2015-07-13 18:23:40
Φωτογραφία για Τα μέτρα που υπέγραψε η αριστερή κυβέρνηση και αφορούν αγρότες, μελισσοκόμους και αλιείς
Φίλες και φίλοι, πριν 6 μήνες στην Ελλάδα εκλέχτηκε η πρώτη αριστερή κυβέρνηση της μεταπολίτευσης τουλάχιστον Το κόμμα που ίδρυσε ο Χαρίλαος Φλωράκης με τον Λεωνίδα Κύρκο το 1989 ήρθε πρώτο στην προτίμηση των Ελλήνων ψηφοφόρων.

Αλλά ας δούμε λίγο την ιστορία του κόμματος γιατί έχει και αυτό την σημασία του.

Ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου (συντομότερα Συνασπισμός ή ΣΥΝ) ιδρύθηκε το 1989 και ήταν ένωση των κομμάτων ΚΚΕ Εξωτερικού του Χ. Φλωράκη και ΚΚΕ Εσωτερικού του Λ. Κύρκου.

Πρώτος πρόεδρος του ήταν ο Χ. Φλωράκης ενώ γενικός γραμματέας του ο Λ. Κύρκος.

Στις εκλογές του 1989 έλαβε 13.1% αλλά μετά την συγκυβέρνηση με την ΝΔ του Κώστα Μητσοτάκη υπό την πρωθυπουργία του Τζανή Τζαννετάκη και την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο ειδικό δικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτά, τα ποσοστά του άρχισαν να καταρρέουν, ενώ η όλη υπόθεση έμεινε στην ιστορία ως βρώμικο 89.


Κάπως έτσι και υπό την δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων του το ΚΚΕ προκειμένου να ξεφύγει από αυτή την δυσάρεστη κατάσταση αποφάσισε την αυτόνομη κάθοδο του, και ο Συνασπισμός πέρασε στα χέρια της Μαρίας Δαμανάκη.

Στις εκλογές του 1993 όμως δεν κατόρθωσε να πιάσει το εκλογικό όριο του 3% και δεν μπήκε στην βουλή.

Η Μαρία Δαμανάκη αποχώρησε, αργότερα εντάχτηκε στο ΠΑΣΟΚ και την διαδέχτηκε στην Αρχηγία του κόμματος ο Νίκος Κωνσταντόπουλος πατέρας της σημερινής προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Στις εκλογές του 1996 κατάφερε να ξαναμπεί στην βουλή με ποσοστό 5.12% ενώ στις εθνικές εκλογές του 2000 υποστηρίχθηκε και από το μικρό κόμμα Ανανεωτική Κομμουνιστική Οικολογική Αριστερά (ΑΚΟΑ) και έλαβε 3,20%.

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος παραιτήθηκε και πρόεδρος ανέλαβε ο Αλέκος Αλαβάνος, ενώ άλλαξε και το όνομα του κόμματος κι έγινε «Συνασπισμός της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας».

Στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου 2004, ο Συνασπισμός μαζί με μικρότερα αριστερά κόμματα και οργανώσεις συγκρότησε τη συμμαχία «Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς». Τα κόμματα αυτά ήταν η ΑΚΟΑ (μετεξέλιξη του ΚΚΕ εσωτερικού-Ανανεωτική Αριστερά, της τάσης "Αναβάθμιση" του ιστορικού ΚΚΕ Εσωτερικού), η Κίνηση για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς (ΚΕΔΑ – πρόσφατα διαγραμμένα ιστορικά στελέχη του ΚΚΕ, όπως οι Θεωνάς, Κωστόπουλος κ.ά.), η Διεθνιστική Εργατική Αριστερά (ΔΕΑ - τροτσκιστές), οι Ενεργοί Πολίτες (Μανώλης Γλέζος). Η συμμαχία υποστηρίχθηκε και από την Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδος.

Το 2007 πρόεδρος του Συνασπισμού Αρχηγός εκλέχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας ενώ από το 2012 έγινε ενιαίο κόμμα με το όνομα ΣΥΡΙΖΑ.

Το 2015 εκλέχθηκε κυβέρνηση η πρώτη από καθαρά αριστερό κόμμα μετά την μεταπολίτευση με σύνθημα όχι στα μνημόνια.

Λίγους μήνες αργότερα υπέγραψε το τρίτο στην σειρά και σκληρότερο μνημόνιο για την χώρα, τα δε μέτρα που αφορούν αγρότες, μελισσοκόμους και αλιείς έχουν ως εξής.

Φόρος από το πρώτο ευρώ επί των καθαρών εσόδων που διπλασιάζεται, από 13% σε 26%.

Για παράδειγμα:

– Για εισόδημα 12.000 ευρώ ο φόρος αυξάνεται στις 3.120 ευρώ από 1.560 ευρώ.

– Για εισόδημα 20.000 ευρώ εκτινάσσεται στις 5.200 ευρώ αντί 2.600 ευρώ!

Αύξηση προκαταβολής φόρου από το 27.5% στο 100%.

Για παράδειγμα:

Αν όπως είδαμε ποιο πάνω προκύψει πχ φόρος 5.200 ευρώ, τότε πληρώνουμε 10.400 ευρώ αφού μας ζητάνε και προκαταβολή ολόκληρου του φόρου της επόμενης χρονιάς.

Και ακόμα.

Κατάργηση του ΟΓΑ και απορρόφηση του από τον ΟΑΑΕ έτσι ώστε οι ασφαλιστικές εισφορές να τριπλασιαστούν.

Κατάργηση επιδότησης πετρελαίου.

Κατάργηση επιστροφής ΦΠΑ.

Αυτά είναι τα φανερά, ότι γνωρίζουμε δηλαδή ως τώρα σίγουρα, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα που δεν έχουν δει ακόμα το φως της δημοσιότητας.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ