2015-09-15 10:37:28
Φωτογραφία για Φιάσκο από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας!
Αιμίλιος Νεγκής - Virus.com.gr

Μόνο στην Ελλάδα γίνονται αυτά. Ξαφνικά, μέσα στο κατακαλόκαιρο, η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας έλαβε μία πρωτάκουστη απόφαση, σύμφωνα με την οποία, οι προμηθευτές και οι σύνδεσμοί τους πρέπει να της στείλουν τις προδιαγραφές και τα πρότυπα των υλικών και υπηρεσιών!

Η απόφαση της ΕΠΥ ελήφθη και μάλιστα ομόφωνα (!), στις 21/7/2015 και έχει προκαλέσει κυριολεκτικά έμφραγμα στο ήδη προβληματικό σύστημα προμηθειών των νοσοκομείων, καθώς έκτοτε έχουν αναβληθεί όλοι οι προγραμματισμένοι διαγωνισμοί, ώστε να συμμορφωθούν με τις νέες – παράλογες – απαιτήσεις.

Γιατί τις χαρακτηρίζω παράλογες; Ακούστε για να δείτε πόσο άσχετους τοποθετούν σε επίκαιρες θέσεις. Η απόφαση της ΕΠΥ αναφέρει επί λέξει: «Η ΕΠΥ αυτοδεσμεύεται, ώστε η σύνταξη τεχνικών προδιαγραφών και προτύπων ως προς όλους τους διαγωνισμούς, που αυτή διεξάγει να διενεργείται σύμφωνα με την ακόλουθη διαδικασία και απαιτήσεις» Μα η ΕΠΥ δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα πρότυπα. Τα πρότυπα προδιαγράφουν τις κατασκευαστικές απαιτήσεις ασφαλούς λειτουργίας των συσκευών, υλικών και υπηρεσιών. Ο μόνος φορέας στην Ελλάδα, που είναι υπεύθυνος για τη σύνταξη προτύπων είναι ο ΕΛΟΤ, ο οποίος μετέχει στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Προτύπων (CEN – CENELEC).


Αξίζει να αναφερθεί, δε, ότι η εφαρμογή των προτύπων δεν είναι υποχρεωτική με βάση την κοινοτική οδηγία και την ελληνική νομοθεσία. Η κοινοτική οδηγία 98/34/ΕΚ, ορίζει ότι τα πρότυπα είναι κείμενα, προαιρετικής εφαρμογής, απολύτως συγκεκριμένα και τεκμηριωμένα, προϊόντα επίσημης διαδικασίας τυποποίησης, προερχόμενα από εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς τυποποίησης, που εξασφαλίζουν την κοινή αντίληψη, την εμπορευσιμότητα και την ελάχιστη αποδεκτή ποιότητα στα πλαίσια της διασφάλισης του κοινωνικού συνόλου, παρέχοντας παράλληλα και τεχνογνωσία.

Ο παραλογισμός δεν σταματά εδώ. Η ίδια απόφαση προβλέπει πάλι επί λέξει ότι: “Ενόψει της σύνταξης τεχνικών προδιαγραφών και προτύπων για κάθε προϊόν και υπηρεσία αναρτάται στον ιστότοπο της ΕΠΥ ανακοίνωση στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. Με την ανακοίνωση αυτή καλούνται εντός αποκλειστικής προθεσμίας 30 ημερών:

• πρώτον όλοι οι προμηθευτές του προϊόντος ή της υπηρεσίας, των οποίων οι τεχνικές προδιαγραφές και πρότυπα πρόκειται να συνταχθούν, να υποβάλλουν στο τμήμα Προδιαγραφών, Τιμών και Ποιότητας της ΕΠΥ τις επίσημες στηην ελληνική ή και αγγλική γλώσσα, τεχνικές προδιαγραφές και πρότυπα των προϊόντων και των υπηρεσιών τους και

• δεύτερον, οι επίσημοι φορείς ή και ενώσεις των ίδιων προμηθευτών να υποβάλουν στο ίδιο τμήμα στην ελληνική ή και αγγλική γλώσσα, τεχνικές προδιαγραφές και πρότυπα».

Τόσο άσχετοι εκεί στην ΕΠΥ! Μα καλά, δεν γνωρίζουν ότι οι προμηθευτές δεν είναι σε θέση να υποβάλουν τεχνικές προδιαγραφές ή πρότυπα; Το μόνο που θα μπορούσαν να καταθέσουν είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά του προϊόντος ή της υπηρεσίας. Και φυσικά, αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για τους συνδέσμους ή τις ενώσεις των προμηθευτών, οι οποίοι δεν έχουν καμία γνώση ή σχέση με προδιαγραφές και πρότυπα.

Πριν κλείσω, θα κάνω και μία αφελή ερώτηση: Από πού και ως πού, η ΕΠΥ αναλαμβάνει να φτιάξει – όπως λεει – προδιαγραφές, εφόσον αυτό είχε ανατεθεί στο ΕΚΑΠΤΥ (Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης της Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία); Όπως αναφέρει το ίδιο, «έχει δημιουργήσει και τηρεί Μητρώα Προϊόντων, Προμηθευτών και Προδιαγραφών…».

Κλείνοντας να ενημερώσω την ΕΠΥ ότι στο εξωτερικό δεν ασχολούνται πια με τεχνικές προδιαγραφές, αλλά με λειτουργικές προδιαγραφές. Δηλαδή, δεν μας ενδιαφέρει αν ένας υπολογιστής έχει το τάδε ή δείνα λειτουργικό, αλλά να μας κάνει συγκεκριμένη δουλειά. Ή όπως έλεγε ο Μάο, «άσπρη γάτα, μαύρη γάτα, μου είναι αδιάφορο. Αρκεί να πιάνει ποντίκια»…
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ