2015-07-17 19:48:51
Φωτογραφία για Καλά νέα για την Ελλάδα - Εγκρίθηκε το δάνειο γέφυρα των 7 δις μέσω του EFSM - Τη Δευτέρα η εκταμίευση
Θετικά είναι τα νέα από την Ευρώπη για την Ελλάδα καθώς εγκρίθηκε η εκταμίευση του λεγόμενου δανείου – γέφυρα ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα από το Ecofin.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Μεγάλη Βρετανία εξέφρασε έντονες αντιρρήσεις, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο δάνειο-γέφυρα πρόκειται να παρασχεθεί μέσω του EFSM, ενός μηχανισμού όπου συμμετέχουν όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαικής Ένωσης, δηλαδή και τα 28 κράτη μέλη.

Όπως αναφέρουν τα σάιτ protothema.gr και newmoney.gr, ολοκληρώθηκε, η συνεδρίαση - θρίλερ του Ecofin για την έγκριση παροχής 7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις από την Σλοβακία να τονίζει ότι τα χρήματα θα έχουν «φθάσει» στην Αθήνα πριν από τη Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015 προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα και να μην καθυστερήσει η αποπληρωμή της δόσης των 3,5 δισ. ευρώ προς την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα.

Η συνεδρίαση, όπως φάνηκε και από τη διάρκειά της, ήταν αρκετά «έντονη». Το μέγεθος της εμπλοκής αποκαλύπτεται και από το γεγονός ότι, ενώ αρχικά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, είχε δηλώσει ότι θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις έως το μεσημέρι της Παρασκευής, αυτές μετατέθηκαν για το απόγευμα.

Πέραν της ανακοίνωσης για την παροχή δανείου, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, τόνισε ότι η Ευρωζώνη αποδεικνύει έμπρακτα την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα ενώ παραδέχθηκε ότι το θέμα του ελληνικού χρέους «επέστρεψε στην ατζέντα», προσθέτοντας, όμως, ότι βάσει της ανακοίνωσης της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης δεν τίθεται θέμα «κουρέματος» στην ονομαστική αξία του χρέους.

Ταυτόχρονα επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει συνεδρίαση της διοίκησης του ESM, μετά την ολοκλήρωση τηλεδιάσκεψης του Eurogroup που ξεκίνησε στις 16.00 ώρα Ελλάδος ενώ προανήγγειλε ότι η... τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα, ούτως ώστε να υπάρξει εκ του σύνεγγυς αξιολόγηση για την εφαρμογή των δεσμεύσεων.

Το νέο δάνειο-γέφυρα θα παρασχεθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSM) με τους όρους που το είχαν λάβει παλαιότερα τόσο η Ιρλανδία όσο και η Κύπρος.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι δεν έχει τους ευνοϊκούς όρους που ίσχυαν ειδικά για την Ελλάδα, μέχρι τη λήξη του Μνημονίου Β. Παρότι «μικρό», περιλαμβάνει περισσότερους τόκους και συνοδεύεται από σκληρά μέτρα.

Ο πρόεδρος Ντομπρόβσκις δήλωσε πως η Κομισιόν παρεμβαίνει ήδη για να κάμψει τις αντιστάσεις χωρών που αντιτίθενται στην νέα βοήθεια στην Ελλάδα. Και η κυβέρνηση όμως προσφέρει σαν εχέγγυα την υπερψήφιση του νομοσχεδίου με την πρώτη ομάδα προαπαιτούμενων μέτρων χθες από την ελληνική Βουλή.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ