2015-09-15 05:53:09
Φωτογραφία για Ε.Κ.Α.Β.: Ο τομέας της Κω σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Κατόπιν δημοσιεύματος σχετικά με τη επιχειρησιακή δράση του Τομέα Ε.Κ.Α.Β. στη Κω, το οποίο αναφέρει ότι πραγματοποιείται μεγάλος αριθμός κλήσεων για την παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας σε περιστατικά λιποθυμιών, τραυματισμών, ασθενειών μεταναστών και προσφύγων κλπ., με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η εύρυθμη λειτουργία του Ε.Κ.Α.Β. στην αντιμετώπιση άλλων περιστατικών που συμβαίνουν στο νησί, θα πρέπει να διευκρινίσουμε τα εξής:

Ο τομέας του Ε.Κ.Α.Β. στη Κω (ο οποίος αποτελεί έναν νεοσύστατο Τομέα με 2 έτη λειτουργία) στην παρούσα φάση διαθέτει τρεις (3) Διασώστες - Πληρώματα Ασθενοφόρου - οι οποίοι συνεπικουρούνται κάθε φορά που επιχειρούν από έναν Υγειονομικό Υπάλληλο του Γ.Ν. της Κω καθώς και δύο (2) Ασθενοφόρα οχήματα. Επίσης, βάσει του πανελλαδικού επιχειρησιακού σχεδίου του Ε.Κ.Α.Β., για την ενίσχυση των τουριστικών προορισμών της χώρας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που παρουσιάζεται στατιστική μεταβολή των περιστατικών που χρήζουν επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας, ο Τομέας του Ε.Κ.Α.Β. στη Κω ενισχύθηκε από τον Μάϊο μέχρι και τον Αύγουστο με ένα (1) έως δύο (2) άτομα με μεταβλητότητα ανά χρονικές περιόδους.


Επιπροσθέτως, αυτή την περίοδο ολοκληρώνονται και οι διαδικασίες πρόσληψης των 186 μόνιμων Διασωστών, όπου κατόπιν του ελέγχου των πτυχίων των επιτυχόντων, πρόκειται να τοποθετηθούν (λίαν συντόμως) στη Κω επιπλέον τρεις (3) Διασώστες - Πληρώματα Ασθενοφόρου.

Παράλληλα, στηριζόμενοι στο επίσημο αρχείο επιχειρησιακών καταγραφών του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας και αναλύοντας τις τελικές διακομιδές που πραγματοποίησε ο Τομέας του Ε.Κ.Α.Β. της Κω κατά το τελευταίο 4μηνο, διαπιστώνουμε πως ο μεγαλύτερος αριθμός διακομιδών πραγματοποιήθηκε, όντως, κατά τον τελευταίο μήνα (Αύγουστος 2015) και αυτές είναι συνολικά διακόσιες σαράντα (240) ή κατά μέσο όρο 8 περιστατικά το 24ωρο.

Αναφορικά με την έξαρση του μεταναστευτικού, η Διοίκηση του Ε.Κ.Α.Β. βρίσκεται (εξ αρχής) σε συνεχή επαφή με τις ανάλογες δομές του Υπουργείου Υγείας όπου διατυπώνοντας τα ανάλογα αιτήματα και προτάσεις της συνεπικουρεί στον ευρύτερο σχεδιασμό των δράσεων σύνδεσης της παροχής Επείγουσας Προνοσοκομειακής φροντίδας με την αντίστοιχη Πρωτοβάθμια Φροντίδα και Νοσοκομειακή κάλυψη.

Ήδη, και προς αποφυγή επιβάρυνσης των τοπικών δομών παροχής υγείας, το Υπουργείο έχει φροντίσει για την εγκατάσταση στη Κω ειδικής κινητής μονάδας του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, έτσι ώστε να αναπτυχθούν οι ανάλογες δράσεις σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους τομείς της πρόληψης, της διάγνωσης, της συμβουλευτικής και κοινωνικής υγείας, καθώς και της ευρύτερης προαγωγής υγείας.

Δεδομένων των συνθηκών αυτών, η Διοίκηση του Ε.Κ.Α.Β. θέλει να γίνει σαφές προς όλους ότι βασικός στόχος της είναι να μη συρρικνωθεί η Υπηρεσία (ειδικά στη νησιωτική χώρα) και γι’ αυτόν το λόγο καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια ώστε να ξεπεραστούν τα υπάρχοντα προβλήματα στελέχωσης προσωπικού. Υπό αυτό το πρίσμα έχουν πραγματοποιηθεί οι ανάλογες προτάσεις τόσο προς το Υπουργείο Υγείας όσο και προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις των εμπλεκομένων Περιφερειών της ευρύτερης νησιωτικής χώρας που κατά το παρελθόν είχαν αναφέρει τη δυνατότητα κάλυψης βασικών αναγκών στελέχωσης προσωπικού του Ε.Κ.Α.Β., μέσω της απευθείας χρηματοδότησης από ιδίους πόρους (της εκάστοτε Περιφέρειας).

Εν κατακλείδι, και διαπιστώνοντας ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μία έξαρση δημοσιευμάτων σχετικά με την ελλιπή επιχειρησιακή δράση του Ε.Κ.Α.Β. σε διάφορες περιοχές της επικράτειας - που αν μη τι άλλο καλλιεργούν ένα αδικαιολόγητο αίσθημα ανησυχίας στους πολίτες - θα θέλαμε να γίνει σαφές ότι όλα τα Παραρτήματα (πόσο μάλλον της Μυτιλήνης που ανήκει διοικητικά η Κως) αλλά και οι Τομείς του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας βρίσκονται (και θα συνεχίσουν να βρίσκονται) σε επιχειρησιακή ετοιμότητα για την παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας προς όλους και την ασφαλή και ταχεία μεταφορά αυτών σε κατάλληλες μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας. Τα δε Παραρτήματα και Τομείς του Ε.Κ.Α.Β. σε όλη τη χώρα (και άρα στη Κω), ως οφείλουν και προβλέπεται, βρίσκονται πάντα σε συνεννόηση και απόλυτη συνεργασία με όλους τους Υγειονομικούς Φορείς (Νοσοκομεία, Κ.Υ. κλπ) έτσι ώστε - με την ορθολογιστική χρήση των τεχνικών και άλλων μέσων που διαθέτουν αυτοί (π.χ. ασθενοφόρα, τηλεφωνικά κέντρα κλπ) ανά περιοχή - να επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ