2015-07-02 13:03:12
Φωτογραφία για ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: ΤΟ «ΟΧΙ» ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΕΙ ΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ VD
Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Το δημοψήφισμα έχει νόημα όταν δεν οδηγεί σε πόλωση

Το «όχι» στην πρόταση των δανειστών επανεκκινεί τη διαπραγμάτευση τη Δευτέρα, σημειώνει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος σημειώνει ακόμη πως κάποιοι θεώρησαν απαραίτητο να κλείσουν οι τράπεζες, επειδή η κυβέρνηση πρότεινε να φορολογηθούν οι πλούσιοι αντί να περικοπούν οι συντάξεις.

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Σακελλαρίδης αναφέρει:

«Η ελληνική κυβέρνηση όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα έδωσε σκληρή μάχη για να μην μειωθούν οι συντάξεις. Πέντε χρόνια μνημονίων οδήγησαν σε περικοπές συντάξεων ύψους 14 δις, τα οποία από ότι φαίνεται δεν ήταν αρκετά για τους δανειστές και την τρόικα εσωτερικού. Ήθελαν κι άλλα! Και επειδή η κυβέρνηση αντιπρότεινε να φορολογηθούν οι πλούσιοι αντί να περικοπούν οι συντάξεις, κάποιοι θεώρησαν απαραίτητο να κλείσουν τις τράπεζες. Όσο περνούν οι μέρες όμως, όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα
. Όλο και περισσότεροι σπάνε τον φόβο, κλείνουν τα αυτιά τους στην πρωτοφανή προπαγάνδα, δεν υποκύπτουν στους εκβιασμούς. Το ''όχι'' στην πρόταση των δανειστών επανεκκινεί τη διαπραγμάτευση τη Δευτέρα. Με βάση την ενότητα του ελληνικού λαού και την απόρριψη των τελεσιγράφων, η ελληνική κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί με καλύτερους όρους τα συμφέροντα ενός λαού που δοκιμάζεται καθημερινά εδώ και 5 χρόνια».

Παράλληλα, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου υποστηρίζουν πως «Πληθαίνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες που επαναλαμβάνουν ότι οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές δεν τελειώνουν την Κυριακή» και επισημαίνουν δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως:

Του Ισπανού υπουργού Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος, ο οποίος δήλωσε ότι «η ευρωζώνη θα συνεχίσει να είναι ανοικτή σε διαπραγματεύσεις ακόμα και αν η Ελλάδα πει 'όχι' στο δημοψήφισμα».Της Άνγκελα Μέρκελ, που ανέφερε ότι «η πόρτα για συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση ήταν και παραμένει ανοιχτή [..] Ωστόσο πριν από το δημοψήφισμα δεν μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση για νέο πρόγραμμα βοήθειας».Του Φρανσουά Ολάντ, που τόνισε ότι «η συμφωνία πρέπει να γίνει αμέσως. Ως Ευρωπαίος, δεν θέλω τη διάσπαση της ευρωζώνης, δεν μου αρέσουν οι δηλώσεις αδιαλλαξίας, οι βάναυσες ρήξεις [...] Πιστεύω ότι πρέπει να αναζητήσουμε μια συμφωνία, για διαπραγμάτευση, για λογική. Όμως αυτό απαιτεί να έχουν πεισθεί όλοι γι’ αυτό. Η Γαλλία αγωνίζεται προς αυτή την κατεύθυνση, δεν θέλει βέτο ή αγριάδες».Του αντικαγκελάριου της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που τονίζει ότι «είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε λύσεις. Ούτε η Ευρώπη κινδυνεύει ούτε το ευρώ», ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.Του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, που δηλώνει ότι «η πόρτα για νέες διαβουλεύσεις παραμένει ανοιχτή».Του έλληνα πρωθυπουργού που στο μήνυμά του τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα παραμείνει μέχρι τέλους. Και θα είναι εκεί και τη Δευτέρα, αμέσως μετά το δημοψήφισμα με καλύτερους όρους για την ελληνική πλευρά».

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης ανέφερε, μιλώντας στο Bloomberg, ότι θα παραιτηθεί εάν στο δημοψήφισμα επικρατήσει το «Ναι».

«Δεν θα υπογράψουμε καμία συμφωνία χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους» τόνισε ο υπουργός. «Δεν θα υπογράψω συμφωνία του τύπου "παρατείνουμε και εθελοτυφλούμε" (extend and pretend)» συνέχισε, λέγοντας χαρακτηριστικά πως θα προτιμούσε «να του κοπεί το χέρι». 

Ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε την εκτίμησή του ότι την Κυριακή θα επικρατήσει το «Όχι».

Εάν επικρατήσει το «Ναι», απάντησε πως δεν θα είναι εκείνος υπουργός Οικονομικών το πρωί της Δευτέρας, αλλά «θα βοηθήσει όποιον» αναλάβει τη θέση. Σε τέτοιο ενδεχόμενο, είπε, θεωρεί πως η ελληνική κυβέρνηση θα φτάσει σε συμφωνία αλλά «ίσως αλλάξουμε τη σύνθεση της κυβέρνησης, ορισμένοι από εμάς ίσως δεν μπορέσουμε να το χωνέψουμε». Ο ίδιος είπε πως δεν έχει κάνει ανάληψη από ΑΤΜ μετά την επιβολή περιορισμών, λέγοντας πως κάτι τέτοιο «δεν θα ήταν αρμόζον». 

Από την άλλη πλευρά, μήνυμα προς όλες τις κατευθύνεις έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σημειώνοντας πως το ευρώ είναι εθνικός μονόδρομος. «Η πορεία προς το δημοψήφισμα δεν επιτρέπεται σε καμιά περίπτωση να διαταράξει την τόσο απαραίτητη, αυτή τη στιγμή, ενότητα του ελληνικού λαού» και πρόσθεσε: «Το δημοψήφισμα, που είναι θεσμός άμεσης δημοκρατίας, υπηρετεί την δημοκρατία μόνον όταν διεξάγεται υπό όρους που δεν επιτρέπουν κανέναν διχασμό».

Από την πλευρά της η κ. Κατσέλη, αφού συμφώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έκανε λόγο για δύσκολες στιγμές και κάλεσε όλους να τις αντιμετωπίσουν με ψυχραιμία, ομόνοια και αποφασιστικότητα. Η ίδια διαβεβαίωσε ότι μέσα στο πλαίσιο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, το τραπεζικό σύστημα κάνει τα αδύνατα δυνατά να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πελατών. Διευκρινίζοντας, ότι πελάτες είναι από τον απλό συνταξιούχο και την εμπορική εταιρεία, μέχρι την επιχείρηση που προσπαθεί αυτή τη στιγμή να κάνει πληρωμές.

«Δίνεται ένας καθημερινός αγώνας, πραγματικά, να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών» ανέφερε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και κατέληξε επισημαίνοντας: 

«Τα πράγματα είναι ομαλά, υπάρχει ρευστότητα και είμαι σίγουρη και αισιόδοξη ότι θα τα βγάλουμε πέρα, αν όλοι, όπως είπατε, είμαστε μαζί και αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες από κοινού».

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ