2015-08-25 19:27:32
Φωτογραφία για Νέα ρεκόρ σε αφίξεις και εισπράξεις αναμένεται να καταγράψει ο ελληνικός τουρισμός
Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο καταρρίπτει ο ελληνικός τουρισμός, που φέτος αναμένεται να επιτύχει νέα υψηλά όρια αφίξεων και εισπράξεων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέα Ανδρεάδη, υπό ομαλές πολιτικές εξελίξεις, οι αφίξεις θα ανέλθουν φέτος σε 26 εκατομμύρια (από 24 εκατ. το 2014 και 25 εκατ. το 2015), ενώ και τα έσοδα θα προσεγγίσουν τα 14,5 δισ. ευρώ (από 13,5 δισ. ευρώ το 2014).

Όπως επισημαίνουν παράγοντες του τουρισμού, αν δεν μεσολαβούσαν το δημοφήφισμα και τα capital controls, οι επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού θα ήταν ακόμη υψηλότερες, δεδομένου ότι το κύμα κρατήσεων «της τελευταίας στιγμής» που υπήρχε μέχρι τις αρχές Ιουνίου, ανακόπηκε για περίπου 15 μέρες και επανήλθε μετά τη συμφωνία με τους δανειστές.

Πάντως, για άλλη μια φορά, αναφέρουν οι ίδιοι παράγοντες, «ο ελληνικός τουρισμός αποδεικνύει την εξαιρετική αντοχή του σε καταστάσεις κρίσης». Σε αυτό, προσθέτουν, συνέβαλε η στήριξη της χώρας από τους τουρ οπερέιτορ στις μεγάλες αγορές (σε Γερμανία και Βρετανία), αλλά και οι συστάσεις διεθνών προσωπικοτήτων για ταξίδια στην Ελλάδα τις ημέρες της κορύφωσης της κρίσης μέσα από μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης.


Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ, στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2015 καταγράφεται αύξηση των αεροπορικών αφίξεων, η οποία φτάνει το 6,9%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Επίσης, καταγράφεται αύξηση της εισερχόμενης οδικής κίνησης κατά 22% και μείωση της ακτοπλοϊκής επιβατικής κίνησης από Ιταλία κατά 9%.

Όπως τονίζει σε σχετική αναφορά του το SETE Intelligence, ο δείκτης ικανοποίησης των ξένων τουριστών από τα ελληνικά ξενοδοχεία παραμένει υψηλότερος από αυτόν των ανταγωνιστικών προορισμών. Σημειώνεται, ότι το επίπεδο ικανοποίησης των πελατών δεν επηρεάστηκε ούτε κατά την περίοδο που ξεκίνησαν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία του SETE Intelligence, οι αεροπορικές αφίξεις στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας, από την αρχή του έτους έως τις 31 Ιουλίου 2015, κατέγραψαν αύξηση κατά 6,9%. Σημαντικό ρόλο στην αύξηση αυτή διαδραματίζει η Αθήνα, που συνεχίζει την ανοδική πορεία της με εντυπωσιακή αύξηση +28% τον Ιούλιο (+26,5% επτάμηνο).

Ταυτόχρονα, διψήφιο ποσοστό αύξησης συνεχίζουν να καταγράφουν τον Ιούλιο οι προορισμοί της Μυκόνου με +11% (+10,5% επτάμηνο), της Σαντορίνης με +10,2% (17,1% επτάμηνο) και της Σκιάθου με +19,6% (+14,3% επτάμηνο).

Επίσης, θετική είναι η εικόνα για το Ιόνιο με +3,7% τον Ιούλιο (+3,8% το επτάμηνο) και τους λοιπούς προορισμούς με +11% (+9,3%).

Μικτή εικόνα παρουσιάζει η Πελοπόννησος με -17,1% τον Ιούλιο και +7% στο επτάμηνο. Αντίθετα, πτώση εμφανίζουν στο επτάμηνο τα Δωδεκάνησα με -3,2% (-1,1% τον Ιούλιο) και η Κρήτη με -1,4% (+0,9%).

Όσον αφορά την ακτοπλοϊκή επιβατική κίνηση, τα στοιχεία δείχνουν ότι από την αρχή του έτους έως τις 30 Ιουνίου, η κίνηση από και προς Ιταλία μειώθηκε κατά -9%, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακριβής κατανομή του ποσοστού της μείωσης ανάμεσα σε Έλληνες και αλλοδαπούς. Μειωμένη ήταν η κίνηση των επιβατών και στην εσωτερική ακτοπλοΐα, αν αφαιρεθεί η κίνηση που οφείλεται σε κινήσεις μεταναστών.

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία για την οδική κίνηση του επταμήνου δείχνουν αύξηση των εισερχόμενων επισκεπτών κατά 22%, σε σχέση με πέρυσι, ανεβάζοντας τις συνολικές αφίξεις σε 6,46 εκατομμύρια.. Άνω του 70% της συνολικής αύξησης καταγράφηκε στο σταθμό των Ευζώνων. Σημειώνεται, ότι ενώ το πρώτο εξάμηνο παρουσιάζεται αύξηση +37%, τον Ιούλιο αντίθετα παρατηρείται μείωση -4%. Τόσο για την εικόνα του εξαμήνου, όσο και αυτήν του Ιουλίου, καθοριστικό ρόλο παίζουν οι διελεύσεις από το σταθμό των Ευζώνων.

Η καταγραφή των αφίξεων από τα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα, πάντως, γίνεται βάσει της υπηκοότητας, ανεξαρτήτως του τόπου μόνιμης κατοικίας και - συνεπώς - περιλαμβάνει και αλλοδαπούς μετανάστες στην Ελλάδα που επιστρέφουν από ταξίδι στο εξωτερικό.

Οι δείκτες ποιότητας στα ξενοδοχεία

Τον περασμένο Ιούλιο, σύμφωνα με το SETE Intelligence, ο δείκτης ικανοποίησης για την Ελλάδα βρίσκεται στο 85,6%. Στην υψηλότερη θέση ικανοποίησης βρίσκεται η Ήπειρος με ποσοστό 89,6% και ακολουθούν οι Κυκλάδες με ποσοστό 89%.

Για το σύνολο της χώρας, ο δείκτης ικανοποίησης είναι υψηλότερος σε σύγκριση με αυτόν των ανταγωνιστικών προορισμών, ενώ οι επιμέρους δείκτες όπως η σχέση ποιότητας τιμής, η τοποθεσία, η εξυπηρέτηση και το φαγητό - ποτό κινούνται στα ίδια επίπεδα τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους ανταγωνιστές. Πάντως, η Κύπρος υπερτερεί έναντι όλων των ανταγωνιστικών προορισμών.

Η Σαντορίνη, η Μύκονος, οι Κυκλάδες, η Κρήτη, η Χαλκιδική, τα Δωδεκάνησα και το Ιόνιο υπερτερούν έναντι των ανταγωνιστικών τους προορισμών στο εσωτερικό της χώρας.

Από την άλλη πλευρά η Αθήνα υστερεί έναντι της Κωνσταντινούπολης, της Βαρκελώνης και της Ρώμης.

Από τη διερεύνηση των δεικτών ποιότητας κατά την εβδομάδα του δημοψηφίσματος, αλλά και τη επόμενη, που τέθηκαν σε εφαρμογή οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, διαπιστώθηκε ότι δεν επηρεάστηκε το επίπεδο παρεχομένων υπηρεσιών.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση, δεν υπήρξε πρακτικά καμία επίπτωση στην ικανοποίηση των πελατών, η οποία παρέμεινε σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και σε ορισμένες περιπτώσεις παρουσίασε αύξηση.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ