2015-09-05 11:10:06
Φωτογραφία για Δέσμευση Delek για το κοίτασμα Αφροδίτη
Μήνυμα σε όσους αμφισβητούν τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυβέρνησης, έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. Στο περιθώριο της σημερινής συνάντησης του προέδρου Αναστασιάδη με αντιπροσωπεία της εταιρείας ΝΤΕΛΕΚ, η οποία συμμετέχει στην κοινοπραξία για ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη, ο κ. Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι όλοι όσοι ασκούν κριτική θα διαψευστούν από τα ίδια τα γεγονότα.

«Το θέμα της Ενέργειας είναι πολύ σημαντικό και δεν πρόκειται σε καμία απολύτως περίπτωση να παρασυρθούμε από την όποια κριτική γίνεται και να μιλήσουμε για ενδεχόμενες εξελίξεις. Πάνω από όλα, απαιτείται από όλους μας σοβαρότητα ειδικότερα για τόσο σημαντικά θέματα και να κάνουμε όλοι υπομονή», ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσία του υπουργού ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη και του κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη, συζήτησε με τον πρόεδρο της Γιτζάκ Τσούβα και τα άλλα μέλη της αντιπροσωπείας για τις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας Γιόσι Αμπου, μετά το τέλος της συνάντησης, επανέλαβε τη δέσμευση της κοινοπραξίας για ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη.


«Είμαστε απόλυτα δεσμευμένοι να αναπτύξουμε το τεμάχιο “Αφροδίτη” με την ίδια στρατηγική που υποβάλαμε, βασικά για να προμηθεύσουμε την κυπριακή και την αιγυπτιακή αγορά με τον πιο γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο. Ήδη αρχίσαμε τη διαδικασία προώθησης του φυσικού αερίου σε αυτές τις αγορές και έχουμε μακρές συζητήσεις με πιθανούς αγοραστές για αυτό το φυσικό αέριο», ανέφερε ο Γιόσι Αμπου.

Υποστήριξε παράλληλα ότι η πρόσφατη ανακάλυψη του μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου από την ιταλική ΕΝΙ, στην ΑΟΖ της Αιγύπτου ενισχύει τις προοπτικές για περαιτέρω ανακαλύψεις υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στα ανοικτά της Κύπρου.

Το απόγευμα ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, υπέβαλε τα σχόλια της Κυπριακής Δημοκρατίας επί του σχεδίου ανάπτυξης που υποβλήθηκε από την κοινοπραξία για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη. Μετά την υποβολή των σχολίων η διαδικασία βρίσκεται στο τελικό της στάδιο πριν την Ανάπτυξη του κοιτάσματος.

Επέκταση συνεργασίας Κύπρου - Αιγύπτου

Η συνεργασία Κύπρου- Αιγύπτου θα επεκταθεί στον τομέα της ενέργειας, μετά την σημαντική ανακάλυψη του τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Αιγυπτιακή αποκλειστική ζώνη. Αυτό επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, αποδεχόμενος σε επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Hussein Abdelkarim Tantawy Mubarak.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημείωσε επίσης ότι η ενδυνάμωση της συνεργασίας με την Αίγυπτο δεν στρέφεται εναντίον οποιασδήποτε άλλης χώρας, αντίθετα, είπε, πρόκειται για μία ευκαιρία την οποία όλοι θα πρέπει να δράξουμε. Επισημαίνοντας ότι η συνεργασία μπορεί να διευρυνθεί μεταξύ των γειτονικών χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

Στην ανάγκη διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας μεταξύ των χωρών της ανατολικής Μεσογείου, μετά την ανακάλυψη μεγάλων ποσοτήτων υδρογονανθράκων στην περιοχή, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αποδεχόμενος, λίγο αργότερα, και τα διαπιστευτήρια της νέας Πρέσβειρας του κράτους του Ισραήλ, Yael Ravia-Zadok.

Κατά τα διαπιστευτήρια των πρέσβεων Αιγύπτου και Ισραήλ, αναφορές έγιναν και για το κυπριακό, τις διμερείς σχέσεις και τον ρόλο της Κύπρου ως γέφυρα των χωρών της περιοχής με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην πρόταση του για την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της πόλης, ως μέτρο για τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης.

Ο νέος Πρέσβης της Αιγύπτου Hussein Abdelkarim Mubarak, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη στρατηγική γεωγραφική θέση της Κύπρου καθώς και στην ιδιότητά της ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενώ η Πρέσβης του Ισραήλ, Ravia-Zadok, αναφέρθηκε στις ισχυρές, διαχρονικές σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ, διαβεβαίωσε ότι θα εργαστεί για την αναβάθμιση και ενίσχυση τους. Και

χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία φίλη χώρα.

Κα οι δύο διπλωμάτες εξέφρασαν την πλήρη στήριξη των χωρών τους στον αγώνα του κυπριακού λαού για μια δίκαιη, συνολική και διαρκή λύση του κυπριακού.

Νωρίτερα

Τη δέσμευση της κοινοπραξίας Noble, Delek και Avner να αναπτύξει το κοίτασμα Αφροδίτη,  με στόχο την προμήθεια της κυπριακής και αιγυπτιακής αγοράς με φυσικό αέριο το συντομότερο δυνατό, εξέφρασε ο Εκτελεστικός Διευθυντής (CEO) της Delek Drilling Yossi Abu, ύστερα από συνάντηση του ιδίου και του Προέδρου της Delek, Yitzhak Tshuva με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Abu ανέφερε ότι βλέπουν θετικά την ανακάλυψη του νέου κοιτάσματος από την ΕΝΙ στην Αίγυπτο, σημειώνοντας ότι ενισχύει την προοπτική για περαιτέρω ανακαλύψεις υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στα ανοικτά της Κύπρου.

Στις δηλώσεις του ο CEO της Delek Drilling ανέφερε ότι έχουν ήδη αρχίσει τη διαδικασία εμπορευσιμότητας του αερίου στην κυπριακή και αιγυπτιακή αγορά, με συναντήσεις που έχουν με πιθανούς αγοραστές.

Σχολιάζοντας την πρόσφατη ανακάλυψη του κοιτάσματος "Zohr" στην αιγυπτιακή ΑΟΖ, ο Yossi Abu ανέφερε ότι η εταιρεία το βλέπει θετικά, καθώς θα εντείνει το ενεργειακό ενδιαφέρον για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενισχύοντας παράλληλα τις προοπτικές για περαιτέρω ανακαλύψεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Πρόσθεσε ότι κατά την άποψή του, ενισχύεται η προοπτική για περαιτέρω ανακαλύψεις πετρελαίου και φυσικού αερίου και στα ανοιχτά της Κύπρου.

Από την άλλη, ανέφερε ότι οι νέες ανακαλύψεις θέτουν την εταιρεία σε διαδικασία αξιολόγησης των αναγκών της αιγυπτιακής αγοράς, εξέφρασε όμως την εκτίμηση ότι οι ανάγκες θα αυξηθούν, καθώς οι απαιτήσεις της Αιγύπτου σε φυσικό αέριο εκτιμώνται σε 60-70 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) το χρόνο.

Ερωτηθείς αν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη», ο κ. Abu είπε ότι αναμένουν αργότερα σήμερα τα σχόλια της κυπριακής Κυβέρνησης επί του σχεδίου ανάπτυξης του κοιτάσματος που έχουν ήδη καταθέσει.

«Εμείς και η Κυβέρνηση εργαζόμαστε πολύ στενά, ώστε να το πράξουμε αυτό το συντομότερο δυνατό και όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται», είπε.

Παράλληλα εξήρε τον επαγγελματισμό του Υπουργού Ενέργειας και της ομάδας του και είπε ότι εργάζονται από κοινού, προς όφελος των Κυπρίων πολιτών.

Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με το διακηρυγμένο ενδιαφέρον της Delek να αγοράσει το 19,9% των μετοχών της Noble στο κοίτασμα «Αφροδίτη», ο Εκτελεστικός Διευθυντής της εταιρείας είπε ότι οι συζητήσεις για το θέμα συνεχίζονται.

Στο παρόν στάδιο, το 70% των μετοχών της κοινοπραξίας ανήκουν στην Noble, ενώ Delek και Avner έχουν από 15%.

Στη συνάντηση παρέστη και ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

Στην τελική φάση ο διάλογος για ανάπτυξη του «Αφροδίτη»

Την προσδοκία ότι θα υπάρξει σύντομα κατάληξη στο διάλογο της Κυβέρνησης με τις εταιρείες που θα αναπτύξουν το κοίτασμα «Αφροδίτη», εξέφρασε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση των Προέδρων Κύπρου και Αιγύπτου να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις των δύο χωρών στα ενεργειακά θέματα, με την ευχή να τελεσφορήσουν σύντομα.

Οι εταιρείες Noble, Delek και Avner έχουν ήδη υποβάλει το σχέδιο ανάπτυξης του κοιτάσματος από τον περασμένο Ιούνιο και βρίσκονται στα τελικά στάδια των συζητήσεων για τον τρόπο της μελλοντικής αξιοποίησης του φυσικού αερίου από το θαλάσσιο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με αντιπροσωπεία της εταιρείας Delek, το μεσημέρι στο Προεδρικό, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι σήμερα το απόγευμα ο Υπουργός Ενέργειας υποβάλλει τα σχόλια της Κυπριακής Δημοκρατίας επί του σχεδίου ανάπτυξης.

«Αναμένεται να ξεκινήσει ένας διάλογος ο οποίος ευελπιστούμε σύντομα να έχει θετική κατάληξη», είπε.

Αναφέρθηκε εξάλλου και στη χθεσινή μακρά τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φαττάχ αλ Σίσι, όπου συζητήθηκαν τα ενεργειακά.

«Ο Πρόεδρος συνεχάρη τον Πρόεδρο Σίσι για τα πρόσφατα αποτελέσματα της εταιρείας ΕΝΙ εντός της ΑΟΖ της Αιγύπτου, έγινε εκτενής συζήτηση για τα θέματα της ενέργειας και για το πώς οι εξελίξεις στην περιοχή αναβαθμίζουν ενεργειακά την Ανατολική Μεσόγειο και εκφράστηκε η δέσμευση και των δύο πλευρών για συνέχιση των διαβουλεύσεων» είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε ότι οι δύο Πρόεδροι εξέφρασαν την ευχή όπως σύντομα υπάρξει κατάληξη στις διαπραγματεύσεις αυτές.

Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι έγινε εκτενής συζήτηση και για θέματα που ενδιαφέρουν τις δύο χώρες, με ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της τρομοκρατίας και στα πρόσφατα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, υπογραμμίζοντας την ίδια στιγμή τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Αίγυπτος στην αντιμετώπιση των αιτιών που οδηγούν σε τέτοιου είδους φαινόμενα.

Συζήτηση έγινε επίσης και για την επίσκεψη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην Κύπρο, κατά την οποία θα συζητηθεί το Κυπριακό, θέματα οικονομίας, καθώς και η πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας να προσκληθούν ξεχωριστά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου και ο Πρόεδρος της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς.

Μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες αναδεικνύεται ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην περιοχή, ως γέφυρα ανάμεσα στην ΕΕ και τη Μέση Ανατολή, είπε ο Εκπρόσωπος.

Αναφερόμενος στα διαπιστευτήρια που επέδωσαν σήμερα οι νέοι Πρέσβεις του Ισραήλ και της Αιγύπτου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «κατά τη διάρκεια της αντιφώνησης τους μετέφεραν μηνύματα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, αντίστοιχα, καθώς επίσης και για την έντονη επιθυμία και από τις δύο χώρες για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων τους με την Κύπρο σε όλα τα επίπεδα».

Λακκοτρύπης: Επιδίδει σχόλια για το σχέδιο ανάπτυξης της Noble

Στην αμερικανική Noble επιδίδει σήμερα το Υπουργείο Ενέργειας, τα σχόλια για το σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής, για το κοίτασμα Αφροδίτη.

Υπενθυμίζουμε ότι η εταιρεία υπέβαλε σχέδιο ανάπτυξης στις 10 Ιουνίου. Ο Υπουργός ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, αναμένεται να έχει με τους εκπροσώπους της Noble και νέες διαβουλεύσεις.

Η βρετανική εταιρεία BG, βρίσκεται στην Κύπρο για διαβουλεύσεις. Οι διαβουλεύσεις αφορούν αγορά φυσικού αερίου από το κοίτασμα Αφροδίτη για το τερματικό φυσικού αερίου στο Ιντκού της Αιγύπτου.

Η γαλλική εταιρεία Total αναμένεται εντός Οκτωβρίου να παραδώσει στον Υπουργό Ενέργειας, τα αποτελέσματα νέων γεωλογικών ερευνών για το τεμάχιο 11, το οποίο απέχει μόλις 6 χιλιόμετρα, από το μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Αίγυπτο.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ