2012-05-08 09:54:40
Φωτογραφία για Που θα βρεθούν τα λεφτά;
Λύση για το ομόλογο εκτός PSI, που λήγει στις 15 Μαΐου, καθώς επίσης και κεφάλαια για την αποπληρωμή των χρεολυσίων του δεκαετούς ομολόγου, που λήγει στις 18 Μαΐου, και το κατέχει η ΕΚΤ και άλλες εθνικές κεντρικές τράπεζες καλείται να βρει η Ελλάδα, ανεξάρτητα από το σχηματισμό κυβέρνησης.

Για την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων απαιτείται εκταμίευση της δόσης από την τρόικα, αλλά και διαβούλευση για το χειρισμό του ομολόγου των 450 εκατ. ευρώ, που έμεινε εκτός PSI.

Αναγκαστικά οι επαφές και οι χειρισμοί θα γίνουν από την υπηρεσιακή κυβέρνηση Παπαδήμου, καθώς ο χρόνος δύσκολα επαρκεί για να σχηματιστεί νέα βιώσιμη κυβέρνηση.

Για την κάλυψη των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού από τον Ιούνιο και μετά η τρόικα αναζητεί συνομιλητή από την ελληνική πλευρά, προκειμένου να αποδεσμεύει τις δόσεις από τη νέα δανειακή σύμβαση, ασκώντας έμμεσα πιέσεις στα ελληνικά πολιτικά κόμματα για την εξεύρεση κυβερνητικής λύσης.


Οι πρώτες αντιδράσεις από την Κομισιόν για το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν αρνητικές και συνοδεύονταν από προειδοποιήσεις για τις επόμενες δόσεις της νέας δανειακής σύμβασης, σε περίπτωση που ακυρωθεί η εφαρμογή των δεσμεύσεων, αλλά τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά και για τους δανειστές και η αίσθηση είναι πως δεν θα δημιουργηθεί άμεσα πρόβλημα λόγω των ιδιαιτεροτήτων των δύο δανείων που λήγουν.

Εξάλλου, η «γραμμή χρηματοδότησης» που έχει συσταθεί για την καταβολή των δόσεων της νέας δανειακής σύμβασης δεν ελέγχεται από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά μέσω του συγκεκριμένου λογαριασμού αποπληρώνονται κατά απόλυτη προτεραιότητα (ως πάγια εντολή) υποχρεώσεις από χρεολύσια και τόκους του δημοσίου χρέους. Θεωρείται, λοιπόν, πιθανότερη η αποπληρωμή των συγκεκριμένων δανείων, στο πλαίσιο που θα συμφωνήσουν τρόικα και κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά τις δόσεις από τη νέα σύμβαση, τα ποσά καθορίζονται με ακρίβεια κάθε μήνα. Για το Μάιο το ποσό είναι 5,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,4 δισ. ευρώ αφορούν σε πληρωμές χρεολυσίων ομολόγων (εκτός PSI) και τόκων και το υπόλοιπο ποσό θα διατεθεί για την κάλυψη του ταμιακού ελλείμματος. Η απόφαση έχει ληφθεί και απομένει η εκταμίευση στις 10 Μαΐου.

Για τη δόση του Ιουνίου απαιτούνται νέες διαπραγματεύσεις με την τρόικα και τα κλιμάκιά της ώστε να εξεταστεί η πρόσοδος της εφαρμογής των συμφωνηθέντων, αλλά το πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχει ακόμα κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι το ποσό από τη νέα δανειακή σύμβαση, στην οποία προστέθηκαν και τα υπόλοιπα από το πρώτο δάνειο, θα καταβληθεί μέχρι και το 2014, αλλά το μεγαλύτερο ποσό είναι φέτος.

Ειδικότερα, με βάση τον προγραμματισμό, εντός του 2012 θα καταβληθούν 120,3 δισ. ευρώ στα οποία περιλαμβάνονται τα 48,8 δισ. ευρώ των τραπεζών και τα ομόλογα του EFSF που δόθηκαν στους κατόχους ομολόγων που αποδέχτηκαν το PSI. Το 2013 θα καταβληθεί το ποσό των 22,7 δισ. ευρώ και 21,4 δισ. ευρώ το 2014.

Αναλυτικότερα, όπως έχει επισημάνει η «Ν», στις 15 Μαΐου λήγει το ομόλογο ύψους 450 εκατ. ευρώ, οι κάτοχοι του οποίου αρνήθηκαν την ένταξη στο PSI και περιμένουν να πληρωθούν στο 100%.

Την προοπτική αυτή έχουν αποκλείσει τόσο η κυβέρνηση όσο και ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τονίζοντας ότι το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης δεν προβλέπει κεφάλαια για την αποπληρωμή ομολόγων στο 100% της αξίας τους, απειλή που αν υλοποιηθεί, σημαίνει νέα χρεοκοπία.

Η όποια απόφαση έχει ιδιαίτερη σημασία και επηρεάζει ολόκληρο το οικοδόμημα του PSI, καθώς:

- Εάν εξοφληθούν στο 100% οι συγκεκριμένοι τίτλοι, τότε εγείρεται θέμα για όσους θεσμικούς εντάχθηκαν στο PSI και αποδέχτηκαν «κούρεμα» 53,5% και ζημιές περίπου στο 75%. Θα ενισχυθούν τα νομικά τους επιχειρήματα κατά τις δικαστικές προσφυγές εναντίον του hair cut.

- Εάν δεν αποπληρωθούν, τότε προκύπτει ζήτημα χαρακτηρισμού χρεοκοπίας, όπως έχει προειδοποιήσει η ISDA.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξακολουθεί και γίνεται προσπάθεια να πειστούν να αποδεχτούν οι συγκεκριμένοι θεσμικοί τους όρους ανταλλαγής με βάση το PSI, αλλά εξετάζονται και εναλλακτικά σενάρια για την απόκτηση των ομολόγων από ελληνική τράπεζα και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο νέας χρεοκοπίας.

Ομως η λύση πρέπει να είναι βιώσιμη και μόνιμη και να καλύπτει όλα τα σχετικά ομόλογα ύψους 6,4 δισ. ευρώ, που έμειναν εκτός PSI και τα οποία λήγουν μέχρι και το έτος 2057. Μετά το ομόλογο του Μαΐου, στις 13 Σεπτεμβρίου 2012 η λήξη δανείου του ΟΣΕ ύψους 190 εκατ. ευρώ και στις 21 Δεκεμβρίου 2012 λήγει δάνειο επίσης του ΟΣΕ ύψους 250 εκατ. ευρώ.

Λόγω της σημασίας που έχει η όποια απόφαση, αλλά και του πραγματικού γεγονότος ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει κυβέρνηση, η λύση θα είναι απόφαση της Κομισιόν και του ΔΝΤ

Δεκαετές ομόλογο

Ακόμη, λίγες ημέρες μετά, στις 18 Μαΐου, λήγει και το δεκαετές ομόλογο που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι άλλες εθνικές κεντρικές τράπεζες, τα οποία εξαιρέθηκαν από το PSI. Το ύψος των συγκεκριμένων ομολόγων είναι 3,33 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο ασφαλώς δεν διαθέτει το ελληνικό Δημόσιο για να τα αποπληρώσει και άλλωστε είχε προγραμματιστεί η αποπληρωμή να γίνει από τη νέα δανειακή σύμβαση.

Εφόσον η τρόικα (Ε.Ε., ΔΝΤ και ΕΚΤ) δεν επιθυμούν να οδηγήσουν σε χρεοκοπία την Ελλάδα έναντι της ΕΚΤ, θα καταβάλουν το ποσό μέσω του ειδικού λογαριασμού.

Αντίστοιχο πρόβλημα θα υπάρχει και με το πενταετές ομόλογο, που λήγει στις 20 Αυγούστου του 2012, από το οποίο η ΕΚΤ και οι άλλες εθνικές κεντρικές τράπεζες, κατέχουν ποσό ύψους 3,1 δισ. ευρώ.

Ρευστότητα

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών υποστήριξαν χθες ότι Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα ρευστότητας στο τέλος του Ιουνίου, αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση για να διαπραγματευτεί με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, δήλωσαν στο Reuters.

«Αν δεν υπάρξει κυβέρνηση να διαπραγματευτεί την επόμενη δόση με την τρόικα και αν το κράτος δεν έχει τις προβλεπόμενες μηνιαίες ταμιακές ροές, τότε θα μπορούσαμε να έχουμε πρόβλημα ρευστότητας από το τέλος Ιουνίου και έπειτα», ανέφερε στο Reuters αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ