2015-09-05 14:19:08
Φωτογραφία για Κλίμα: οι παρούσες δεσμεύσεις δεν φτάνουν για τον στόχο των 2°C
Οι δεσμεύσεις των κυβερνήσεων του πλανήτη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν επαρκούν προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής έως τα τέλη του αιώνα.

Το συμπέρασμα ανήκει σε νέα ανάλυση που παρουσιάστηκε σε προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ για το Κλίμα που λαμβάνουν χώρα στη Βόννη της Γερμανίας ενόψει της μεγάλης διάσκεψης του Παρισιού.

Μέχρι στιγμής, 56 χώρες έχουν καταθέσει τις δεσμεύσεις τους, γνωστές στην ορολογία του ΟΗΕ ως Προτεινόμενες Εθνικά Καθορισμένες Συνεισφορές ή INDC. Στη λίστα περιλαμβάνονται μεγάλους ρυπαντές όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η ΕΕ, και σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων καλύπτει μέχρι στιγμής το 43% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 65% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

«Οι στόχοι για το κλίμα που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής στον ΟΗΕ από τις κυβερνήσεις οδηγούν συλλογικά σε εκπομπές πολύ πάνω από τα επίπεδα που απαιτούνται προκειμένου να συγκρατήσουμε τη θέρμανση κάτω από τους 2 βαθμούς» προειδοποιεί τώρα η ανάλυση του Climate Action Tracker, ενός φορέα στον οποίο συνεργάζονται τέσσερις ερευνητικοί οργανισμοί.


Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος, εκτιμά η μελέτη, οι εκπομπές θα πρέπει να μειωθούν από τους 50 δισεκατομμύρια τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα σήμερα σε 39 με 43 δισ. τόνους το 2025 και 36 με 45 δισ. τόνους το 2030.

Με βάση τις σημερινές δεσμεύσεις ο στόχος είναι «σχεδόν ανέφικτος», προειδοποιούν οι συντάκτες της ανάλυσης, καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας μέχρι το 2100 θα έφτανε τους 2,9 με 3,1 βαθμούς.

Από τις 56 εθνικές δεσμεύσεις, μόνο δύο, αυτές τις Αιθιοπίας και του Μαρόκου, βρίσκονται σε συμφωνία με το στόχο των 2 βαθμών.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τη Βόννη να συμπεριληφθεί στο κείμενο της έκθεσης ρητή αναφορά για την απόσταση ανάμεσα στις αναγκαίες και τις υφιστάμενες δεσμεύσεις.

Οι δέκα πιο ρυπογόνες χώρες που δεν έχουν ακόμα υποβάλει δεσμεύσεις είναι οι Ινδία, Βραζιλία, Ιράν, Ινδονησία, Σαουδική Αραβία, Νότιος Αφρική, Ταϊλάνδη, Τουρκία, Ουκρανία και Πακιστάν. Από κοινού αντιστοιχούν στο 18% των παγκόσμιων εκπομπών.

Κι αυτό διότι θεωρούν ότι πρέπει οι «πλούσιοι» να πληρώσουν το κόστος της Κλιματικής Αλλαγής.

Άλλωστε και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υποστήριξε ότι δεν θα επιτευχθεί συμφωνία στο Παρίσι εάν οι ανεπτυγμένες χώρες δεν συμφωνήσουν στην καταβολή 100 δισ. Ευρώ ετησίως προς τις αναπτυσσόμενες ώστε να συμβάλλουν στη μετάβασή τους στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

—Διαμαρτύρονται οι «φτωχοί»

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ινδίας, Πρακάς Τζαβαντεκάρ δήλωσε ότι «οι πλούσιες χώρες» δεν μπορούν να αποποιηθούν της ευθύνης τους για την υπερθέρμανση του πλανήτη, και προέτρεψε τις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες να βοηθήσουν περισσότερο τη χώρα του για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Ο Τζαβαντεκάρ διαβεβαίωσε πως η Ινδία βρίσκεται στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας για την κατάθεση των στόχων της στα Ηνωμένα Έθνη, και πρόσθεσε ότι είναι βέβαιος πως μια παγκόσμια συμφωνία θα επιτευχθεί στη σύνοδο κορυφής στο Παρίσι.

Ωστόσο επισήμανε πως τα πιο πλούσια κράτη μέχρι στιγμής δεν έχουν διαθέσει αρκετά χρήματα και τεχνολογία αιχμής για να βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες, οι οποίες δεν ευθύνονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Η ιστορική ευθύνη είναι γεγονός. Δεν μπορεί να αφαιρεθεί. Είμαστε υπεύθυνοι για μόλις το 2,4 τοις εκατό των ιστορικών εκπομπών του πλανήτη», δήλωσε ο Τζαβαντεκάρ από το Νέο Δελχί.

Η Ινδία είναι μια από τις τελευταίες μεγάλες οικονομίες που ακόμα δεν έχει υποβάλει τα σχέδιά της για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, πριν από την σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών στο Παρίσι στα τέλη Νοεμβρίου, όπου περισσότερες από 190 χώρες θα επιδιώξουν την επίτευξη μίας συμφωνίας για την παύση της καταστρεπτικής αύξησης της θερμοκρασίας.

Παρά τις χαμηλές κατά κεφαλήν εκπομπές της, η Ινδία είναι ήδη η τρίτη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο.

Ο πληθυσμός του 1,2 δις, η ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία και η αυξανόμενη χρήση άνθρακα καθιστούν τον ηγετικό ρόλο της Ινδίας απαραίτητο για την επιτυχία της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ.

Σε αντίθεση με άλλους μεγάλους ρυπαντές όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα, η Ινδία έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να δεσμευτεί για ένα «έτος κορύφωσης εκπομπών» με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα εμπόδιζε την προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τη φτώχεια που μαστίζει σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ