2015-09-09 21:20:39
Φωτογραφία για «Έξω φρενών» οι Θεσμοί για την κατάσταση στον ΕΟΠΥΥ – Τι θα γίνει με την Τιμολόγηση
Βασιλική Αγγουρίδη - VIRUS.COM.GR

Μια φράση ξεχώρισαν όσοι διάβασαν την επιστολή που απέστειλε ο G. Carone στο Υπουργείο Υγείας και αυτή σχετίζεται με τη χρηματοδοτική εικόνα του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, η αγανάκτηση του επικεφαλής των Θεσμών για θέματα Υγείας για την αδυναμία της ελληνικής πολιτείας να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ φάνηκε ξεκάθαρα στο email που απέστειλε στην Αριστοτέλους.

Συγκεκριμένα, στην ηλεκτρονική επιστολή που «έφθασε» αργά χθες το βράδυ στην Αριστοτέλους ο Giuseppe Carone διερωτάται για ποιο λόγο η Κοινωνική Ασφάλιση δεν έχει αποδώσει τα χρήματα των εισφορών στον ΕΟΠΥΥ.

«Είναι απαράδεκτο», συμπλήρωσε. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος διερωτάται γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει μεταφέρει τα χρήματα των εισφορών υγείας στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ, ειδικά αφού πρόκειται για νομοθετημένη δέσμευση.

Να θυμίσουμε ότι μόνο για εφέτος, και μάλιστα έως το μήνα Ιούλιο, οι εισφορές που δεν αποδόθηκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία, παρότι έχουν εισπραχθεί, αγγίζουν τα 800 εκατ. ευρώ, ενώ για τρία έτη λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ (ρεπορτάζ εδώ).


Τιμολόγηση

Στην επιστολή του κ. Carone τέθηκε και το θέμα της πολυπαθούς και περιβόητης Υπουργικής Απόφασης, που εφαρμόζει τις μειώσεις τιμών σε off patent και γενόσημα, που θεσπίστηκαν με το Μνημόνιο ΙΙΙ.

Ο επικεφαλής των Θεσμών (πρώην Τρόικα) για θέματα Υγείας και Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε κάποιες ενστάσεις επί του κειμένου της ΥΑ.

Βασική του ένσταση σχετίζεται με μια παράλειψη των συντακτών της Απόφασης, στην οποία έχουν ενταχθεί οι μειώσεις τιμών κατά 50% για τα off patent και στο 32,5% της τιμής του φαρμάκου αναφοράς στα γενόσημα.

Στην ΥΑ δεν διευκρινίζεται τι θα ισχύει μετά από τις αλλαγές στην τιμολόγηση, αφού βάσει του οι μειωμένες τιμές θα ισχύουν εφάπαξ στα φάρμακα, ακόμη και αν στις υπόλοιπες χώρες έχουν μειωθεί περαιτέρω.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Virus, ο κ. Carone εκφράζει την ένσταση του για την απουσία πρόβλεψης των τιμών σε βάθος χρόνου, ζητώντας να εισαχθεί παράγραφος που θα σημειώνει πως, μετά τις μειώσεις, τα φάρμακα θα ακολουθούν τον κανόνα του μέσου όρου των τριών χαμηλοτέρων τιμών στην Ευρώπη, εφόσον είναι χαμηλότερη της ισχύουσας.

Υπάρχει, όμως, ένα πρόβλημα. Αυτή η πρόβλεψη δεν υπήρχε ούτε στο νόμο του Μνημονίου ΙΙΙ! Εκτιμάται πως επρόκειτο για παράβλεψη και όχι για στοχευμένη κίνηση από την πλευρά της προηγούμενης κυβέρνησης.

Αλλά σε κάθε περίπτωση για να διορθωθεί απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, που αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο για τη παρούσα υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Virus, το εμπόδιο θα ξεπεραστεί προωθώντας την ΥΑ ως έχει, προκειμένου να προχωρήσει ομαλά η αξιολόγηση των προαπαιτούμενων του Σεπτεμβρίου, στο οποίο εντάσσεται, με τη ρητή, όμως, δέσμευση πως θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση από την επόμενη ηγεσία.

Δευτερευόντως, ο κ. Carone έθεσε και το θέμα του «πλαφόν» που θέτει η Υπουργική Απόφαση για την εφαρμογή των παραπάνω μειώσεων, ζητώντας την αφαίρεση του.

«Για λόγους προαγωγής της χρήσης των οικονομικότερων θεραπειών και προάσπισης της Δημόσιας Υγείας και προκειμένου να μη διακυβευθεί η επάρκεια των (φαρμακευτικών προϊόντων αναφοράς χωρίς προστασία-off patent) για τις ανάγκες των ασθενών, οι μειώσεις της παρ. 1 του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται σε φάρμακα με Λ.Τ. άνω των 12 ευρώ…», αναφέρει η ΥΑ που ορίζει το αντίστοιχο ποσό για τα γενόσημα στα 7,8 ευρώ.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ζητάει οι μειώσεις να εφαρμοστούν στο σύνολο των σκευασμάτων.

Ωστόσο, αυτό εκτιμάται πως είναι ένα εμπόδιο που θα ξεπεραστεί ευκολότερα και θα αντιμετωπιστεί από την επόμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σε δεύτερο χρόνο.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ