2015-08-14 14:00:28
Φωτογραφία για ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ: ΧΩΡΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΚΟΠΤΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ
Διεθνή ΜΜΕ: Με τίμημα βαθύ σχίσμα στον ΣΥΡΙΖΑ 

πέρασε το μνημόνιο στη Βουλή

«Καλά νέα» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ την κύρωση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή, ωστόσο προειδοποιεί ότι εάν η Αθήνα αποτύχει να εφαρμόσει τα προβλεπόμενα μέτρα, το πρόγραμμα θα διακοπεί άμεσα, ενώ τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο η πρώτη αξιολόγηση επί της πορείας των μεταρρυθμίσεων. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να εγκρίνουν στη συνεδρίαση που αρχίζει στις 16:00 το νέο πρόγραμμα διάσωσης, καθώς «ακόμα και η Γερμανία συμφωνεί», όπως δήλωσε κοινοτική πηγή στην φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat μετά την υπερψήφιση της συμφωνίας έπειτα από τη μαραθώνια, θυελλώδη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου.

«Οι χώρες της Ευρωζώνης αποδέχονται το πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, ακόμη και η Γερμανία συμφωνεί. Η συνάντηση δεν πρόκειται να είναι τρομακτικά δύσκολη. Το θέμα της Ελλάδας έχει συζητηθεί διεξοδικά και θα ήταν πολύ παράξενο αν το Eurogroup δεν ενέκρινε το πακέτο της βοήθειας», ανέφερε ανωνύμως η κοινοτική πηγή, προσθέτοντας: «Η συναίνεση μεταξύ των χωρών μελών της ευρωζώνης αυξάνεται αλλά και η Γερμανία δεν φαίνεται ότι θα αντιταχθεί».


Στις πρώτες δηλώσεις μετά την κύρωση της συμφωνίας, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε «καλά νέα» την υπερψήφιση και ανέφερε ότι το νέο πρόγραμμα είναι το πλέον ισχυρό και συμπαγές που έχει συμφωνηθεί μέχρι στιγμής με την Ελλάδα. Ανέφερε ότι κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup θα συζητηθεί το περιεχόμενο του νέου μνημονίου, επισημαίνοντας ότι όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης πρέπει να συμφωνήσουν. Ο ίδιος προειδοποίησε πως το πρόγραμμα θα διακοπεί άμεσα εάν η Ελλάδα αποτύχει στην εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων, επισημαίνοντας πως η πρώτη αξιολόγηση της πορείας εκπλήρωσης της δεσμεύσεων της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Η θέση του Βερολίνου, όπως διατυπώθηκε τις προηγούμενες ημέρες, δεν είναι αρνητική απέναντι στη συμφωνία, ωστόσο Καγκελαρία και υπουργείο Οικονομικών τονίζουν ότι πρέπει να μελετηθεί περισσότερο το περιεχόμενο των συμφωνηθέντων πριν αποφασιστεί να τεθεί προς ψήφιση στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Υπέρ του προγράμματος τάχθηκε για άλλη μία φορά την Παρασκευή ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, δηλώνοντας στον ραδιοσταθμό France Inter ότι το σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα «δημιουργήθηκε για να επιτύχει» και επιμένοντας στην «υπευθυνότητα» της κυβέρνησης Τσίπρα όσον αφορά στην επιτυχία του.

Διεθνή ΜΜΕ: Με τίμημα βαθύ σχίσμα στον ΣΥΡΙΖΑ περνά το μνημόνιο στη Βουλή

Η υπερψήφιση της συμφωνίας στην ελληνική Βουλή βρίσκεται στην κορυφή της διεθνούς ειδησεογραφίας, με τα ξένα ΜΜΕ να εστιάζουν, εκτός από την συνεδρίαση μαραθώνιο, στο εσωτερικό ρήγμα που καταγράφηκε δραματικά και στην απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε ψήφο εμπιστοσύνης. Στην κάλυψη των ξένων ΜΜΕ, η γενικότερη εικόνα που προκύπτει είναι πως οι πολιτικοί συσχετισμοί που διαμορφώνονται στην Αθήνα προδιαγράφουν εξελίξεις τις επόμενες εβδομάδες. Η επισήμανση σε όλα τα ΜΜΕ πως η κυβέρνηση χρειάστηκε τις ψήφους της αντιπολίτευσης μαζί με την κίνηση για ψήφο εμπιστοσύνης χρησιμοποιείται για να φανεί η διάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ακόμη και η διάρκεια της συνεδρίασης, ως αποτέλεσμα των χειρισμών της προεδρίας. 

«Ο Αλέξης Τσίπρας κερδίζει την ψηφοφορία για τη διάσωση και βρίσκεται αντιμέτωπος με ανταρσία που διευρύνεται» βάζει τίτλο το πρακτορείο Reuters. «Η υποστήριξη της αντιπολίτευσης διασφάλισε την υπεψήφιση, όμως 43 βουλευτές, σχεδόν το ένα τρίτο του κυβερνώντος κόμματος, καταψήφισαν ή απείχαν, αριθμός πολύ υψηλότερος από τους "αντάρτες" των προηγούμενων ψηφοφοριών» τονίζει.

«Έπειτα από μία θυελλώδη, υψηλών τόνων και κατά περιπτώσεις ακόμη και σουρεαλιστική ολονύχτια συζήτηση, οι έλληνες βουλευτές υπερψήφισαν τη συμφωνία που στοχεύει να κρατήσει τη χώρα πάνω από το νερό» γράφει ο Guardian. «Όμως η ισχυρή ανταρσία στις τάξεις του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ έριξε τον πρωθυπουργό κάτω από τις 120 έδρες και ενίσχυσε τις εικασίες πως μετά την ψήφο εμπιστοσύνης θα μπορούσε ακόμη και να στραφεί σε πρόωρες εκλογές» συνεχίζει.

«Το ελληνικό σχέδιο διάσωσης υπερψηφίζεται με αντίτιμο βαθύ σχίσμα» βάζει τίτλο από την πλευρά της η γαλλική Monde, λέγοντας πως ο αριθμός των ανταρτών «δείχνει το ρήγμα στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα». Επισημαίνοντας πως τώρα η σκυτάλη για την ελληνική κρίση πηγαίνει στο Eurogroup αλλά και στο συμβούλιο του ΔΝΤ, η εφημερίδα τονίζει: «Σε κάθε περίπτωση, η έκρηξη στον ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει το δρόμο για πρόωρες εκλογές». Το Σύνταγμα θέτει στην πράξη ως όριο τους 120 βουλευτές για κυβέρνηση μειοψηφίας, και «με άλλα λόγια, η κυβέρνηση Τσίπρα έχασε την πλειοψηφία της» υπογραμμίζει.

«Μετά από μαραθώνια συνεδρίαση το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ του τρίτου πακέτου μέτρων για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας» γράφει από την πλευρά του το γερμανικό Spiegel. Το περιοδικό τονίζει ότι: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός πέρασε το πακέτο διάσωσης μόνο χάρη στις ψήφους της αντιπολίτευσης. Στην κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν πολλές αρνητικές ψήφοι και ο κυβερνητικός συνασπισμός έλαβε μόνο 118 ψήφους από τους 162 κυβερνητικούς βουλευτές». 

Η Welt στο κύριο θέμα της γράφει: «Το Κοινοβούλιο στην Αθήνα ενέκρινε το νέο πρόγραμμα βοήθειας που συνδέεται με μέτρα λιτότητας. Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε τη συμφωνία ως αναγκαία απόφαση για την Ελλάδα». 

Η Ζeit σημειώνει ότι στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε ότι «Κάποιοι ακραίοι κύκλοι θέλουν στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup να εγκρίνουν απλώς ένα δάνειο-γέφυρα, αλλά κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε μια κρίση χωρίς τέλος». 

«Η Βουλή ψήφισε υπέρ του πακέτου των μεταρρυθμίσεων» σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, σημειώνοντας: «Πλέον, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν το απόγευμα τα μέτρα για να άρουν και τα τελευταία εμπόδια». 

Η Handelsblatt τονίζει: «Οι Έλληνες είπαν ''Ναι'' στο σχέδιο διάσωσης και τις μεταρρυθμίσεις». Η εφημερίδα σημειώνει ότι «ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του πήραν τις ψήφους 118 από τους 162 κυβερνητικούς βουλευτές και η κυβέρνηση δεν έχει πλέον την απαραίτητη για μια κυβέρνηση μειοψηφίας πλειοψηφία των 120 βουλευτών». 

Η Sueddeutsche Ζeitung σημειώνει ότι: «Το απόγευμα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα εγκρίνουν τη συμφωνία προκειμένου να ψηφιστεί στη συνέχεια και από τα επί μέρους κοινοβούλια. Η γερμανική Βουλή αναμένεται να ψηφίσει την ερχόμενη εβδομάδα, την Τρίτη ή την Τετάρτη» σημειώνει.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ