2012-05-08 10:18:04
Φωτογραφία για Η πολιτική ανατροπή στην Κρήτη και τα παλιά ... τζάκια που παρέμειναν!
του Κ. Μπογδανίδη

Μπορεί σε επίπεδο κομμάτων ο λαός να ψήφισε εντυπωσιακά και να έκανε τη μεγάλη ανατροπή στην Κρήτη, αλλά σε επίπεδο προσωπων οι αλλαγές δεν ήταν καταλυτικές.

Η ανατροπή δεν συμπληρώθηκε, το πολιτικό προσωπικό ανανεώθηκε κατά το...ήμισυ αφού από τους 16 βουλευτές της Κρήτης οι 6 είναι "παλιές Καραβάνες" συν τέσσερις βουλευτές που είτε επανέκαμψαν είτε επανεξελέγησαν με άλλο κόμμα! Τα νέα πρόσωπα που θα μπουν στη Βουλή αυτή είναι έξι εκ των οποίων τρεις από το Ηράκλειο, Δυο από τα Χανιά κι ένας από το Ρέθυμνο!

Οι έξι νέοι βουλευτές είναι πραγματικά φρεσκα πρόσωπα που προέρχονται από όλους τους κομματικούς χώρους-πλην ΠΑΣΟΚ το οποίο έτσι κι αλλιώς έπαθε πανωλεθρία στις εκλογές της Κυριακής!

Από το Ηράκλειο νέοι βουλευτές είναι οι κ.Μάξιμος Σενετάκης(ΝΔ), Νοτης Μαριάς (ανεξάρτητοι Έλληνες) και Μανόλης Συντιχάκης(ΚΚΕ). Στα Χανιά εκλέγεται ο κ.Σταθάκης(ΣΥΡΙΖΑ) και ο κ.Γύπαρης (ΝΔ), στο Ρέθυμνο ο κ.Ξανθός(ΣΥΡΙΖΑ).


Από όλους τη πιο μεγάλη έκπληξη έκανε ο κ.Σενετάκης, ο νέος μηχανικός, που μπήκε στην κούρσα του προεκλογικού αγώνα την τελευταία στιγμή. Κι όμως κατάφερε να υπερκεράσει τις δυσκολίες της εκλογής και μάλιστα με τη ΝΔ να χάνει 30.000 ψήφους στο Ηράκλειο! Υπό αυτές τις συνθήκες και ότι ο ίδιος δεν είχε την αναγνωρισιμότητα που χρειάζεται σε αυτές τις περιπτώσεις η εκλογή του είναι ένας άθλος.

Εντυπωσιακή ήταν και η εμφάνιση του κ.Μαριά με τους Ανεξάρτητους Έλληνες στο Ηράκλειο. Ο οποίος επίσης ήλθε στο Ηράκλειο την ύστατη στιγμή, αλλά είχε το πλεονέκτημα της αναγνωρισιμότητας και κέρδισε ένα πολύ σκληρό αντίπαλο όπως είναι ο Γ.Μπαμιεδάκης που έκτος των άλλων συνδέεται και με φιλική σχέση (κουμπαριά) με τον Π.Καμμένο!

Στα νέα πρόσωπα και ο Μ.Συντιχάκης του ΚΚΕ. Νέος στο κοινοβούλιο αλλά πολύ έμπειρος περί τα πολιτικά και λόγω του κόμματος δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον. Ο ίδιος είναι και δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου και ο πατέρας του Δανήλος Συντιχάκης είχε εκλεγεί βουλευτής με την ΕΔΑ Στα Χανιά είναι δυο τα πρόσωπα, οι κ.Σταθάκης και Γύπαρης. Ο αντιπρύτανης του ΠΚ με το ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε την εκλογή του στο νήμα έχοντας ήδη μια καλή κοινωνική παρουσία και μέσω του Πανεπιστημίου, αλλά και στα κοινά αφού ήταν υποψήφιος περιφερειάρχης και σήμερα μέλος του περιφερειακού συμβουλίου.

Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι και ο κ.Γύπαρης που έκανε ένα αγώνα εντυπωσιακό για να φτάσει να εκλεγεί- βοήθησε πάντως και ο εκλογικός Νομος που έδωσε τρεις έδρες στα Χανιά στη ΝΔ ενώ ήταν Πέμπτο κόμμα!

Τέλος ο γιατρός κ.Ξανθός κατάφερε να πάρει την έδρα για τον ΣΥΡΙΖΑ στο Ρέθυμνο ανατρέποντας τα δεδομένα καθώς ο Νομός έδινε επί χρόνια την έδρα στη ΝΔ!

Επανακάμψαντες

Στη βουλή επιστρέφουν τρία πρόσωπα: ο πρώην δήμαρχος Χανίων Κυριάκος Βιρβιδάκης που είχε εκλεγεί το 1989 και το 1990 και έχασε την έδρα του στο Εκλογοδικείο το 1991 κατόπιν ένστασης (ήταν γιατρός στο ΕΣΥ). Τώρα εκλέγεται στα Χανιά όπως και ο κ.Βολουδάκης που είχε εκλεγεί το 2007 στα Χανιά. Επίσης ο Γ.Δεικτάκης είχε εκλεγεί ξανά βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ το 2004-2007.

Στη Βουλή ξαναμπαίνει ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης που ήταν βουλευτής το 2011-2012 με το ΠΑΣΟΚ (πήρε τη θέση του Αρναουτάκη) αλλά αυτή τη φορά ως πρώτος βουλευτής της ΔΗΜΑΡ στο Ηράκλειο!

Κι από εκεί και μετά ακολουθούν οι...παλιοί! Με τον Μανόλη Κεφαλογιάννη της ΝΔ που εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής τον Απρίλιο του 1990 κι έκτοτε δεν έχασε ποτέ!

Από τους παλιότερους είναι και ο Μιχ.Καρχιμάκης που πρωτοεξελέγη το 1996 (τότε έχασε στο Εκλογοδικείο) και από το 2000 συνεχώς! Ο Ι.Πλακιωτάκης εξελέγη πρώτη φορά το 2004 όπως και οι κ.Κεγκέρογλου, Όθωνας που βγήκαν στο Ηράκλειο και το Ρέθυμνο αντίστοιχα!

Πιο...νέος στη Βουλή είναι ο Μιχ.Κριτσωτάκης που μπήκε στη Βουλή πρώτη φορά το 2009...
cretalive.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ