2015-07-23 23:39:28
Φωτογραφία για Πάτρα: Οι αλλαγές στον ΦΠΑ τρέλαναν τους καταστηματάρχες
Μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να απορροφήσουν, κατά το δυνατόν, την αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% καταβάλουν οι ιδιοκτήτες καφετεριών, εστιατορίων και μπαρ της Πάτρας καθώς γνωρίζουν πολύ καλά ότι η αγοραστική δύναμη των συμπολιτών δεν είναι τέτοια που να μπορεί ν’ αντέξει της καινούργιες προβλεπόμενες «τσουχτερές» τιμές.

Φυσικά, όπως παραδέχονται οι περισσότεροι, η απορρόφηση του ΦΠΑ στο σύνολό του είναι μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση αφού ήδη ο τζίρος τους είναι κατά πολύ πεσμένος και ως εκ τούτου αδυνατούν να βγάλουν ακόμα και τα έξοδά τους.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν μιλώντας στο thebest, όταν θα έρθει η ώρα της «λυπητερής», δηλαδή όταν θα κληθούν να αποδώσουν το ΦΠΑ στην εφορία, θα… «κλάψουν μανούλες». Και αυτό γιατί θα είναι σχεδόν αδύνατον να βρουν τα χρήματα αυτά.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Γιώργος Κοτοπούλης ήδη μετά την εφαρμογή των περιορισμών στις Τράπεζες η κίνηση στα καταστήματα της πόλης έπεσε αυτομάτως από 40% έως 50% καθώς ο κόσμος δεν έχει ρευστό για να κινηθεί.


«Την μεγαλύτερη ζημιά υπέστησαν τα εστιατόρια όπου και ο κόσμος πρέπει να πληρώσει τα περισσότερα, ακολούθως τα μπαρ και λιγότερο οι καφετέριες. Πολύ φοβάμαι ότι αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί για καιρό αφού δεν φαίνεται άμεσα πλήρης άρση των περιορισμών στις αναλήψεις από τις Τράπεζες», σημειώνει ο κ. Κοτοπούλης.

Μάλιστα ο πρόεδρος του Συλλόγου το πάει κι ένα βήμα παραπέρα υποστηρίζοντας ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος της πτώσης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών από τα καταστήματα, ακόμα και απολύσεων προσωπικού καθώς οι επιχειρηματίες θα βλέπουν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

«Φοβάμαι ότι η ποιότητα των προϊόντων που θα σερβίρονται μπορεί να πέσει. Δεν αποκλείω προμηθευτές να μας πλασάρουν πλέον πρώτες ύλες «περίεργες» με την πρόφαση μιας προσφοράς, χωρίς οι συνάδελφοι να γνωρίζουν τι αγοράζουν», σχολιάζει ο κ. Κοτοπούλης.

Πάντως τα προβλήματα που αρχικά φάνηκε να δημιουργούνται π.χ. με την κοστολόγηση στο σουβλάκι και το ρόλο που παίζει το αλάτι ή οι πιπεριές, φαίνεται να ρυθμίζονται και εκτίμηση παραγόντων της αγοράς είναι ότι τέτοιες "τρελές" ρυθμίσεις, σιγά-σιγά θα "εξαφανιστούν στην πράξη.

Τέλος όσον αφορά στους συνεχείς ελέγχους που κάνουν τις τελευταίες ημέρες κλιμάκια του ΣΔΟΕ σε καταστήματα της πόλης επισήμως ο Σύλλογος Εστίασης τους καλοδέχεται αφού όπως λέει ο κ. Κοτοπούλης, μπορούν οι έλεγχοι αυτοί να περιορίσουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό. «Όσοι δεν πληρώνουν φόρους έχουν προσωρινά καλύτερο ταμείο και μπορούν να κινηθούν διαφορετικά στην αγορά. Όμως το κράτους για να ζήσει πρέπει να πληρώνουν όλοι τους φόρους», υπογραμμίζει.

Πηγή: thebest
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ