2015-07-28 22:36:07
Φωτογραφία για Έφυγε από τη ζωή ο μεταφραστής, συγγραφέας και εκδότης Παναγιώτης Αμπατζής
Πέθανε χθες στην Κωνσταντινούπολη σε ηλικία 93 ετών ο μεταφραστής, συγγραφέας, εκδότης, μουσικός και διανοούμενος Παναγιώτης Αμπατζής Γεννημένος το 1922, αποφοίτησε από το Ζωγράφειο εκπαιδευτήριο και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης. Είχε μεταφράσει πάνω από 50 βιβλία Ελλήνων δημιουργών, όπως οι Βρεττάκος, Σωτηρίου, Σαμαράκης, Σβορώνος, Θέμελης, Λειβαδίτης, Καμπανέλλης, Ψαθάς, Λουντέμης, Ξενόπουλος κ.ά. στα τουρκικά, καθώς και Τούρκων συγγραφέων όπως οι Γιασάρ Κεμάλ, Αζίζ Νεσίν, Ορχάν Παμούκ, Σαμπαχατίν Αλί, Ριφάτ Ιλγκάζ, Ντεμιρτάς Τζεϊχούν, Κεμάλ Αναντόλ, Ναζίμ Χικμέτ και Γιλντιρίμ Κεσκίν στα ελληνικά.

Εξέδιδε το τελευταίο ελληνικό λογοτεχνικό περιοδικό της Κωνσταντινούπολης «Πυρσός» την περίοδο 1954-1962. Από το 1962 μέχρι πριν από λίγους μήνες εξέδιδε το αρχαιότερο στην Τουρκία περιοδικό κλασικής μουσικής, «Orkestra».

Υπήρξε στέλεχος του μαρξιστικού λενινιστικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Εργαζομένων και Αγροτών Τουρκίας.

Η εξόδιος ακολουθία  θα ψαλεί αύριο, Τετάρτη 29 Ιουλίου, στις 2 μ.μ. στο ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Αρναούτκιοϊ. Η ταφή του θα γίνει στο Αγίασμα Προφήτη Ηλία, επίσης στο Αρναούτκιοϊ. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ