2012-05-06 23:04:17
Φωτογραφία για Τελικά πόσο ανεβαίνει η στάθμη των θαλασσών;
Νέα δεδομένα για την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη αποκαλύπτει καινούρια έρευνα Η άνοδος του επιπέδου των θαλασσών του πλανήτη μας, εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας και της κλιματικής αλλαγής, είναι απίθανο να είναι τόσο μεγάλη, όσο προβλέπουν τα χειρότερα επιστημονικά σενάρια, είναι το μάλλον αισιόδοξο μήνυμα που φέρνουν τα στοιχεία νέας επιστημονικής έρευνας. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, διαπίστωσαν ότι οι τεράστιοι πάγοι της Γροιλανδίας λιώνουν και χύνονται στη θάλασσα με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι πίστευαν ως τώρα οι επιστήμονες.

Επισημαίνουν, βεβαίως, ότι οι πάγοι της Γης συνεχίζουν να λιώνουν με αυξανόμενο ρυθμό και η στάθμη των υδάτων ασφαλώς θα ανέβει (αν και μάλλον όχι στο χειρότερο επίπεδο που είχαν εκτιμήσει πριν οι επιστήμονες), απειλώντας πολλές παράκτιες περιοχές.

Παραδέχονται ότι στο ζήτημα της μεταβολής της στάθμης των υδάτων παγκοσμίως, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στις προβλέψεις τους για το τι πρόκειται να συμβεί. Όπως σχολίασε ο κλιματολόγος Τζος Γουίλις του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης της NASA, επίσης στο «Science», «γνωρίζουμε ότι η στάθμη των θαλασσών θα ανεβεί, αλλά πόσο πολύ, πόσο γρήγορα και πού, πραγματικά δεν ξέρουμε».


Μαζί με την Ανταρκτική, οι όγκοι πάγου της Γροιλανδίας συνεισφέρουν περισσότερο από κάθε άλλη παγωμένη περιοχή του πλανήτη στην άνοδο της στάθμης των υδάτων, καθώς λιώνουν και χύνουν περίπου 250 δισεκατομμύρια τόνους πρόσθετου νερού στους ωκεανούς κάθε χρόνο. Η νέα μελέτη χρησιμοποίησε για πρώτη φορά δορυφορικά δεδομένα για να παρακολουθήσει τη διαχρονική εξέλιξη άνω των 200 παγετώνων της Γροιλανδίας κατά την περίοδο 2000- 2010.
planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ