2015-09-14 14:16:47
Φωτογραφία για Επιστολή διαμαρτυρίας ΙΣ Βόλου προς τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ
Bόλος 07/09/2015

Προς τον πρόεδρο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Κε πρόεδρε.

Μετά από ενημέρωση του τοπικού Ο.Π.Α.Δ. μας γνωστοποιήθηκε ότι με την κατάθεση των επισκέψεων και πράξεων κάθε μήνα που πραγματοποιήσαμε, στα πλαίσια ενεργοποίησης του νόμου 4308/άρθρο 11 (Φ.Ε.Κ.251/24-11-2011), θα πρέπει να καταθέτουμε και το σχετικό τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών για το πλήρες ποσό που έχουμε λαμβάνειν γι’ αυτές τις υπηρεσίες, διότι δεν θα γίνονται δεκτές οι επισκέψεις και πράξεις από τον Οργανισμό.

Θεωρούμε την απόφαση αυτή απαράδεκτη και καταστροφική για τους συμβεβλημένους ιατρούς για τους παρακάτω λόγους. 

1.Με δεδομένη την μέχρι τώρα πρακτική του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., δηλαδή της μεγάλης καθυστέρησης αποπληρωμής των οφειλομένων προς τους παρόχους Υγείας, σε συνδυασμό με την δική σας πρόσφατη παραδοχή (3/9/2015) της σοβαρής υστέρησης των εσόδων σας, λόγω ασυνέπειας των αρμόδιων υπουργείων να σας αποδώσουν τα οφειλόμενα προς σε σας, είναι βέβαιο ότι τα συμβεβλημένα ιατρεία με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. θα υποστούν ακόμη ένα ισχυρό πλήγμα στην βιωσιμότητά τους.


2. Επί πλέον μετά την εφαρμογή του νόμου 4172/2013 για την μη μεταφορά σε επόμενο έτος ανείσπρακτων οφειλομένων από το Δημόσιο σε περίπτωση που έχει κοπεί τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών, τα ποσά αυτά φορολογούνται στο έτος που εκδόθηκαν τα σχετικά τιμολόγια, ασχέτως εάν έχουν εισπραχθεί.

Αυτό θα έχει ως καταστροφική συνέπεια να φορολογηθούμε για ποσά που δεν θα εισπράξουμε.

Έτσι λοιπόν μετά τα οφειλόμενα από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. των προηγούμενων ετών που δε αποδόθηκαν, μετά το clow-back, Rebate και παρακράτηση του 10 %, που παρανόμως δεν μας έχει ακόμη αποδοθεί (και αναμένουμε να μας ενημερώσετε επί τέλους πότε θα ικανοποιηθούμε), κ.λ.π., προκύπτει ακόμη ένα οικονομικό και άδικο πλήγμα στους συμβεβλημένους ιατρούς με τον Οργανισμό σας που καθιστά αδύνατη πλέον την βιωσιμότητα των ιατρείων τους.

Οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι έχουμε εντυπωσιασθεί με την ευρηματικότητά να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στους ιατρούς- συνεργάτες του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και αντί να αναγνωρίζεται εμπράκτως ότι χάρη σ’ αυτούς λειτουργεί η, όχι με ευθύνη τους, προβληματική παροχή υγείας από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ,φορτώνονται με νέα αιφνιδιαστικά βάρη, ωσάν να μετρώνται με σαδιστικό τρόπο οι αντοχές τους, στο καταστροφικό πείραμα που εξελίσσεται όλα αυτά τα χρόνια εις βάρος τους, 

Κε πρόεδρε, θεωρούμε απαράδεκτη και αήθη αυτήν την τακτική και απαιτούμε ως απόδειξη εκ μέρους σας ότι κατανοείτε το μέγεθος των προβλημάτων που δημιουργούν τέτοιου είδους πρακτικές στους συνεργάτες σας ιατρούς, να ζητήσετε να ανασταλεί αυτή η απόφαση περί έκδοσης τιμολογίου παροχής υπηρεσιών (Τ.Π.Υ.) με την κατάθεση των επισκέψεων και πράξεων εκάστου μηνός και να επανέλθει το καθεστώς της προηγούμενης κατάστασης, όταν το Τ.Π.Υ., εκδιδόταν από τους παρόχους, εν όψει της αποπληρωμής των οφειλομένων σε αυτούς. Εξ’ άλλου το άρθρο 11 του νόμου4308/24-11-2014 αναφέρει ότι « Όταν ο αγοραστής υπηρεσιών είναι το Δημόσιο ή νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, το τιμολόγιο δύναται να εκδίδεται μέχρι το τέλος της ετήσιας περιόδου μέσα στην οποία έγινε η οριστικοποίηση της συναλλαγής από τον αγοραστή..»

Δεσμευόμαστε δε η ειδοποίηση των συμβεβλημένων ιατρών για έκδοση Τ.Π.Υ. να γίνεται από τους Ιατρικούς Συλλόγους μετά την σχετική ειδοποίηση από τους τοπικούς Ο.Π.Α.Δ.

Διαφορετικά με τέτοιου είδους πρακτικές πολύ σύντομα θα αναζητείτε συνεργάτες ιατρούς, αφού τα περισσότερα ιατρεία δεν θα λειτουργούν και συμβεβλημένοι ιατροί θα διακόψουν την σύμβασή τους με σας.

Τέλος για το θέμα πρόωρης έκδοσης τιμολογίων παροχής υγείας, ο Ι.Σ.Μ. επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός του.

Ο Πρόεδρος                     Ο Γεν.Γραμματέας

Ευθύμιος Τσάμης             Ευάγγελος Μαναβέλας 
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ