2015-07-26 13:35:06
Φωτογραφία για Τα φωτοβολταϊκά στην εποχή της χειραφέτησης...
Τα ετήσια έσοδα από την παραγωγή φωτοβολταϊκής ενέργειας θα ξεπεράσουν τα 151 δισ. δολάρια παγκοσμίως ως το 2024 σύμφωνα με νέα έκθεση της Navigant Research.

Στην έκθεση Distributed SolarPV, η Navigant Research αναλύει την αγορά των φωτοβολταϊκών και παρέχει εκτιμήσεις για τη νέα ισχύ και τα έσοδα για τα επόμενα δέκα χρόνια. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης οι τάσεις που θα επικρατήσουν στον κλάδο των φωτοβολταϊκών συνοψίζονται ως εξής:

Μειώσεις των τιμών: το κόστος των φωτοβολταϊκών στοιχείων μονοκρυσταλλικού πυριτίου έχουν μειωθεί από 4 δολάρια ανά Βατ το 2006 σε 0,60 δολάρια ανά Βατ στις καλύτερες περιπτώσεις. Η κατακόρυφη μείωση του κόστους του εξοπλισμού ανοίγει νέες αγορές για τα φωτοβολταϊκά και επιτρέπει την επίτευξη ισοτιμίας δικτύου (grid parity) στις πιο ώριμες αγορές.

Εισηγμένες εταιρείες διαχείρισης ηλιακών πάρκων μακροπρόθεσμα συμβόλαια (Yieldcos) και “πράσινα” ομόλογα: νέες χρηματοοικονομικές δομές όπως οι εταιρείες yieldcos και τα πράσινα ομόλογα συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου επένδυσης στην ηλιακή ενέργεια.


Ηλιακό λήζινγκ: το ηλιακό λήζινγκ είναι ιδιαιτέρως δημοφιλές στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου έχει συμβάλλει στην εκρηκτική ανάπτυξη των οικιακών φωτοβολταϊκών.

Φρένο στις κρατικές επιδοτήσεις: η εξασφάλιση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των διαφόρων ηλεκτροπαραγωγικών πηγών και οι δημοσιονομικοί περιορισμοί σε πολλές χώρες, όπως η Ελλάδα, ανάγκασαν κυβερνήσεις και αρμόδιες ενεργειακές αρχές να επανεξετάσουν την υποστήριξή τους προς την ηλιακή ενέργεια συχνά με αναδρομικές περικοπές των εγγυημένων τιμών.

“Η αγορά των διασυνδεδεμένων φωτοβολταϊκών βρίσκεται στη φάση της μετάβασης από το καθεστώς των υψηλών εγγυημένων τιμών και τους ευκατάστατους και περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένους ιδιοκτήτες κατοικιών σε ένα πλαίσιο υγιούς ανταγωνισμού ως οικονομικά βιώσιμη ηλεκτροπαραγωγική πηγή με διείσδυση σε διάφορα τμήματα της αγοράς και τύπους καταναλωτών” αναφέρει στο cleantechnica o Ρομπέρτο Ροντρίγκεζ Λαμπαστίντα, αναλυτής της Navigant Research.

“Η υιοθέτηση νέων επιχειρηματικών μοντέλων θα οδηγήσει τον κλάδο των φωτοβολταϊκων στη μετάβαση προς ένα περιβάλλον χωρίς επιδοτήσεις στις περισσότερες βασικές αγορές” προσθέτει.

—Μερικά χρηματοδοτικά εργαλεία

Μιας και αναφερθήκαμε στο ηλιακό λήζινγκ ας δούμε μερικά “εξωτικά” εργαλεία χρηματοδότησης που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών σε διάφορες αγορές:

*Συμφωνία Αγοράς Ενέργειας (Power Purchase Agreement -PPA): Ένα τρίτο μέρος κατέχει και συντηρεί το φωτοβολταϊκό και όχι ο ιδιοκτήτης της κατοικίας. Ο ιδιοκτήτης πληρώνει μόνο για την ηλιακή ενέργεια που καταναλώνει. Οι σχετικές φορολογικές ελαφρύνσεις ισχύουν μόνο για το τρίτο μέρος-κάτοχο του φωτοβολταϊκού.

*Ηλιακή χρηματοδοτική μίσθωση: Στο λεγόμενο και ηλιακό λήζινγκ ιδιοκτήτης του συστήματος είναι ένα τρίτο μέρος. Ο ιδιοκτήτης της κατοικίας πληρώνει ένα σταθερό μηνιαίο μίσθωμα με μικρή ή μηδενική προκαταβολή.

*Ηλιακό δάνειο: Δάνειο ειδικά για την απόκτηση ηλιακού συστήματος το οποίο περνά στην κατοχή του ιδιοκτήτη της κατοικίας με την αποπληρωμή του δανείου. Ο ιδιοκτήτης της κατοικίας καταβάλλει μηνιαίες δόσεις αποπληρωμής του δανείου μαζί με τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

*Καθαρή Ενέργεια με Βάση την Αξία της Ιδιοκτησίας (Property Assessed Clean Energy-PACE): Η τοπική κυβέρνηση παρέχει δάνειο και ο ιδιοκτήτης το αποπληρώνει μέσω του φόρου ακίνητης περιουσίας.

*Φορολογικές Ελαφρύνσεις Ηλιακών Επενδύσεων (Solar Investment Tax Credit-ITC):Φοροελαφρύνσεις 30% στον κεντρικό (ομοσπονδιακό φόρο) για τα ηλιακά συστήματα, οι οποίες αυτή τη στιγμή ισχύουν μέχρι το τέλος του 2016. Τις φοροελαφρύνσεις εισπράττει ο ιδιοκτήτης του φωτοβολταϊκού.

*Ενεργειακός συμψηφισμός (Net-Metering): Πρόσφατα θεσμοθετήθηκε και στην Ελλάδα. Οι ιδιοκτήτες των φωτοβολταϊκών συστημάτων πωλούν κατόπιν εκκαθάρισης το πλεόνασμα της ενέργειας που παράγουν (δηλαδή την ενέργεια που δεν έχουν καταναλώσει οι ίδιοι) στον κεντρικό πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας (πχ στη ΔΕΗ).

*Πιστοποιητικά Ηλιακής Ανανεώσιμης Ενέργειας (Solar Renewable Energy Credits-SRECs):Πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας αγοράζουν πιστοποιητικά παραγωγής ηλιακής ενέργειας με σκοπό να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους για “καθαρή” ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ. Οι “πιστώσεις” αυτές παράγονται από τα οικιακά φωτοβολταϊκά και ο ιδιοκτήτης του εισπράττει το έσοδο από τον πάροχο.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ