2015-08-14 01:01:06
Φωτογραφία για Κάνουν «χρυσές δουλειές» με τα καυσόξυλα από τα δένδρα της Φολόης
Προβληματισμένοι είναι οι κάτοικοι στο Κούμανι της Αρχαίας Ολυμπίας μετά το... πρόσφατο «λαβράκι» που έβγαλε εκεί το Δασαρχείο Πύργου, το οποίο έπειτα από συντονισμένες ενέργειες, βρήκε και κατέσχεσε πάνω από 20 τόνους καυσόξυλων που αποτελούσαν προϊόν παράνομης υλοτομίας από το πανέμορφο δρυοδάσος της Φολόης.

Οι καταστροφείς του πανέμορφου φυσικού πλούτου της Φολόης έχουν πιάσει δουλειά για τα καλά εν όψει της χειμερινής περιόδου και μπορεί για το ευρύ κοινό να γίνονται τώρα γνωστά αυτά τα φαινόμενα, μετά τις ενέργειες του δασαρχείου, όμως για τους ντόπιους κατοίκους αποτελεί εδώ και χρόνια ένα κοινό μυστικό.

Πως γίνεται η δουλειά

Όπως επισημαίνουν στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» υπάρχει ένα οργανωμένο κύκλωμα που λυμαίνεται το δάσος για χρόνια κάνοντας «χρυσές δουλειές» από την εμπορία καυσόξυλων, σε βάρος των απλών και νομοταγών κατοίκων που αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και τις οικιακές τους ανάγκες σε καυσόξυλα.


Η οργάνωση πάντως των παράνομων υλοτόμων είναι τόσο καλή που έχουν βρει τρόπους να καλύπτουν τα κομμένα δέντρα με κλάρια ώστε να μην φαίνονται, ενώ σε άλλες περιπτώσεις επιλέγουν ένα κομμένο δέντρο να το μεταφέρουν σε λίγα κομμάτια και όχι μονομιάς για να μην γίνονται αντιληπτοί.

Υπάρχουν πάντα και οι λεγόμενοι «τσιλιαδόροι» που σε περίπτωση περιπολίας της Δασικής Υπηρεσίας ειδοποιούν άμεσα τους συνεργούς τους ώστε να απομακρυνθούν έγκαιρα από το σημείο. Για το καταστροφικό τους έργο υπολογίζεται ότι δεν χρειάζονται πάνω από μισή ώρα, ειδικά αν είναι ομάδα των τριών και τεσσάρων ατόμων.

Μάλιστα, οι κάτοικοι αφήνουν σοβαρές αιχμές και για όσους είχαν μέχρι τώρα την ευθύνη φρούρησης και ελέγχου του δάσους, αφού όπως καταγγέλλουν δεν ήταν λίγες οι φορές που οι παράνομοι υλοτόμοι δρούσαν ανενόχλητοι έχοντας την ανοχή των αρμοδίων που έκαναν τα στραβά μάτια.

«Έχουν ρημάξει το δάσος»

Ο Λεωνίδας Λινάρδος κάτοικος του χωριού αφήνει σοβαρές υπόνοιες για τους αρμοδίους και για τους ελέγχους που έκαναν μέχρι τώρα επισημαίνοντας ωστόσο ότι το τελευταίο διάστημα η παρουσία της Δασικής Υπηρεσίας στο Κούμανι είναι έντονη και λειτουργεί αποτρεπτικά προς τους επίδοξους λαθροϋλοτόμους.

«Το δάσος το έχουν καταστρέψει, το έχουν ρημάξει για να “θησαυρίζουν” από αυτό. Είναι ένα πανέμορφο δάσος με τεράστια έκταση που συγκεκριμένοι άνθρωποι το έχουν βάλει στο μάτι. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και έχει φτάσει ακόμα και στη Βουλή με σχετική ερώτηση που έχει κατατεθεί, χωρίς να έχει δοθεί μια λύση» επισήμανε ο κ. Λινάρδος.

«Εμείς τρέμουμε, οι άλλοι πλουτίζουν»

«Την ώρα που εμείς τρέμουμε από το κρύο το χειμώνα και δεν έχουμε ξύλα να ζεσταθούμε και να βάλουμε στους ξυλόφουρνους γιατί μας απαγορεύουν να κόβουμε ακόμα και όσα δέντρα είναι μέσα στα χωράφια μας, κάποιοι άλλοι κόβουν όσα θέλουν από το δάσος ανενόχλητοι και τα εμπορεύονται. Θα πρέπει αυτό που γίνεται με τους εμπόρους να σταματήσει και εμείς να έχουμε αυτό που δικαιούμαστε ως κάτοικοι της περιοχής» λέει στην «Π» ο Αθανάσιος Γιαννακόπουλος.

«Εμείς αγαπάμε το δάσος»

Την αγάπη των κατοίκων για το πανέμορφο δάσος της Φολόης τονίζει από την πλευρά του ο Νίκος Κιούφτης που δε θέλει οι κάτοικοι να ταυτιστούν με τους εμπόρους καυσόξυλων και τους παράνομους υλοτόμους.

«Εμείς αγαπάμε το δάσος, το προσέχουμε και κάνουμε ότι μπορούμε για να μην καταστραφεί. Το θέλουμε γιατί είναι στολίδι για την περιοχή μας. Όσοι παρανομούν πρέπει να ελεγχθούν από τη Δασική Υπηρεσία, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Το δασαρχείο βέβαια κάνει κάθε μέρα περιπολίες και τα παιδιά κάνουν τη δουλειά τους και ο ίδιος ο δασάρχης έρχεται στο χωριό μας» υπογραμμίζει ο κ. Κιούφτης.

«Να μας δίνουν λίγα ξύλα»

«Το δάσος το προστατεύουμε αλλά θέλουμε να μας δίνουν κανένα ξύλο ειδικά σε εμάς τα γεροντάκια, αυτό τίποτα περισσότερο δε ζητάμε. Να μας παραχωρήσουν κάποια ξύλα για τη θέρμανσή μας. Είτε ξερά είτε στραβά αυτοί ξέρουν. Εμείς εδώ πάντως αν δεν το αγαπάγαμε το δάσος θα το είχαμε καταστρέψει προ πολλού. Ξέρετε εδώ τη κτηνοτροφία υπήρχε; Τώρα δεν ξέρουμε τι γίνεται από δω και πέρα, εμείς δεν παρανομούμε, κάποιοι όμως σίγουρα κάνουν “χρυσές δουλειές”, στο δάσος» υποστηρίζει από την πλευρά του ο Παναγιώτης Παπαγιάννης, που αναδεικνύει και αυτός το ζήτημα της αυτάρκειας των καυσόξυλων στους ντόπιους κατοίκους κάνοντας τη δική του έκκληση στο δασαρχείο.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ