2015-07-03 10:52:35
Φωτογραφία για CNN: Ο Τσίπρας έχει κάνει μεγάλη ζημιά στην ελληνική οικονομία
Υπό προϋποθέσεις, η φωτογραφία που έχει αναρτήσει το CNN στο σάιτ του, θα έφτανε για να δηλώσει τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα. Ο Τσίπρας ακουμπάει στο βήμα της Βουλής που έχει μετατραπεί σε μια ερειπωμένη Ελλάδα.

Ωστόσο, το κείμενο που συνοδεύει τη φωτογραφία είναι αρκούντως επεξηγηματικό. «Σε λιγότερο από έξι μήνες ο Τσίπρας εξαφάνισε την αναιμική επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη και οδήγησε τη χώρα σε ακόμη μεγαλύτερο οικονομικό πόνο», αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο σημειώνοντας πως ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε πολύ κακές «business».

Με αυτή την άποψη συμφωνεί και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg, Χόλγκερ Σμίντινγκ: «Η ζημιά έχει γίνει. Το να οικοδομήσεις ξανά την εμπιστοσύνη είναι πιο δύσκολο από το να τη διαλύσεις».

Για να συμπληρώσει ο αρθρογράφος του CNN: «Κουρασμένοι από την πολύχρονη και επίπονη λιτότητα, οι Έλληνες έφεραν στην εξουσία τον ΣΥΡΙΖΑ με την ελπίδα ότι θα υπάρξει μια αλλαγή. Ωστόσο, τα όποια κέρδη από της περιόδου πριν από τον Ιανουάριο έχουν δη χαθεί. Τη στιγμή που η Ελλάδα επέστρεφε στην ανάπτυξη και άρχιζαν σιγά-σιγά να εμφανίζονται σημάδια ανάκαμψης στους μισθούς, την εργασία και τις εξαγωγές, αίφνης, βρέθηκε ξανά πίσω στην ύφεση».


Κατά τον Σμίντινγκ, αν είχε δοθεί συνέχεια στο... ρεύμα της προηγούμενης περιόδου, τώρα η Ελλάδα θα μπορούσε να παρουσιάσει ανάπτυξη 3%. Το μεγάλο πρόβλημα ήταν ότι κλονίστηκε η εμπιστοσύνη με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει το άρθρο, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αποχωρήσουν από τις τράπεζες περίπου 60 δισεκατομμύρια ευρώ. Η ιδιωτικές επενδύσεις μειώθηκαν στο ελάχιστο, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δέχθηκαν το ένα πλήγμα μετά το άλλο.

Ο Σμίντινγκ αναφέρει πως το «Ναι» στο δημοψήφισμα μπορεί να είναι ένα βήμα πιο κοντά στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης, άρα και μιας επιστροφής σε κάποια μορφή ανάπτυξης. Σημειώνει, δε, πως για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να παραιτηθούν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Στο μεταξύ, η επιβολή των capital controls, το κλείσιμο των τραπεζών και η ανάγκη να εξευρεθούν 3.5 δισεκατομμύρια ευρώ για να πληρωθεί η ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου, δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για την Ελλάδα.

Κατά τον Τζέιμς Νίξον, επικεφαλής οικονομολόγο της Oxford Economics, «η αδυναμία να αρθούν οι έλεγχοι κεφαλαίων θα είναι μια ολοκληρωτική καταστροφή για την ελληνική οικονομία. Θα προκαλέσει τεράστια καταστροφή. Θα καταστρέψει ένα σημαντικό μέρος της δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέ, ειδικά τώρα που έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος».

Ο Σμίντινγκ δίνει και μια άλλη διάσταση: «Εάν οι τράπεζες παραμείνουν κλειστές για μήνες, τότε αυτό στην ουσία θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση». Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
AΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ vs ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
AΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ vs ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ