2015-08-30 12:56:09
Φωτογραφία για Πακιστάν: Επιθετικά ε/π από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ [video]
Μάχη για τα… μάτια του Πακιστάν μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον, θα μπορούσε να είναι ένας εναλλακτικός τίτλος για την είδηση που ακολουθεί Το Πακιστάν υπέγραψε συμφωνία με τη Ρωσική Ομοσπονδία για την προμήθεια τεσσάρων επιθετικών ελικοπτέρων Mi-35 για λογαριασμό του Στρατού της χώρας.

Τόσο το ύψος της σύμβασης όσο και ο πιθανός αριθμός πρόσθετων ελικοπτέρων του τύπου δεν ανακοινώθηκαν. Σύμφωνα με τον βρετανικό οργανισμό αμυντικών πληροφοριών ΙHS Jane’s που επικαλείται δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχου της κυβέρνησης του Πακιστάν ο τελικός αριθμός των Mi-35 θα είναι σημαντικός.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι το κόστος των τεσσάρων Mi-35 θα καλυφθεί από πιστώσεις του τρέχοντος οικονομικού έτους που για το Πακιστάν καλύπτει την περίοδο Ιουλίου 2014 – Ιουνίου 2015. Εκτιμάται ότι το Πακιστάν θα προμηθευτεί τουλάχιστον 20 επιθετικά ελικόπτερα Mi-35 το κόστος των οποίων θα καλυφθεί από πιστώσεις των επόμενων οικονομικών ετών.


Η αγορά των ρωσικών επιθετικών ελικοπτέρων ερμηνεύεται ως προσπάθεια της κυβέρνησης του Πακιστάν να αποφύγει τη μονομερή εξάρτηση από τις ΗΠΑ σε ότι αφορά τα οπλικά συστήματα.

Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τα τέλη του 2014 ο Στρατός του Πακιστάν επιχειρεί τρία κινεζικής προέλευσης επιθετικά ελικόπτερα τύπου WZ-10 στις επιχειρήσεις κατά των Ταλιμπάν στη μεθόριο με το Πακιστάν.

Προς το παρόν είναι αδιευκρίνιστο αν το Πακιστάν θα προμηθευτεί επιπλέον κινεζικά επιθετικά ελικόπτερα ή θα ικανοποιήσει την επιχειρησιακή του απαίτηση με τα Mi-35.

Δεν πρόλαβε όμωςκαλά – καλά να στεγνώσει το μελάνι στη συμφωνία μεταξύ Πακιστάν και Ρωσικής Ομοσπονδίας για την προμήθεια τεσσάρων επιθετικών ελικοπτέρων Mi-35 και το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την ανάθεση σύμβασης ύψους 509 εκατ. ευρώ που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και επιθετικά ελικόπτερα AH-1Z Viper για την ασιατική χώρα.

Ειδικότερα, η σύμβαση περιλαμβάνει την παραγωγή και παράδοση 15 ελικοπτέρων γενικής χρήσης UH-1Y Venom της μερίδας παραγωγής 12 (Lot 12), 19 επιθετικών ελικοπτέρων AH-1Z Viper της μερίδας παραγωγής 12, ενός ελικοπτέρου γενικής χρήσης UH-1Y Venom της μερίδας παραγωγής 13 και 21 βοηθητικές συλλογές καυσίμων στο Σώμα των Πεζοναυτών των ΗΠΑ (USMC) και την κυβέρνηση του Πακιστάν.

Υπενθυμίζεται, ότι τον περασμένο Απρίλιο είχε κοινοποιηθεί η αίτηση του Πακιστάν για την πώληση 15 επιθετικών ελικοπτέρων AH-1Z Viper και 1.000 κατευθυνόμενων βλημάτων AGM-114 Hellfire II και το οποίο είχε εγκριθεί από υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Η ανάθεση της σύμβασης αποτελεί απόδειξη ότι η σχετική σύμβαση έχει υπογραφεί.

Με βάση την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ για την ανατεθείσα σύμβαση μόνο το 10% του κόστους της (περί τα 50 εκατ. ευρώ) αφορά την κυβέρνηση του Πακιστάν δεδομένο που επιτρέπει την υπόθεση, ότι πιθανότατα μόνο τα δύο από τα 19 AH-1Z προορίζονται για το Πακιστάν.

Με βάση την ίδια ανακοίνωση τα ελικόπτερα που περιλαμβάνει η σύμβαση θα πρέπει να παραδοθούν μέχρι τα τέλη του Αυγούστου 2018. Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πώληση στο Πακιστάν αποτελεί την πρώτη εξαγωγική επιτυχία του AH-1Z Viper.
Πηγή
Tromaktiko
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ