2015-08-09 13:38:08
Φωτογραφία για Η ζωή ενός Νορβηγού κληρωτού στρατιώτη [photos]
Μετά τις πρόσφατες ασκήσεις του ΝΑΤΟ στις χώρες της Βαλτικής, ένα αξιοσημείωτο γεγονός ήταν η συμμετοχή κληρωτών Νορβηγών στρατιωτών δίπλα σε σκληραγωγημένους βετεράνους άνδρες των Αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων. Πέραν του πολύ καλού εξοπλισμού που είχε φροντίσει η Νορβηγική Ηγεσία να τους προμηθεύσει αξιοσημείωτη ήταν οι καθημερινές δραστηριότητες που εκτελούσαν οι Νορβηγοί Στρατιώτες.

Μερικές από τις καθημερινές εργασίες ρουτίνας ήταν:

το κόψιμο δέντρων, το σκάψιμο

η δημιουργία ελαφρών ατομικών ορυγμάτων με το ατομικό τους πτυο-σκάπανο

το καμουφλάρισμα προσωπικού και υλικών

Οι σκοπιές μέσα από καμουφλαρισμένα σημεία από φυσικά υλικά όπως κλαδιά δέντρων και λάσπη, εφοδιασμένοι με βαριά πολυβόλα Μ2ΗΒ

η επάνδρωση ελαφρών μηχανοκίνητων μονάδων άμεσης επέμβασης, τα γνωστά στον Ελλαδικό χώρο ΤΑΕ

Τεράστιο βάρος ρίχνει ο Νορβηγικός Στρατός στην δημιουργία δεσμών ομάδας ανάμεσα στην εκάστοτε ομάδα μάχης πεζικού
. H θητεία στην Νορβηγία έχει παράδοση 200 ετών και είναι συνταγματικό καθήκον του κάθε Νορβηγού άνδρα στην ηλικία των 17 ετών να συμπληρώσει μια φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Συνολικά 30000-35000 άνδρες φθάνουν στην ηλικία των 18 χρονών κάθε χρόνο. Μετά την ενηλικίωση και σε ηλικία 19 ετών, από αυτήν την δεξαμενη ανθρωπίνου δυναμικού επιλέγονται οι 8000-10000 καλύτεροι υποψήφιοι οι οποίοι καλούνται να υπηρετήσουν στις τάξεις του Νορβηγικού Στρατού για 12 μήνες.

Από το 2016 έχει ανακοινωθεί ότι θα υπηρετούν και γυναίκες στις τάξεις κληρωτών του Νορβηγικού Στρατού. Το γεγονός αυτό δεν θα αυξήσει την συνολική δύναμη της κάθε κλάσης αλλά θα βοηθήσει στην επιλογή ακόμη καλύτερων και ικανών υποψηφίων από μια δεξαμενή περίπου 60.000 ανθρώπων. Πρέπει να επισημανθεί ότι οι Γυναίκες στον Νορβηγικό Στρατό αριθμούνε περίπου το 10% σε μόνιμο προσωπικό. Σκοπός του Νορβηγικού Υπουργείου Άμυνας είναι ο αριθμός αυτός να ανέβει και να φθάσει το 20% το 2020.

Συνολικά επίσης ο αριθμός των κληρωτών δεν ξεπερνάει το 15% της συνολικής Δύναμης τωνω 60.000 ανδρών. Ο αριθμός αυτός κυμαίνεται ανάλογα με τις ανάγκες των Νορβηγικών Ενόπλων Δυνάμεων και την προσέλκυση ή όχι Επαγγελματιών Οπλιτών.

Η πλειοψηφία των κληρωτών επιλέγει να υπηρετήσει την θητεία τους στην Home Guard ή αλλιώς Εθνική Φρουρά, η οποία είναι χωρισμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτει ολόκληρη την χώρα και να φθάνει η κάθε μονάδα να είναι χωροθετημένη σε επίπεδο δήμου. Ο λόγος είναι ότι ο κύριος σκοπός της Home Guard είναι η προστασία του ντόπιου πλυθησμού, κρίσιμων υποδομών, η διεξαγωγή ανταρτοπολέμου, δολιοφθορών καθώς και η συλλογή πληροφοριών κοντά στις γραμμές του εχθρού.

Οι κληρωτοί υπηρετούν άλλους 7 μήνες χωρισμένους σε μικρά χρονικά διαστήματα κάθε έτος μέχρι την συμπλήρωση των 44 ετών. Με τον τρόπο αυτό επανεκπαιδεύονται τακτικά, δένουν σαν τοπικές μονάδες με τους συναδέλφους τους και δημιουργείται το κατάλληλο κλίμα καθήκοντος και αγάπης για αυτό που κάνουν. Είναι χαρακτηριστικό πως όλοι οι Νορβηγοί ανεξάρτητα οικονομικής κατάστασης ή μορφωτικού επιπέδου, ασχολούνται και πέραν του απαιτούμενου χρόνου τακτικά με εκπαιδευτικές στρατιωτικές δραστηριότητες στα πλαίσια συλλόγων οι οποίες εποπτεύονται διακριτικά από τον Νορβηγικό Στρατό.

Πολλοί όπως ο Λοχίας Rasmus Rindall, κάτοχος Μεταπτυχιακού διπλώματος στα Οικονομικά, παράτησε σε νεαρή ηλικία την Καριέρα του στον Οικονομικό Κλάδο για να ενταχθεί επαγγελματικά στις Νορβηγικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ο κυριότερος λόγος για αυτό σύμφωνα με τον ίδιο είναι το πολύ ισχυρό δέσιμο που αναπτύσσεται με τους άνδρες της μονάδας του.

Η Home Guard διαθέτει μονάδες αφιερωμένες στην διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων σε ολόκληρο το βάθος της Νορβηγίας. Μετά από απαίτηση του Υπουργείου Άμυνας αποφασίστηκε η δημιουργία Ταχέως Αναπτυσόμενης Δύναμης-Rapid Reaction Force συνολικής δύναμης 3.500 ανδρών. Η δύναμη αυτή φέρεται να μπορεί να διεξάγει επιχειρήσεις και στο εξωτερικό. Στην πρόσφατη άσκηση Saber Strike στις Βαλτικές χώρες, συμμετείχαν μονάδες κληρωτών του Νορβηγικού Στρατού οι οποίες ανταγωνίστηκαν μονάδες που προσομοίωναν «εχθρικές δυνάμεις » και στελεχώνονταν από επαγγελματίες Εσθονούς 6ετούς εμπειρίας. Όσο και αν ακουστεί περίεργο οι Νορβηγικές Δυνάμεις επικράτησαν κατά κράτος.

Οι λόγοι ίσως βρίσκονται στο ότι οι κληρωτοί του Νορβηγικού Στρατού έχουν κίνητρο, μεγαλύτερο δέσιμο με την ομάδα καθώς και σύγχρονο εξοπλισμό. Τυπικά οι επιλογές οπλισμού που διαθέτει ο Νορβηγός Στρατιώτης περιλαμβάνουν:

Τυφέκια εφόδου ΗΚ416/417

Πυροβόλα όπλα ομάδας MG3

Πολυβόλα FN MINIMI

Υπο-πολυβόλα MP5 και MP7

AT Eryx, FGM-148 Javellin και ΠΑΟ Carl Gustav

H Σωματική Εκπαίδευση βρίσκεται στο καθημερινό πρόγραμμα, είναι σκληρή και με υψηλή ένταση

Εκπαίδευση: Οπως θα παρατηρήσουν μερικοί στο βίντεο, στις ασκήσεις που συμμετείχε ο Νορβηγικός Στρατός στα εδάφη της Εσθονίας και Λετονίας, χρησιμοποιήθηκαν συλλογές MILES για την εκτέλεση αποστολών διπλής ενέργειας. Οι συσκευές αυτές χρησιμοποιούν αισθητήρες που είναι κολλημένοι σε καίρια σημεία του κάθε στρατιώτη και επίσης μικρούς καταδείκτες λέιζερ. Με τους καταδείκτες λέιζερ προσομοιώνεται η βολή αφού είναι τοποθετημένοι πάνω σε πραγματικά ατομικά όπλα. Όταν κάποιος βρεθεί στο στόχαστρο ενός αντίπαλου στρατιωτή τότε αυτός βγαίνει από το «παιχνίδι» καθώς θεωρείται kill.

Με τον τρόπο αυτό ολόκληροι λόγοι εκπαιδεύονται σε σχεδόν πραγματικές συνθήκες μάχης (σίγουρα δεν μπορεί να προσομοιώσει εξοστρακισμένα βλήματα, ή πυρά που έχουν διαπεράσει την κάλυψη πίσω από την οποία βρίσκεται ένας στρατιώτης). Η δυνατότητα χρήσης συσκευών MILES είναι και ένας από τους λόγους που οι Νορβηγοί Στρατιώτες διαπρέπουν σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις, καθώς έχουν πολεμικές παραστάσεις πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Επίσης σε αντίθεση με πολλούς περήφανους στρατούς ανά τον κόσμο, δεν υπάρχουν επισημότητες κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Οι οπλασκήσεις περιορίζονται στο ελάχιστο ενώ οι επίσημοι χαιρετισμοί και παρουσιάσεις σε έναν ανώτερο δεν είναι συχνό φαινόμενο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει σεβασμός στους ανωτέρους ή πειθαρχία. Στόχος του Νορβηγικού Στρατού είναι να εμπεδωθεί «η ισότητα και το κοινό καθήκον, στοιχεία που μετατρέπουν μια ομάδα ατόμων, να δρούνε σαν μια ενιαία γροθιά» συμφωνα με τα λεγόμενα του Αντισυνταγματάρχη Aleksander Jankov, σε μια παλαιότερη συνέντευξη.

Μεγάλη έμφαση, δίνεται και στην εκπαίδευση διαχείρισης του ψυχολογικού άγχους και στρες κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων.

Για τον σκοπό αυτό διοργανώνονται εκπαιδευτικά σεμινάρια από βετεράνους που συμμετείχαν σε αποστολές στο εξωτερικό, οι οποίοι με τις εμπειρίες τους προσπαθούν να δώσουν τους κινδύνους που καλούνται να αντιμετωπίσουν και τρόπους να μετατρέψουν το άγχος σε δημιουργικό όπλο και όχι να το αφήσουν να μετεξελιχθεί σε πανικό όταν πέσουν οι πρώτες σφαίρες….

Βολή βλήματος Amraam από εκτοξευτή Nasams 2

Χαρακτηριστικό επίσης του σεβασμού προς τους κληρωτούς είναι ότι οι μονάδες αεράμυνας NASAMS της Νορβηγικής Αεροπορίας επανδρώνονται κατά πλειοψηφία από αυτούς. Το σύστημα αυτό δεν έχει αφεθεί στην τύχη του αλλά έχει αναβαθμιστεί στο επίπεδο 2. To επίπεδο αυτό περιλαμβάνει ραντάρ AN/MPQ-64 F1 Improved Sentinel 3D X-band radar, φορείς εκτόξευσης LCHR μεταφέροντας 6 βλήματα Amraam καθώς και ΕΟ/IR MSP500. Είναι χαρακτηριστικό ότι προσωπικό από τις μονάδες που υπηρετούσαν με την αρχική έκδοση του συστήματος έχουν επανεκπαιδευθεί και καταρτιστεί ώστε να είναι ετοιμοπόλεμοι ανα πάσα στιγμή κληθούνε. Η επανακατάρτιση κράτησε 2 συνεχόμενες εβδομάδες και παρόλο που πολλοί Νορβηγοί πολίτες στερήθηκαν χρόνο από την πολιτική τους ζωή, κανένας δεν εξέφρασε την παραμικρή δυσαρέσκεια αλλά μάλλον υπέρμετρο ενθουσιασμό για τις νέες δυνατότητες του Αντιαεροπορικού Συστήματος της μονάδας τους.

Τα κέντρα εκπαίδευσης και μετέπειτα ανάληψης υπηρεσίας ως Κληρωτός Στρατιώτης βρίσκονται διασκορπισμένα σε ολόκληρη την χώρα κυρίως γύρω από Αστικά κέντρα. Αυτο διευκολύνει την θητεία και εκπληρώνει την κύρια αποστολή των δυνάμεων των Κληρωτών στη Νορβηγία που είναι η προστασία του πλυθησμού και οι πρόκληση όσο δυνατόν μεγαλύτερων απωλειών στον αντίπαλο μέσα από τακτικές ανταρτοπολέμου

Μερικά απο τα εκπαιδευτικά προγράμματα που εμπεριέχονται κατά την εκπαίδευση ενός κληρωτού είναι:

-Εκπαίδευση στην χρήση κωδικών μυνημάτων, παραγγελμάτων, τρόπους επικοινωνίας και χρήσης τηλεπικοινωνιακών μέσων

-Εκπαιδευτικά προγράμματα γύρω από την πυρόσβεση, αναγνώριση των κινδύνων από την καύση διαφορετικών υλικών πχ καυσιμών ή αερίων

-Εκπαίδευση στην κατανόηση της Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Logistics)

-Στις αναφορές για συμβάντα δικαιοδοσίας της Στρατιωτικής Αστυνομίας

Υπάρχουν επίσης ειδικά μαθήματα για χειριστές ραντάρ, βοηθούς πληρώματος αεροσκαφών, αρχηγούς ομάδας στοιχείου όλμων ή πυροβόλου κτλ

Νορβηγός Κληρωτός Στρατιώτης εξαντλημένος αφού ολοκλήρωσε τις δοκιμασίες για την επιλογή του στις Ειδικές Δυνάμεις. Διακρίνεται η θερμή (σπάνιο χαρακτηριστικό για τους Βόρειους Λαούς) παρότρυνση των Συναδέλφων του

Εν κατακλείδι, οι Νορβηγικές Ένοπλες Δυνάμεις παρόλο που βασίζεται σε ποσοστό μόλις 15% της συνολικής του Δύναμης, επενδύει μεγάλα ποσά και πόρους στην εκπαίδευση κληρωτών τους οποίους επιλέγει μέσα από μια μεγάλη δεξαμενή ανθρώπων. Όλοι όσοι επιθυμούν δεν επιλέγονται, και στο τέλος μόνο οι ικανότεροι και πιο αποφασισμένοι φοράνε την «στολή». Η ενασχόληση τους με στρατιωτικά κυρίως καθήκοντα είναι ένα απαραίτητο χρέος που το έχουν επιλέξει οι ίδιοι. Σε άλλους Στρατούς η χρήση συλλογών εκπαίδευσης MILES γίνεται μόνο από τις Ειδικές Δυνάμεις της χώρας. Στην Νορβηγία οι πόροι και τα μέσα διανέμονται ισορροπημένα σε όλους τους κλάδους καθώς αμα σπάσει ένα κρίκος στην αλυσίδα των Στρατιωτικών Ικανοτήτων, τότε όλο το σύστημα θα έχει σοβαρό πρόβλημα. Τα πολύ στενά γεωγραφικά σύνορα της χώρας δεν συγχωρούν λάθη.

Οι Νορβηγοί εφαρμόζοντας έξυπνα τους Νόμους της Προσφοράς και της Ζήτησης, κατάφεραν να κάνουν την Στρατιωτική Θητεία επιθυμητή από τους περισσότερους υποψηφίους, μειώνοντας την προσφορά των επιλεγόντων θέσεων. Μετέτρεψαν έτσι ένα εν γένει ετεροβαρές σύστημα σε ένα μηχανισμό προσέλκυσης αποφασισμένων υποψηφίων, οι οποίοι όπως απέδειξαν πρόσφατα δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα από ικανότητες και εξοπλισμό ακόμη και πλήρως επαγγελματικές μονάδες γειτονικών χωρών.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ