.

Αναλυτικά η ΟΒΕ ανακοίνωσε ότι η λύση που βρέθηκε έχει ως εξής:

1. Ισχύουν οι πληρωμές προς πρατήρια με πιστωτικές (και χρεωστικές) κάρτες, για αγορά υγρών καυσίμων.

2. Οι τράπεζες θα μεταβιβάζουν τα ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς των βενζινοπωλών.

3. Οι βενζινοπώλες θα μπορούν, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος Διατραπεζικών Συναλλαγών (e- banking), να πληρώνουν τους προμηθευτές τους, εταιρείες πετρελαιοειδών, χωρίς εμπόδιο.

4. Οι εταιρείες θα ενημερωθούν για τις νέες διευθετήσεις, ώστε να δέχονται πληρωμές, μέσω Διατραπεζικών Συναλλαγών και θα κληθούν να συμβάλλουν και αυτές στην ομαλή τροφοδοσία των πρατηρίων, όπως στις κανονικές συνθήκες.

5. Για όσα πρατήρια δεν διαθέτουν πρόσβαση στο σύστημα Διατραπεζικών Συναλλαγών (e- banking), η ΟΒΕ ζητάει, για όσο χρόνο διαρκεί το κλείσιμο των τραπεζών, συγνώμη από τους καταναλωτές, γιατί δεν θα μπορούν να εξυπηρετούνται μέσω καρτών.

Η ΟΒΕ ζητά, τέλος, από τους καταναλωτές να διατηρούν την ψυχραιμία τους, καθώς, όπως επισημαίνει, υπάρχουν αποθέματα καυσίμων και σύντομα η αγορά θα λειτουργεί ομαλά, ενώ καλεί τους βενζινοπώλες να διευκολύνουν τους καταναλωτές στις αγορές και να τους εφοδιάζουν κανονικά, όπως επιτάσσει το επαγγελματικό τους καθήκον σε τέτοιες στιγμές.

Κατά την χθεσινή ημέρα παρατηρήθηκαν φαινόμενα με πρατήρια βενζίνης που δεν δέχονταν πιστωτικές κάρτες. Για το θέμα πηγές της αντιπροεδρίας υποστήριξαν ότι γίνονται συζητήσεις με τις διοικήσεις των τραπεζών προκειμένου να δοθεί στο κοινό η λίστα με τα σούπερ μάρκετ, τους προμηθευτές και τα βενζινάδικα που δέχονται τις συναλλαγές με τις πιστωτικές κάρτες.

Όσον αφορά τις καταθέσεις που κάνουν στις τράπεζες, μεγάλα καταστήματα, αλυσίδες σούπερ μάρκετ από τις ημερήσιες εισπράξεις, έχει προβλεφθεί ο επιχειρηματίας σε συνεννόηση με τις τράπεζες να μπορεί να κάνει την κατάθεσή του για όσο καιρό οι τράπεζες είναι κλειστές συνοδεία φρουράς.

Πρεσβείες εξωτερικού

Όσον αφορά τους Έλληνες οι οποίοι αυτοί την περίοδο βρίσκονται στο εξωτερικό για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έχει γίνει συνεννόηση με τις τράπεζες οι οποίες αποφάσισαν να ανοίξουν το όριο των πιστωτικών τους καρτών ώστε να εξυπηρετηθούν ενώ για οτιδήποτε χρειαστούν μπορούν να απευθυνθούν στις κατά τόπους πρεσβείες.

Μισθοδοσίες

Σύμφωνα με ίδιες πηγές οι επιχειρήσεις εφόσον διατηρούν λογαριασμούς στις τράπεζες μπορούν να μεταφέρουν τα χρήματα ενδοτραπεζικά στους λογαριασμούς μισθοδοσίας των εργαζομένων. Στην περίπτωση που έχουν στα χέρια τους επιταγές πρέπει να επικοινωνήσουν με τις τράπεζες όπου υπάρχουν ήδη συσταθεί call center με στόχο να διαχειριστούν τέτοιες καταστάσεις και να ενημερωθούν για τα περαιτέρω.

Όσον αφορά τα δίδακτρα για σπουδαστές του εξωτερικού για όσες μέρες υπάρχει η τραπεζική αργία δεν μπορούν να φύγουν λεφτά εκτός Ελλάδος.

Επιτροπή του ΓΛΚ

Η ειδική επιτροπή που θα εγκρίνει συναλλαγές με το εξωτερικό σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ξεκίνησε ήδη τη λειτουργία της και αντιμετώπισε το πρώτο αίτημα έγκρισης πληρωμής προς το εξωτερικό. Η επιτροπή αυτή, για όσο χρονικό διάστημα οι τράπεζες είναι κλειστές, θα δίνει έγκριση μόνο για την αγορά από το εξωτερικό βασικών αγαθών όπως πετρέλαιο, φάρμακα κ.α.

Αφού ανοίξουν οι τράπεζες η Επιτροπή αυτή θα εξετάζει τα αιτήματα από πάσης φύσεως εισαγωγικές εταιρείες.

Πηγή: Real
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ