2015-07-07 09:01:52
Φωτογραφία για Μεταξύ σκληρών μέτρων και Grexit
ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ - http://www.kathimerini.gr/

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκεται η σχέση της Αθήνας με τους εταίρους και η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη δύο εικοσιτετράωρα μετά το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος. 

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει νέες προτάσεις στο σημερινό Eurogroup, όπου θα εκπροσωπηθεί μετά την παραίτηση Βαρουφάκη από τον κ. Ευκλ. Τσακαλώτο, και στη συνέχεια μέσω του κ. Αλ. Τσίπρα στη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης. 

Ομως, προτίθεται να κινηθεί σε παραλλαγές «με εκπτώσεις» της γνωστής πρότασης Γιουνκέρ, που σύμφωνα με πηγές από όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και τις Βρυξέλλες, δεν μπορεί πλέον να αποτελέσει βάση διαπραγμάτευσης, ενώ η κ. Μέρκελ την χαρακτήρισε «γενναιόδωρη». 

Αντιθέτως, με εξαίρεση ίσως το Παρίσι, σε όλα τα άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά κέντρα κερδίζει έδαφος η άποψη ότι όχι μόνον μετά το δημοψήφισμα η κυβέρνηση δεν αποτελεί αξιόπιστο συνομιλητή, αλλά και ότι το κόστος ενός νέου προγράμματος διάσωσης θα είναι τόσο μεγάλο, που θα πρέπει να αναζητηθούν τρόποι ομαλής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.


Ειδικότερα, έντεκα ημέρες μετά την απόφασή του να διακόψει τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και να προκηρύξει δημοψήφισμα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει σήμερα στις Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια να επιτύχει αυτό που δεν κατάφερε κατά τους πρώτους πέντε μήνες διακυβέρνησης της χώρας: μια συμφωνία. 

Το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί είναι κάθε άλλο παρά ευνοϊκό. Η ανάγκη άμεσης παροχής ρευστότητας στη χώρα είναι ασφυκτική, ενώ οι εταίροι έχουν διατυπώσει σε όλους τους τόνους τη δυσφορία τους για τις επιλογές της κυβερνητικής ηγεσίας.

Ο κ. Τσίπρας και ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος καλούνται να παρουσιάσουν στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης και στο Eurogroup, αντίστοιχα, τις νέες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την επίτευξη συμφωνίας. Ο πρωθυπουργός έχει στις αποσκευές του αυτό που ζήτησε ως ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί, το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, και μένει να φανεί πόση αξία αυτό θα έχει στην πραγματική διαπραγμάτευση. Εχει, επιπλέον, τη δέσμευση των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών, πλην του κ. Δημήτρη Κουτσούμπα, στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Εχει, τέλος, την πρόταση επί της οποίας η Αθήνα θα επιδιώξει συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση αυτή είναι η τελευταία πρόταση που παρουσίασε από την πλευρά των εταίρων ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, με ορισμένες βελτιώσεις που θα ζητήσει η Αθήνα. 

Ειδικότερα, η κυβέρνηση από την πρόταση αυτή δεν δέχεται: 

την άμεση κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, αντιπροτείνοντας να γίνει σταδιακά έως το 2019. 

Την εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, της οποίας επίσης ζητεί τη χρονική μετάθεση. 

Την κατάργηση της έκπτωσης φόρου 30% στα νησιά, την οποία να υπενθυμίσουμε ότι έχει θέσει ως αδιαπραγμάτευτη «κόκκινη γραμμή» ο μικρός κυβερνητικός εταίρος, οι ΑΝΕΛ. 

Δεν δέχεται, επίσης, την αύξηση της προκαταβολής φόρων στους ελεύθερους επαγγελματίες στο 100%. 

Ζητεί να μετατεθεί σε βάθος χρόνου η κατάργηση προνομίων των αγροτών. Ζητεί μετάθεση για το 2016 της μείωσης των αμυντικών δαπανών. 

Ζητεί, επίσης, μετάθεση χρονική της μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό, όπως και κατάργηση του ΕΚΑΣ από το 2019. 

Τέλος, ζητεί σταδιακή εφαρμογή της πρόβλεψης για μείωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ κατά 20%. 

Αναφορικά με το ζήτημα της χρηματοδότησης και αναδιάρθρωσης του χρέους, η κυβέρνηση επιμένει στην πρόταση που κατέθεσε για διετές πρόγραμμα με τον ESM. Σημειώνεται, τέλος, ότι παρά την αποπομπή του κ. Γ. Βαρουφάκη, συνεχίζονται οι «επιθετικές» δηλώσεις κατά Ευρωπαίων αξιωματούχων και των θεσμών. Μάλιστα, χθες, η πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε τις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μ. Σουλτς «ατυχείς και όχι προσήκουσες».
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ