2015-07-01 14:36:37
Φωτογραφία για ΔΝΤ: Σε καθεστώς καθυστέρησης πληρωμής και όχι χρεοκοπίας, τέθηκε η Ελλάδα
Σε κατάσταση καθυστέρησης (σ.σ όχι χρεοκοπίας) έθεσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Ελλάδα καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Ταμείο και με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, η Ελλάδα δεν αποπλήρωσε μέχρι την Τρίτη τη δόση των περίπου 1,5 δισ. ευρω που όφειλε, με αποτέλεσμα η χώρα να βρίσκεται σε κατάσταση καθυστέρησης πληρωμών και να μη μπορεί πλέον να δεχθεί βοήθεια απο το Ταμείο μέχρι την εξόφληση της οφειλής αυτής.

Ο ίδιος αναφέρει επίσης ότι το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου ενημερώθηκε για την εξέλιξη αυτή όπως και για το αίτημα που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση, για παράταση του χρόνου αποπληρωμής της συγκεκριμένης οφειλής.

Η κίνηση ήταν αναμενόμενη από το Ταμείο και εντάσσεται στο πλαίσιο της διαδικασίας που ακολουθείτε σε τέτοιου είδους περιπτώσεις.

Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ έλαβε από την ελληνική κυβέρνηση αίτημα παράτασης εξόφλησης της οδειλής, το οποίο θα εξετάσει το Διοικητικό Συμβούλιο.


Στην ανακοίνωση του ΔΝΤ αναφέρεται:

"Επιβεβαιώνεται ότι η πληρωμή 1,5 δισ. ευρώ, που οφειλόταν από την Ελλάδα προς το ΔΝΤ σήμερα δεν έχει ληφθεί. Πληροφορήσαμε το Εκτελεστικό Συμβούλιο ότι η Ελλάδα έχει ληξιπρόθεσμη οφειλή (arrears) και μπορεί να λάβει χρηματοδότηση από το ΔΝΤ όταν τακτοποιηθεί. Επιβεβαιώνεται ότι το ΔΝΤ έλαβε αίτημα από τις ελληνικές αρχές σήμερα, για παράταση της υποχρέωσης πληρωμής που έπρεπε να καταβληθεί σήμερα, η οποία θα εξετασθεί από το Εκτελεστικό Συμβούλιο".

Την περασμένη εβδομάδα ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις είχε δηλώσει ότι στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν θα κατέβαλλε εμπρόθεσμα την οφειλή της, το Ταμείο δεν θα εκλάμβανε την εξέλιξη αυτή ως χρεοκοπία (default), αλλά θα έθετε την χώρα στο καθεστώς των "ληξιπρόθεσμων οφειλών".

Στο παρελθόν, μόνο τη δεκαετία του 1980 η Νικαράγουα έχει πάρει από το διοικητικό συμβούλιο τέτοιου είδους παράταση. Στην περίπτωση της Ελλάδας η κριστίν Λαγκάρντ έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα εισηγηθεί αρνητικά.

Η εξέλιξη αυτή βοηθάει όμως την εκκίνηση της διαδικασίας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ