2015-07-16 20:12:05
Φωτογραφία για Capital controls και στις κηδείες
Ούτε να πεθάνει μπορεί κανείς στην εποχή των capitalcontrols, αφού οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στις τραπεζικές συναλλαγές σε πολλές περιπτώσεις καθιστούν ανέφικτη την κάλυψη από μέρους των συγγενών ακόμη και των δαπανών που απαιτούνται για τον ενταφιασμό κάποιου αγαπημένου προσώπου τους που χάθηκε.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδα "Μακεδονία", κατά τις τελευταίες δεκαπέντε και πλέον ημέρες, οπότε βρίσκεται σε ισχύ η τραπεζική αργία, δεκάδες πολίτες απευθύνθηκαν στο αυτοτελές τμήμα διαχείρισης κοιμητηρίων του δήμου Θεσσαλονίκης, δηλώνοντας αδυναμία -ελλείψει μετρητών- να ανταποκριθούν στα έξοδα για την τέλεση της κηδείας κάποιου αγαπημένου προσώπου τους που έφυγε από τη ζωή.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν έμεινε ασυγκίνητος μπροστά στο πρόβλημα που ανέκυψε όταν συγγενείς νεκρών -με το ημερήσιο όριο ανάληψης από τα ΑΤΜ των τραπεζών να βρίσκεται στα 60 ευρώ- αδυνατούσαν να καταβάλουν τα τέλη που έχουν οριστεί με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για ταφές στα κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου, όπως και στα κοιμητήρια της Μαλακοπής.


Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι το τέλος ταφής, το οποίο καλύπτει μία τριετία, στα κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου έχει οριστεί στα 840 ευρώ για την πρώτη θέση και στα 510 ευρώ για τη δεύτερη θέση. Στα κοιμητήρια της Μαλακοπής τα τριετή τέλη ταφής αποτιμώνται σε 510 ευρώ για την πρώτη θέση, σε 380 ευρώ για τη δεύτερη και σε 290 ευρώ για την τρίτη θέση.

Ταφή με… υπεύθυνη δήλωση

Σε μια προσπάθεια να διευκολυνθούν οι πολίτες, ιδιαίτερα σε μία τόσο δύσκολη στιγμή, για όσο διάστημα θα βρίσκεται σε ισχύ η τραπεζική αργία, το αυτοτελές τμήμα διαχείρισης κοιμητηρίων του δήμου Θεσσαλονίκης θα εκτελεί κανονικά το σύνολο των αρμοδιοτήτων του, χωρίς ωστόσο να εισπράττει τα αντίστοιχα τέλη από τους συγγενείς νεκρών, που αντικειμενικά αδυνατούν να τα καταβάλουν.

Προσερχόμενοι στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης οι πολίτες, που δεν έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τα προβλεπόμενα τέλη ταφής, καλούνται απλώς να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση, με την οποία αναγνωρίζουν την ύπαρξη της σχετικής οφειλής. Όπως εξηγούν οι υπεύθυνοι του αυτοτελούς τμήματος διαχείρισης κοιμητηρίων, οι βεβαιωμένες οφειλές θα αποσταλούν από το δημοτικό ταμείο στους πολίτες περίπου σαράντα ημέρες αφότου θα έχουν αρθεί τα capitalcontrols και θα έχει αποκατασταθεί η ομαλότητα στις τραπεζικές συναλλαγές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά από τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες, ήδη ο δήμος Θεσσαλονίκης εξυπηρέτησε 45 και πλέον πολίτες, που δεν διέθεταν τα απαιτούμενα χρήματα, ώστε να κηδέψουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Δεκαήμερη προθεσμία

Αντιμέτωποι με ανάλογα προβλήματα βρέθηκαν και οι υπεύθυνοι του Συνδέσμου Δήμων Δυτικής Θεσσαλονίκης. Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την επιβολή των capitalcontrols, ο πρόεδρος του φορέα, δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Ανέστης Τελίδης, κάλεσε σε συνεδρίαση τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής, ώστε να ληφθούν μέτρα για τη διευκόλυνση των πολιτών.

Όπως αποφασίστηκε έπειτα από σχετική πρόταση του κ. Τελίδη, οι πολίτες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα δικαιώματα ταφής δέκα ημέρες μετά την άρση των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές. Μέχρι στιγμής ο Σύνδεσμος Δήμων Δυτικής Θεσσαλονίκης χρειάστηκε να παράσχει ανάλογη διευκόλυνση σε τρεις περιπτώσεις, ενώ είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα πολίτη που συγκέντρωνε μετρητά κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης δεξίωσης μετά την κηδεία του αγαπημένου προσώπου του, ώστε να αποπληρώσει την οφειλή που αντιστοιχούσε στα τέλη ταφής.

Κηδείες… βερεσέ

Το τελευταίο διάστημα πολλά γραφεία τελετών της Θεσσαλονίκης φαίνεται πως αναλαμβάνουν κηδείες… βερεσέ ή με δόσεις. «Τα έξοδα που απαιτούνται για μια κηδεία διαμορφώνονται στο ύψος των περίπου 1.500 ευρώ. Μάλιστα, πρόκειται για δαπάνες που πληρώνονται απολύτως τοις μετρητοίς», εξήγησε ο Φάνης Μπαμπούλας, ιδιοκτήτης γραφείου τελετών.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, λόγω των αντικειμενικών προβλημάτων που έχει δημιουργήσει ο περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων, στο σύνολό τους οι πολίτες που απευθύνονται σε επιχειρήσεις του κλάδου ζητούν διευκολύνσεις για την εξόφληση των οφειλών τους. «Οι δαπάνες συνήθως καλύπτονται μέσω του γραφείου τελετών, το οποίο στη συνέχεια εισπράττει τα οφειλόμενα από τους συγγενείς. Και στις επιχειρήσεις του κλάδου πλέον η έλλειψη ρευστότητας είναι ασφυκτική.

Από δω και πέρα τα προβλήματα θα γίνονται ακόμη εντονότερα», σημείωσε ο κ. Μπαμπούλας.

Πηγή: Eφημερίδα "Μακεδονία" - Ρεπορτάζ: Βαρβάρα Ζούκα Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ