2015-07-07 08:11:09
Φωτογραφία για Νέα ημερομηνία - σταθμός για την ελληνική οικονομία η 20ή Ιουλίου
Νέα ημερομηνία σταθμός για την ελληνική οικονομία είναι η 20η Ιουλίου καθώς λήγουν τα ομόλογα αξίας 3.5 δισ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Εάν χαθεί και αυτή η διορία τότε η χώρα θα έχει να αντιμετωπίσει μια ολοκληρωτική χρεοκοπία.

Με τη χώρα να έχει ήδη χρεοκοπήσει έναντι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τις τράπεζες κλειστές, τα capital controls να στραγγαλίζουν την οικονομική δραστηριότητα και την κοινωνία να βρίσκεται στα όρια των αντοχών και των ανοχών της τα περιθώρια για επίτευξη συμφωνίας μετά το Δημοψήφισμα είναι ασφυκτικά.

Για να αποφευχθεί ένας νέος κύκλος «κυρώσεων» προς την Ελλάδα και πολιτικών «ατυχημάτων» στην Ευρωζώνη, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να ολοκληρώσει όλα τα στάδια μέχρι τις 19 Ιουλίου, ώστε να καταστεί εφικτή η αποπληρωμή της ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου. Με αυτό τον τρόπο υψώνει ασπίδα στις τράπεζες οι οποίες θα αναγκαστούν σε διαφορετική περίπτωση να επιστρέψουν λεφτά που δεν έχουν. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα έχει 13 ημέρες από τη Δευτέρα για να αποτρέψει έναν οικονομικό πυρηνικό πόλεμο που θα ξεκινήσει από ατύχημα.


Σε αυτή τη φάση όμως δεν αρκεί η πολιτική βούληση για την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Οι εταίροι έχουν θέσει κατ επανάληψη ζήτημα αξιοπιστίας της κυβέρνησης, για την επίλυση του οποίου ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να πάρει τα ηνία, σπαταλώντας όμως σημαντικό μέρος του πολιτικού του κεφαλαίου. Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να δημιουργήσει εκ νέου ερείσματα στους θεσμούς και τους εταίρους, ώστε να σπάσει την καραντίνα στην οποία έχει βρεθεί ο ίδιος και η χώρα, κινήσεις οι οποίες θα έχουν –μοιραία- πολιτικές συνέπειες στο εσωτερικό.

Μεγάλη προσπάθεια θα πρέπει να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας όμως και στο εξωτερικό για την αποκατάσταση των σχέσεων με εταίρους, θεσμούς και συμμάχους, ώστε να μπορέσει να πάρει μια συμφωνία χωρίς χαρακτηριστικά ρεβαντσισμού και ενεργοποιώντας την αλληλεγγύη. Για να επιτευχθεί αυτό η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποφύγει, πάση θυσία, τη χρεοκοπία έναντι της ΕΚΤ. Ούτως ή άλλως η σκανδάλη αναδιάρθρωσης του χρέους πατήθηκε με την αθέτηση πληρωμής απέναντι στο ΔΝΤ.

Χρεοκοπώντας έναντι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ο Αλέξης Τσίπρας έλυσε τα χέρια της Κριστίον Λαγκάρντ η οποία δημοσίευσε την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, στην οποία επισημαίνεται χωρίς περιστροφές ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα γιγαντιαίο τρίτο Μνημόνιο με νέα δάνεια της τάξης των 50 δισ. καθώς και σημαντική ελάφρυνση του χρέους.

Από την άλλη πλευρά αθετώντας την πληρωμή έναντι της ΕΚΤ εκθέτει έναν από τους τελευταίους συμμάχους, τον Μάριο Ντράγκι, ενώ δημιουργεί παράλληλα χώρο και αφορμή για ευθεία γερμανική παρέμβαση στην ΕΚΤ. Μια τέτοια εξέλιξη θα δυσχέραινε τη διαδικασία επίτευξης συμφωνίας σε όλα τα επίπεδα και θα έθετε τις ελληνικές τράπεζες σε ουσιαστικό κίνδυνο επιβίωσης.

Παράλληλα ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει να πείσει εταίρους και θεσμούς για την ικανότητα υλοποίησης των συμφωνηθέντων, κάτι που σε αυτή τη φάση αμφισβητείται ευθέως σε όλα τα επίπεδα.

Για το λόγο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας ήδη ετοιμάζει νέα διαπραγματευτική ομάδα και για τα δυο ενδεχόμενα, η οποία εν πολλοίς θα αποτυπώνει τις νέες πολιτικές ισορροπίες που θα προκύψουν μετά το Δημοψήφισμα.

Πηγή: sofokleousin
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ