2015-09-10 08:49:44
Φωτογραφία για Κλινικές έρευνες: Το θεσμικό πλαίσιο επί τάπητος στη συνάντηση Δημόπουλου-ΕΒΕΑ
Βασιλική Αγγουρίδη

Virus.com.gr

Την ανάγκη ενίσχυσης του θεσμικού πλαισίου για τις κλινικές μελέτες στην Ελλάδα συζήτησε ο Υπηρεσιακός Υπουργός Υγείας με τους εκπροσώπους του Φαρμακευτικού Φόρουμ (ΕPhForT) του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ).

Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι του Φόρουμ ανέφεραν στον Υπουργό ότι θα πρέπει να επικαιροποιηθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που αφορά στη διαδικασία διεξαγωγής κλινικών μελετών, η οποία θα την καταστήσει πιο ευέλικτη, αποφεύγοντας τα γραφειοκρατικά προσκόμματα, εναρμονιζόμενη με το κοινοτικό δίκαιο.

Η εν λόγω ΚΥΑ θα πρέπει να στοχεύει στην αυστηρή εφαρμογή των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων από τα Νοσοκομεία και τους Φορείς Οικονομικής διαχείρισης των κλινικών μελετών, σημειώθηκε.

Ο Πρόεδρος του Φόρουμ Διονύσης Φιλιώτης αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της κλινικής έρευνας για τη χώρα μας, ως βασικού μοχλού επιστημονικής και κοινωνικής προόδου και ιδιαίτερα σημαντικής επένδυσης με εξαιρετικά υψηλή προστιθέμενη αξία για την πραγματική οικονομία της χώρας.


Ο Ιωάννης Χονδρέλης, Sr Manager Clinical Operations & Regulatory Affairs της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ και Ειδικός Σύμβουλος του Φόρουμ υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας φιλικού και ευνοϊκού πλαισίου για την προσέλκυση διεθνών επενδύσεων, προκειμένου να πολλαπλασιαστεί η επένδυση στην Κλινική Έρευνα.

Διεθνώς καταγράφονται περισσότερες από 10.000 νέες κλινικές μελέτες, παγκοσμίως, ενώ μόνο στην Ευρώπη επενδύονται περισσότερα από 35 δισ. ευρώ για κλινική έρευνα. Όπως τονίστηκε, δυστυχώς, τόσο ο αριθμός των κλινικών μελετών που διεξάγονται στην χώρα μας, όσο και το ύψος των διεθνών επενδύσεων στον τομέα αυτό είναι εξαιρετικά χαμηλό με αποτέλεσμα η Ελλάδα να κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις διεθνώς.

«Τα αίτια αυτής της κατάστασης στη χώρα μας, σχετίζονται με πλήθος αντικινήτρων στη διαδικασία έγκρισης των κλινικών μελετών, αλλά και στη δυνατότητα απορρόφησης της σχετικής επένδυσης. Έως σήμερα δεν έχει υπάρξει πολιτική βούληση για έμπρακτη στήριξη της κλινικής έρευνας στη χώρα μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Φιλιώτης.

Ο πρόεδρος του EPhForT , επανέλαβε, ότι χάθηκαν πάρα πολλές ευκαιρίες και πολλές κλινικές μελέτες. Μπορεί στις αρχές του 2013 να βελτιώθηκε αισθητά το θεσμικό πλαίσιο και να εξαλείφθηκαν οι υπερβολικές καθυστερήσεις στην αδειοδότηση, ωστόσο, ήδη είχε πληγεί η αξιοπιστία της χώρας. Από το 2009 και μετά, πολλές κλινικές έρευνες, ενώ προγραμματίστηκαν για να γίνουν στην Ελλάδα, δεν προχώρησαν ποτέ και ματαιώθηκαν.

«Για πολλούς, οι κλινικές έρευνες σημαίνουν ‘’ζεστό’’ χρήμα που έρχεται στη χώρα. Όπως είναι γνωστό, με κάθε νέα κλινική έρευνα «εισάγονται» στην Ελλάδα περίπου 250.000 ευρώ, ποσό σημαντικά μεγάλο, για τις δύσκολες εποχές που διανύουμε. Και αν λάβουμε υπόψη μας τους κατάλληλους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι για κάθε νέα έρευνα προκαλείται αύξηση του ΑΕΠ περίπου κατά 500.000 ευρώ», ανέφερε ο κ. Φιλιώτης.

Έγινε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη ύπαρξης κινήτρων, φορολογικών και όχι μόνο, για την προσέλκυση διεθνών επενδύσεων στον τομέα της κλινικής έρευνας. Από το Στέλιο Σμπυράκη, Σύμβουλο του EPhForT παρουσιάστηκαν συγκριτικά στοιχεία για την πολιτική σχετικών κινήτρων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Η Ελλάδα είναι για μια ακόμη φορά στη τελευταία θέση στην παροχή κινήτρων», ανέφερε ο κ. Σμπυράκης.

O Καθηγητής Οικονομικών Πανεπιστημίου Πατρών και Γενικός Γραμματέας του EPhForT, Χαρίλαος Λαμπρόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη να ενταχθούν οι δαπάνες των κλινικών μελετών στις δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, και συνεπώς να εκπίπτουν φορολογικώς. Η εν λόγω ρύθμιση θα προσφέρει επιπλέον κίνητρα στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις για να εμπλουτίσουν το ερευνητικό τους χαρτοφυλάκιο στη χώρα μας, αναδεικνύοντας τη διεξαγωγή κλινικών μελετών σε σημαντικό μοχλό ανάπτυξης.

«Πρέπει» κατέληξε ο πρόεδρος του φαρμακευτικού Φόρουμ, «η κλινική έρευνα να τύχει της μεγίστης προσοχής από την Πολιτεία, να δοθούν κίνητρα και να εξαλειφθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια».
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ