2015-07-03 19:23:43
Φωτογραφία για Πάτρα: Πάνω από 60% η πτώση στην εστίαση - Τί έκοψαν πρώτα οι καταναλωτές
Επιπτώσεις και στον χώρο της εστίασης και του καφέ έχει η αναστολή λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και το κλίμα που έχει διαμορφωθεί με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις κι ενόψει δημοψηφίσματος. Η πτώση της προσέλευσης πελατών και της κατανάλωσης, ιδιαίτερα στο χώρο του φαγητού είναι σημαντική και σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Γιώργος Κοτοπούλης υπερβαίνει το 60%."Όσο μεγαλύτερο ήταν το μπάτζετ που χρειαζόταν να κάνει σε κατανάλωση σε ένα μαγαζί, τόσο μεγαλύτερη είναι η πτώση. Π.χ. Το μεγαλύτερο πλήγμα το έχουν δεχτεί τα εστιατόρια στα οποία χρειαζόσουν από 10 - 20 ευρώ για να φας, περιγράφει ο κ. Κοτοπούλης, ακολουθούν με πτώση γύρω στο 50% τα σουβλατζίδικα και τα μαγειρεία.

ΑΛΚΟΟΛ

Η μείωση στην κατανάλωση του αλκοόλ αγγίζει το 50% λέει στο thebest o κ. Κοτοπούλης , ενώ σαφώς μικρότερο είναι το ποσοστό στις μπύρες, το κρασί, το ούζο και τι τσίπουρο, που έχουν πιο χαμηλή τιμή.


Γενικά η πτώση στην εστίαση και το ποτό , όπως επισημαίνει είναι σημαντική τόσο σε αριθμό προσέλευσης πελατών όσο και σε επίπεδο κατανάλωσης. Κι αποδίδει την μείωση της πελατείας στην εστίαση και στο γεγονός ότι αυτές τις μέρες αρκετοί φούλαραν τα ντουλάπια με τρόφιμα και κατά συνέπεια μένουν σπίτι καταναλώνοντας αυτά.

Μικρότερη ζημιά φαίνεται πως έχει δεχτεί ο χώρος του καφέ, την οποία υπολογίζει γύρω στο 20%, με τα καφέ της περιφέρειας να επηρεάζονται περισσότερο αρνητικά ως προς τη μείωση της κίνησης, λόγω του κόστους της βενζίνης για τη μετάβαση εκεί.

"Ο καφές είναι είδος πρώτης ανάγκης σε όλο τον κόσμο, όχι μονο στην Ελλάδα. Εγώ ξέρω πολύ κόσμο που δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν πιει καφέ" σχολιάζει ο κ. Κοτοπούλης.

Ωστόσο είναι χαρακτηριστικό ότι χθες το πρωί λίγο μετά τις 10 σε καφέ του κέντρου η εικόνα δεν ήταν η συνηθισμένη κι έχει εξήγηση. "Ο κόσμος είναι φοβισμένος και μην περιμένετε να τον δείτε στα καφέ το πρωί, είναι στις τράπεζες και στα ΑΤΜ. Αν ήμουν άνεργος θα πήγαινα έξω από ATM και θα πούλαγα καφέ". Και προσθέτει: "Έχει προκληθεί μεγάλη ζημιά. Έχουν αναβληθεί θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, εκδηλώσεις και promotion εταιρειών για αλκοόλ, τσιγάρα, γευστικές δοκιμές και κινητή τηλεφωνία".

Ελευθερία Μακρυγένη
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ