2015-07-18 17:03:41
Φωτογραφία για Γιατί η Γαλλία υποστήριξε ένθερμα τη διάσωση της Ελλάδας;
«Η Γαλλία υπήρξε ο πιο δυνατός σύμμαχος της Ελλάδας στην οικονομική της κρίση... Όμως αυτό φαίνεται να προέρχεται κυρίως από την ανησυχία για τις δικές της οικονομικές επιδόσεις» γράφει στην Deutche Welle η δημοσιογράφος Elizabeth Bryant, υπογραμμίζοντας πως η υποστηρικτική στάση της φιλικά διακείμενης χώρας οφείλεται στα δικά της οικονομικά προβλήματα και στον φόβο μην τύχει ανάλογης μοίρας στο μέλλον.

Φοβούμενη μήπως είναι ο επόμενος κρίκος στην αλυσίδα της ευρωπαϊκής κρίσης, αναφέρει στο άρθρο της δημοσιογράφος, η Γαλλία κατά την διάρκεια των συνομιλιών στην Σύνοδο Κορυφής, όταν οι Έλληνες διαπραγματευτές είχαν μια δύσκολη αποστολή να αποδεχθούν σκληρά μέτρα λιτότητας, οι Γάλλοι συνάδελφοί τους είχαν μια σχετικά εύκολη αποστολή για την έγκριση αυτής της συμφωνίας την Τετάρτη στο κοινοβούλιό τους. Αποφεύγοντας έτσι την οικονομική καταστροφή της Ελλάδας αλλά και διατηρώντας ανέπαφη την ομάδα των 19 στην Ευρωζώνη.


«Σε χωριστές ψηφοφορίες, η Εθνοσυνέλευση και η Γερουσία της Γαλλίας, υποστήριξαν με συντριπτική πλειοψηφία την συμφωνία που επιτεύχθηκε, κάνοντας την Γαλλία την πρώτη από τις χώρες που έπρεπε να επικυρώσουν την συμφωνία που έδωσε την θετική της ψήφο. "Πρέπει να είμαστε στο πλευρό των Ελλήνων, και να εξασφαλίσουμε ότι η Ευρωζώνη στην οποία ανήκουμε θα προστατευτεί" δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μετά την ψηφοφορία της Τετάρτης, απηχώντας ένα μήνυμα αλληλεγγύης που ακούστηκε συχνά πυκνά τις τελευταίες εβδομάδες από γαλλικά χείλη. Ο ρόλος της Γαλλίας ήταν καθαρά συμβουλευτικός. Αλλά τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν την ισχυρή υποστήριξη της Γαλλίας για την διατήρηση της Ελλάδας στη νομισματική ένωση. Σε αντίθεση με τη Γερμανία, όπου η Βουλή ενέκρινε την συμφωνία μετά από μακρά και δύσκολη συζήτηση».

Το ελληνικό ζήτημα, όπως διευκρινίζει στη συνέχεια η δημοσιογράφος, είναι ένα από τα λίγα ζητήματα που έχουν δοκιμάσει τόσο σοβαρά την ισχυρή γαλλο-γερμανική συμμαχία στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Την ίδια στιγμή που ο Ολάντ ήθελε να αποσταλούν εμπειρογνώμονες για να βοηθήσουν την Αθήνα στην σύνταξη της συμφωνίας, η Γερμανία ετοίμαζε το δικό της σχέδιο για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Όμως όπως όλοι οι αναλυτές πιστεύουν, τα πάντα γίνονται με το βλέμμα στο εσωτερικό μέτωπο».

«Η Γαλλία ηγήθηκε του μετώπου να κρατηθεί η Ελλάδα στην Ευρωζώνη κυρίως γιατί πάνω στην ιδέα της Ευρωζώνης η κυβέρνηση του Ολάντ έχει στηρίξει το οικονομικό της πρόγραμμα για ανάκαμψη στην Γαλλία. Κάτι που θα τον βοηθήσει και στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο απέναντι στους ευρωσκεπτικιστές. Προς το παρόν ο γάλλος πρόεδρος έχει το πάνω χέρι. Και πέτυχε να διχάσει τα μέλη της αντιπολίτευσης, με τους περισσότερους από αυτούς να στηρίζουν την συμφωνία, την ίδια στιγμή που ο Νικολά Σαρκοζί επικρίνει ανοιχτά τον Ολάντ για την σύγκρουση με την Γερμανία για χάρη της Ελλάδας.

«Ο Ολάντ βρίσκεται αντιμέτωπος και το κόμμα της Λεπέν, το οποίο όπως ήταν αναμενόμενο ήταν έντονα επικριτικό, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια κακή συμφωνία τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη. Μάλιστα η κ Λεπέν κατηγόρησε τον Ολάντ για πεταμένα δισεκατομμύρια ευρώ των Γάλλων στη φωτιά του ελληνικού χρέους».

«Η αλήθεια είναι ότι μετά τη Γερμανία, η Γαλλία κατέχει το μεγαλύτερο ποσό του ελληνικού χρέους μεταξύ των μελών της Ευρωζώνης, το οποίο εκτιμάται σε 43 δισ. ευρώ κατά κάποιους, ενώ κατά την έκθεση της Γαλλικής Γερουσίας φθάνει τα 65 δισ. ευρώ. Όμως οι συγκρίσεις με τη Γερμανία δεν τελειώνουν εκεί. Η ανάπτυξη στη Γαλλία είναι υποτονική, το ποσοστό ανεργίας είναι διπλάσιο της Γερμανίας ενώ και ο Ολάντ δεν έχει προχωρήσει στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η γαλλική οικονομία. Οι άνεργοι άγγιξαν τον αριθμό ρεκόρ των 3,5 εκατομμυρίων τον Μάιο» επισημαίνει η δημοσιογράφος.

Καταλήγοντας συμπεραίνει πως χώρες όπως η Γερμανία, που γνωρίζουν την οικονομική ευρωστία, μπορούν εύκολα να απορροφήσουν την αβεβαιότητα ενός Grexit. Αλλά η Γαλλία, με τα δικά της οικονομικά προβλήματα, το τελευταίο πράγμα που θα χρειαζόταν ήταν μία ακόμα εστία αβεβαιότητας. Βέβαια υπάρχουν κι άλλοι που πάνε τον προβληματισμό ακόμα πιο πέρα, λέγοντας ότι η Γαλλία είναι η επόμενη μεγάλη ανησυχία για την Ευρώπη. Η εμμονή με τα προβλήματα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής περιφέρειας, κάνει τις αγορές να αγνοούν τους αυξανόμενους κινδύνους στον πυρήνα της Ευρώπης, ιδιαίτερα την Ιταλία και την Γαλλία. Και όπως γράφτηκε στους Financial Times, θα είναι πολύ δύσκολο να αποφύγουν την οικονομική κρίση και οι δυο αυτές χώρες».

Πολλές από αυτές τις ανησυχίες είναι εμφανείς μέχρι και στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας, όπου οι πολίτες φαίνονται διχασμένοι σχετικά με την Ελλάδα αλλά και απαισιόδοξοι για το μέλλον τους. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση, έδειξε ότι οι περισσότεροι θέλουν να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Αλλά ένα ποσοστό πάνω από το μισό, δεν θέλει να δοθεί έξτρα βοήθεια στην Ελλάδα. Οι διχασμένοι κάτοικοι της χώρας για την κρίση στην Ελλάδα, γνωρίζουν πολύ καλά ότι αν η Ελλάδα εκδιωχθεί από την Ευρωζώνη, το ίδιο θα συμβεί και με την Γαλλία» καταλήγει η δημοσιογράφος. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ