2012-05-07 18:21:25
Φωτογραφία για Η δικομματική κοινοβουλευτική δημοκρατία σε αδιέξοδο. Μόνη λύση η προεδρική δημοκρατία..
Το πολιτικό μας σύστημα της προεδρευόμενης κοινοβουλευτικής «Δημοκρατίας», όπως αυτό έχει θεσπιστεί στον καταστατικό χάρτη του κράτους (Σύνταγμα), αλλά και ο απαράδεκτος εκλογικός νόμος (τους παραλογισμούς του οποίου όλοι βλέπουμε σήμερα), έχουν σχεδιαστεί να λειτουργήσουν σε περιβάλλον σκληρού δικομματισμού. Το πολιτικό μας σύστημα έχει σχεδιαστεί να λειτουργεί με δύο κόμματα εξουσίας (ένα στην κυβέρνηση και ένα στην αντιπολίτευση) και μερικά μικρά συστημικά κόμματα διαμαρτυρίας που θα λειτουργούν ως βαλβίδες εκτόνωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας και διάσωσης του συστήματος. Αν π.χ. χθες είχαμε ένα κόμμα να παίρνει 45% και το δεύτερο να παίρνει 38% , κανείς σήμερα δεν θα προβληματιζόταν για την καταλληλότητα του πολιτεύματος, πλην των υποψιασμένων.

Από χθες το βράδυ όμως, αυτός ο σχεδιασμός έχει ανατραπεί και δυστυχώς δεν προβλέπεται λύση. Μια λύση θα ήταν (όπως ισχύει και σε όλες τις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες των πολιτισμένων κρατών), η απλή αναλογική, αλλά ούτε αυτή…. έχει προβλεφθεί και ούτε έχει καλλιεργηθεί νοοτροπία συνεργασιών.


Τώρα συνειδητοποιούν πιστεύουμε οι πάντες, ότι υπάρχει πρόβλημα στο ίδιο το πολίτευμα της χώρας. Ένα πολίτευμα που εξέθρεψε ένα σάπιο και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, το οποίο έκρυβε με τη χρήση των κρατικών μηχανισμών που το ίδιο έλεγχε, όλες τις παρανομίες του και το οποίο δεν λέει να καταρρεύσει.

Πιστεύουμε ότι το πολίτευμα της χώρας θα πρέπει να αλλάξει σε προεδρική δημοκρατία. Να γίνει διάφανο, ειλικρινές και σταθερό. Αν λοιπόν είχαμε προεδρική δημοκρατία, αφενός στη Βουλή χθες θα εκλέγονταν όλοι οι βουλευτές με απλή αναλογική, αφετέρου την επόμενη Κυριακή θα είχαμε επαναληπτικές εκλογές μεταξύ Σαμαρά και Τσίπρα και στην ουσία μεταξύ μνημονιακών και αντιμνημονιακών και ο λαός θα τοποθετούταν απευθείας και σταθερά για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, χωρίς κινδύνους ακυβερνησίας και αδυναμίας προσανατολισμού της χώρας. Για παράδειγμα, οι Ρώσοι ψήφισαν και τελείωσαν, οι Γάλλοι το ίδιο. Για τα επόμενα πέντε χρόνια θα έχουν σταθερή κυβέρνηση για να επιτύχουν απρόσκοπτα το πρόγραμμά τους. Εμείς, κατά πάσα πιθανότητα, θα πάμε πάλι σε εκλογές τον Ιούνιο, αλλά και πάλι χωρίς προοπτική λύσης.

Ας αρχίσουμε επιτέλους κι εμείς να σκεφτόμαστε, έπειτα από 190 μεταπελευθερωτικά χρόνια, μήπως πρέπει να αλλάξουμε το ίδιο το πολίτευμα της χώρας προς την κατεύθυνση του ανοίγματος της δημοκρατίας στο λαό.

Πέτρος Χασάπης
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ