2012-05-06 22:08:59
Φωτογραφία για Έτσι τα τσεπώνουν τα κόμματα από το 1984!
Τελείωσε η προεκλογική περίοδος και η ψηφοφορία των πολιτών, όμως ανεξαρτήτως εκλογικών αποτελεσμάτων, ένα είναι το δεδομένο. Ότι τα κόμματα τα κονόμησαν πάλι. Τσέπωσαν – όπως προβλέπει ο νόμος βεβαίως βεβαίως - ένα σωρό λεφτά από το δημόσιο ταμείο για προεκλογικούς σκοπούς. Κι αν όχι όλα τα κόμματα, σίγουρα αυτά που εξασφάλιζαν υψηλά ποσοστά. Και ειδικά ΠΑΣΟΚ, ΝΔ!

Αλήθεια, όμως. Πώς ξεκίνησε από την ίδια τη βουλή αυτή η φάμπρικα με την τεράστια χρηματοδότηση των κομμάτων, που τόσο εξοργίζει πια μια σημαντική μερίδα πολιτών; Και ειδικά τώρα που βρισκόμαστε σε οικονομική κρίση.

Στο PLUS αρχίσαμε να ψάχνουμε και τελικά δείτε τι λαβράκι βρήκαμε για να σας το παρουσιάσουμε. Ήταν ακριβώς τέτοιες μέρες, και συγκεκριμένα στις 8 Μαϊου 1984, όταν γράφανε Τα Νέα το εξής ρεπορτάζ, όπως μπορείτε να δείτε κι εσείς:

«Με το νομοσχέδιο για την οικονομική ενίσχυση των πολιτικών κομμάτων που κατατίθεται στη Βουλή μέσα σε λίγες ημέρες, θεσμοθετείται η χρηματοδότηση των κομμάτων σε ετήσια βάση με δυο προϋποθέσεις: Πρώτον, να έλαβαν το 3% τουλάχιστον των ψήφων και δεύτερον, να κατάρτισαν συνδυασμούς στα δυο τρίτα των εκλογικών περιφερειών της χώρας».


Ο νόμος έγινε επί Κουτσόγιωργα (υπουργός εσωτερικών), ο οποίος δήλωνε ότι «στόχος του νομοθετήματος είναι η ενίσχυση της οικονομικής αυτοδυναμίας των κομμάτων και η κατοχύρωση της πολιτικής τους αυτοτέλειας».

Στο ρεπορτάζ, εξάλλου, επισημαινόταν ότι «η χρηματοδότηση αφορά την αντιμετώπιση των λειτουργικών και των εκλογικών δαπανών των κομμάτων που συμμετέχουν στις γενικές βουλευτικές εκλογές. Είναι εντελώς άσχετο με τις ευρωεκλογές».

Από τότε πέρασαν χρόνια πολλά. Και τα κόμματα κάπου το παράκαναν κι άρχισαν να ξεσηκώνουν θύελλα διαμαρτυριών πλέον
.
Tsouvali
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Τη σώζει ο Σισέ!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Τη σώζει ο Σισέ!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ