2015-08-15 11:45:07
Φωτογραφία για Γιατί να επισκεφθείτε τη νότια Κρήτη;
Υπάρχουν μερικά μέρη στον κόσμο που είναι τόσο ιδιαίτερα και τόσο απόκοσμα, που μας βοηθούν να ανακαλύψουμε το βαθύτερό μας εαυτό. Ένα από τα μέρη αυτά είναι και η νότια Κρήτη, που σίγουρα αξίζει να επισκεφθείτε. Γιατί ακριβώς; Μερικοί λόγοι βρίσκονται παρακάτω:

1. Γιατί το γαλάζιο του ουρανού έχει μια εντελώς διαφορετική απόχρωση από αυτό της θάλασσας, αλλά και τα δυο μοιάζουν να έχουν βγει από ζωγραφιά.

2. Γιατί η θάλασσα που θα κολυμπήσετε θα είναι τόσο γαλανή και τόσο καθαρή που θα νιώσετε να αφυπνίζονται όλες σας οι αισθήσεις.

3. Γιατί οι παραλίες διαδέχονται η μια την άλλη και εκπληρώνουν όλες τις επιθυμίες: παραλίες για οικογένειες, ήρεμες παραλίες για να χαλαρώσει κανείς, απομονωμένες ακτές για μοναχικότητα και γυμνισμό, παραλίες με βότσαλα ή με άμμο, ή με βότσαλα και άμμο.

4. Γιατί η κρητική κουζίνα στα μικρά χωριά της νότιας Κρήτης είναι αυθεντική, υγιεινή, πεντανόστιμη, άκρως χορταστική και μεθυστική – δοκιμάστε τσιγαριαστό, σφακιανές πίτες με μέλι, μέλι, χόρτα και φρέσκα ψάρια.


5. Γιατί οι άνθρωποι είναι φιλόξενοι και αυθεντικοί, πρόθυμοι να σας αποκαλύψουν τα μυστικά του τόπου, προστατευτικοί και διακριτικοί, αλλά και γεμάτοι με γνώση για τη ζωή.

6. Γιατί τα χωριά του νότου μοιάζουν να βγήκαν από βιβλίο ιστορίας και λαογραφίας, αλλά δεν είναι έτσι ούτε για να εντυπωσιάσουν, ούτε και επειδή οι κάτοικοί τους έχουν «κολλήσει» στο παρελθόν: είναι έτσι γιατί η ζωή εκεί είναι έντονη, ήρεμη, χωρίς ανάγκη για υλισμό ή καταναλωτισμό.

7. Γιατί οι αξίες που κυριαρχούν είναι η ελευθερία, η δοτικότητα και η ειλικρίνεια και γιατί εκεί μπορείτε να νιώσετε σαν στο σπίτι σας.

8. Γιατί θα δείτε μέρη που θα σας εντυπωσιάσουν με την απλότητά τους: την επαρχία Σφακίων και τη Χώρα Σφακίων, το Φραγκοκάστελλο, τα μικρά χωριά κοντά στον Πλακιά, την Αγία Ρουμέλη και την Αγία Γαλήνη, τη Γαύδο.

9. Γιατί θα μπορέσετε να ταξιδέψετε στη Γαύδο και στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης (παραλία Τρυπητή), να κατασκηνώσετε εκεί (ή στις παραλίες του Σαρακήνικου, του Άη Γιάννη ή του Λαυρακά) και να γίνετε ένα με τη φύση.

10. Για να φάτε εκπληκτική χορτόπιτα με άγρια χόρτα και μυρωδικά σε μικρές ταβέρνες στα χωριά Άνω και Κάτω Ροδάκινο.

11. Για να βιώσετε την εμπειρία του Λιβυκού πελάγους (παραλία Τριόπετρα), για να αγναντεύετε από τα χωριά του νότου των Χανίων (Παλαιοχώρα, Σφακιά, Σούγια) τη Γαύδο και την ακριτική Γαυδοπούλα, για να ταυτίσετε το νότο με την ελευθερία.

12. Για να ακούσετε τη μοναδική κρητική διάλεκτο να αναμειγνύεται μελωδικά με την ελληνική γλώσσα σε καθημερινές συνομιλίες των ντόπιων.

13. Για να ακούσετε κρητική μουσική και να δείτε πώς οι παραδόσεις μπορούν να μένουν ζωντανές σε έναν τόπο.

14. Για να απολαύσετε ήσυχες διακοπές σε καθαρά μέρη, που όλοι, ντόπιοι και επισκέπτες, αγαπούν και προσέχουν.

15. Για να σας αποκαλυφθεί η μαγεία ενός μέρους άκρως ελληνικού και ταυτόχρονα εντελώς διαφορετικού.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ