2012-05-07 09:49:02
Φωτογραφία για Ευκαιρία για «εθνική ενότητα» ή «μπροστά στο χάος»;
(του Θεόδωρου Λουλούδη - εκδότης της εφημερίδας "Πελοπόννησος)

Οι εκλογές αυτές θα μείνουν στην ιστορία, παρά τη χαμηλή συμμετοχή των πολιτών. Για τη σύγκρουση που επέλεξε ο λαός με τις πάσης φύσεως εξουσίες. Στα θετικά στοιχεία της χθεσινής μέρας μπορεί να υπολογιστεί η απόδειξη πως οι εκλογές δεν είναι μια τυπική διαδικασία, αλλά όπλο στα χέρια του λαού και ότι εστάλη ένα ισχυρό μήνυμα στις κυβερνήσεις της Ευρώπης και στους γραφειοκράτες των Βρυξελλών για τη λάθος συνταγή τους στην Ελλάδα. Το ίδιο μήνυμα εστάλη και από τους Γάλλους εκλογείς.

Στα αρνητικά στοιχεία των εκλογών υπολογίζουμε τη συνολική απόρριψη της προσπάθειας της χώρας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να επανορθώσει τα λάθη δεκαετιών στα οικονομικά της. Επίσης, την πολύ μεγάλη διαφορά στην ψήφο των Ελλήνων με βάση τον τόκο κατοικίας και κυρίως την κοινωνική τους τάξη. Πρόκειται για «επισημοποίηση» ενός διχασμού της κοινωνίας γύρω από την έννοια της «κατάρρευσης». Οι μισοί Ελληνες ψήφισαν για την «κατάρρευση» του συστήματος που τους φτώχυνε. Οι άλλοι μισοί φοβούνται την «κατάρρευση» του συστήματος επί του οποίου ανελίχτηκαν κοινωνικά και οικονομικά. Μπορεί να είναι το πρώτο βήμα μιας ευρύτερης αντιπαράθεσης μέσα στην ίδια την κοινωνία.


Κυρίαρχο συναίσθημα η οργή των πολιτών που αδιαφόρησαν για τις συνέπειες μιας καταδικαστικής ψήφου προς τα κόμματα που υπηρέτησαν την πολιτική παραμονής της χώρας στο ευρώ.

Η ΝΔ είναι ο νικητής των εκλογών. Το πρώτο κόμμα. Αλλά με ποσοστό που επιβάλλει την επιδίωξη της ευρύτερης δυνατής συνεργασίας και επίσης την επανεξέταση τμήματος της πολιτικής και των θέσεών της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, φυσικά, αποτελεί τη μεγάλη έκπληξη των εκλογών. Θεωρούμε πως σημαντικό μέρος των πολιτών δεν τον επέλεξαν για τις θέσεις του. Τιμώρησαν το ΠΑΣΟΚ. Η ευθύνη του κόμματος είναι μεγάλη πια εάν επιθυμεί να παραμείνει σε αυτή τη θέση. Θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν ως δεύτερο κόμμα.

Το ΠΑΣΟΚ ποτέ πια δεν θα είναι αυτό που ξέραμε. Τα αποτελέσματα αυτά το ξαναγυρνούν στο 1974. Το Κέντρο και η Αριστερά από σήμερα ξεκινούν να γράφουν ξανά την ιστορία τους. Ποια θα είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ σε αυτή τη νέα ιστορία είναι πολύ νωρίς να το πούμε.

Η εμφάνιση νέων κομμάτων και η ενδυνάμωση παλαιότερων οδηγεί σε ασταθές πολιτικό τοπίο. Κατά πάσα πιθανότητα, η πολύχρωμη Βουλή της 6ης Μαΐου έχει αναπόφευκτα μεταβατικό χαρακτήρα. Είτε με την έννοια της σύντομης διενέργειας νέων εκλογών είτε με έννοια της αρχής μια περιόδου διαρκούς μεταβολής του κομματικού συστήματος με συγχωνεύσεις, συνενώσεις, ιδρύσεις κ.λπ. (που αλλιώς μπορεί να ονομαστεί και ως εισαγωγή σε έναν «κύκλο πολιτικής αστάθειας».
(pelop.gr)
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ