2015-09-17 08:29:09
Φωτογραφία για Μεταναστευτικό: Τα μελτέμια στέλνουν στο Έβρο τους μετανάστες
Την ώρα που η Γερμανία «ανοιγοκλείνει» τα σύνορά της κατά το δοκούν για τους πρόσφυγες που βάσει του διεθνούς δικαίου επιθυμούν να μεταβούν εκεί στην Ελλάδα φαίνεται να ανοίγει ένα δεύτερο «μέτωπο» για τις μεταναστευτικές ροές.

Τα μελτέμια του Σεπτεμβρίου στο Αιγαίο δυσκολεύουν το ταξίδι των φουσκωτών και των μικρών πλεούμενων που χρησιμοποιούν οι μετανάστες για να περάσουν στην Ελλάδα, με τραγική κατάληξη σε μια περίπτωση, στο ναυάγιο του Φαρμακονησίου.

Πολλοί δε μετανάστες επιλέγουν την ασφαλή δίοδο από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία στην περιοχή του Έβρου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, εκατοντάδες Σύροι πρόσφυγες βρίσκονται από χθες στην Αδριανούπολη, στο δρομολόγιο που ξεκίνησαν για να περάσουν στην Ελλάδα και από εκεί στην Κεντρική Ευρώπη.

Τους Σύρους σταμάτησε η Τουρκική Αστυνομία λίγο έξω από την Ανδριανούπολη, ενώ οι μετανάστες δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν εκεί μέχρι να περάσουν στην χώρα μας.


Τα περάσματα του Έβρου είναι γνωστά σε πολλούς διακινητές μεταναστών και προσφύγων από τα προηγούμενα χρόνια, καθώς μέχρι την ανέγερση του φράχτη στην περιοχή του Καραγάτς ο Έβρος ήταν η κύρια πύλη εισόδου μεταναστών στην Ελλάδα. Ο καιρός αυτή την εποχή είναι καλός στον ακριτικό Έβρο και η στάθμη του ποταμού χαμηλά διευκολύνοντας την είσοδο στην Ελλάδα.

Από ελληνικής πλευράς η ΕΛΑΣ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα onalert.gr, έχει εικόνα του τι συμβαίνει και για τις προθέσεις της ομάδας , έχει λάβει τα μέτρα της και έχει ενημερώσει και την τοπική Μεραρχία του Στρατού Ξηράς.

Σήμα κινδύνου από τον Χρ.Ζώη

Η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει όλο και μεγαλύτερες δυσκολίες στην αντιμετώπιση του προσφύγων που εισέρχονται στην χώρα καθώς οι μονομερείς αποφάσεις από άλλα ευρωπαϊκά κράτη προκαλούν μεγάλη συμφόρηση, ενώ η επιδείνωση του καιρού δεν θα αποτρέψει τις νέες αφίξεις, δήλωσε την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης σε συνέντευξη του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Δεν μπορούμε να σηκώσουμε αυτό το φορτίο μόνοι μας», δήλωσε ο κύριος Ζώης στο Ρόιτερς. «Αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα της Ελλάδας μόνον. Δεν φυλάσσουμε τα σύνορα της Ελλάδας, φυλάσσουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χρειαζόμαστε στήριξη – οικονομική και ηθική στήριξη», υπογράμμισε, σημειώνοντας πως μόνο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο η Ελλάδα υποδέχθηκε 150.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Ερωτηθείς εάν ανησυχεί για το ενδεχόμενο οι πρόσφυγες να παγιδευτούν στην Ελλάδα, ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε: «Δεν είμαι αισιόδοξος επειδή βλέπω ότι όλοι προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο, ο οποίος όμως εξαντλείται».

Παράλληλα ανέφερε πως δεν αναμένει το κύμα των μεταναστών να μειωθεί καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στην Ευρώπη.

Επικαλούμενος στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, η οποία εκτιμά ότι περίπου 1,6 εκατ. Σύροι πρόσφυγες είναι καθ' οδόν προς την ΕΕ, ο κ. Ζώης σημείωσε: «Αναρωτιέμαι, υπάρχει κανένας που πιστεύει ότι αυτό το φαινόμενο, τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο, μπορεί να κοπάσει;»

Στη δικαιοσύνη επτά ύποπτοι για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι

Στον εισαγγελέα Πρωτοδικών της Κω θα οδηγηθούν επτά άτομα, τα οποία φέρονται να είναι οι διακινητές και οι υπεύθυνοι για την παράνομη μεταφορά των προσφύγων. Τα άτομα αυτά έδειξαν κάποιοι από τους 99 διασωθέντες του ναυαγίου ανοιχτά του Φαρμακονησίου.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι έρευνες στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή από περιπολικά σκάφη του λιμενικού για τον εντοπισμό τυχόν άλλων αγνοουμένων. Χθες, ολοκληρώθηκε ο υποβρύχιος έλεγχος μέσα στο βυθισμένο σκάφος από την Ομάδα Ειδικών Καταδύσεων της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών.

Οι διασωθέντες αναμένεται να μεταφερθούν από τη Λέρο στη Ρόδο, και εκεί θα ξεκινήσει και η διαδικασία ταυτοποίησης των σορών.

Η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία καθυστερεί να λάβει αποφάσεις

Την ίδια ώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρά το γεγονός ότι εκταμιεύθηκε η πρώτη δόση 33 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα για τη δημιουργία υποδομών διαχείρισης των μεταναστών και προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα, δεν φαίνεται να υπάρχει κινητικότητα για μια συνολική λύση σε αυτό το πανευρωπαϊκό πρόβλημα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σπύρος Φλογαΐτης είχε χθες νέο γύρο επαφών στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό και συζήτησε με τον επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο και την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι τρόπους που θα μπορούσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων να συνδράμουν την Ελλάδα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κρίσης και των γενεσιουργών αιτιών της.

Μόνη χαραμάδα για να οργανωθούν τα ευρωπαϊκά κράτη φαίνεται να είναι η νέα συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. στις 22 Σεπτεμβρίου, καθώς από την τελευταία συνεδρίαση της Δευτέρας δεν υπήρξε ουσιαστικό αποτέλεσμα, κυρίως λόγω των αιτιάσεων ορισμένων χωρών στην ποσόστωση προσφύγων που πρέπει να δεχθούν.

Πηγή: real
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ