2015-09-18 10:58:49
Φωτογραφία για Με το ζόρι βγάζει το μήνα ο ΕΟΠΥΥ
Εν αναμονή έκτακτης επιχορήγησης από τον προϋπολογισμό, ύψους περίπου 180 εκατ. ευρώ σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, βρίσκεται ο ΕΟΠΥΥ προκειμένου να μπορέσει να καλύψει τις ληξιπρόθεσμες πλέον υποχρεώσεις του προς τις επιχειρήσεις Υγείας. Όπως λέει το ρεπορτάζ, το αίτημα της διοίκησης του Οργανισμού για πρόσθετη οικονομική στήριξη έχει μεν γίνει δεκτό από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, εντούτοις παραμένει ακόμη άγνωστο το πότε θα φθάσουν τα χρήματα στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ.

Η διοίκηση ελπίζει πως το ποσό θα δοθεί μέχρι τέλος του μήνα, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει στην αποπληρωμή των οφειλών του Απριλίου, μετά από καθυστέρηση μηνών. Η πληρωμή θα αφορά όλους τους συμβεβλημένους παρόχους Υγείας (κλινικές, γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα, φυσικοθεραπευτές κτλ), εκτός από τους φαρμακοποιούς που έχουν λάβει χρήματα για το 50% των συνταγών του Μαΐου.

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, τα χρήματα από την αύξηση των κρατήσεων στις συντάξεις υπέρ της Υγείας δεν έχουν φθάσει ακόμη σε αυτόν
. Αντιθέτως, από τα 300 εκατ. περίπου που κανονικά θα έπρεπε να λαμβάνει κάθε μήνα ο Οργανισμός και άλλα 70 εκατ. μηνιαίως που αντιστοιχούν στην αύξηση της παρακράτησης από τις συντάξεις (6% από 4% στις κύριες συντάξεις και 6% από 0% στις επικουρικές συντάξεις), μέχρι στιγμής έχουν αποδοθεί από τα ασφαλιστικά ταμεία μόνο 150 εκατ. 

Την ίδια ώρα η διάσωση του ΕΟΠΥΥ από την κατάρρευση πρόκειται να αποτελέσει το σημαντικότερο- και σίγουρα το δυσκολότερο- στοίχημα την επομένη των εκλογών για τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με τον Οργανισμό πάντως να έχει φθάσει στο κρισιμότερο σημείο της μέχρι σήμερα πορείας του. 

Η εξίσωση στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ μοιάζει με γόρδιο δεσμό: σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Οργανισμού προς τους ιδιώτες (μέχρι και τον Ιούλιο) είχαν φτάσει τα 1,708 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα παλαιά ληξιπρόθεσμα (έως το τέλος του 2011), τα οποία εκτιμάται ότι ανέρχονται στα 400 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα το συνολικό ύψος των οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων φτάνει το 1,5 δισ. ευρώ, 800 εκατ. εκ των οποίων αφορούν στο φετινό έτος (μέχρι τον Ιούλιο που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία).

Τόσο οι μηνιαίες εισφορές από τα ταμεία, όσο και η επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό (43 εκατ. το μήνα) δίνονται αποσπασματικά και με πολύ μεγάλες καθυστερήσεις. Από την άλλη είναι ενδεικτικό πως απορρόφηση από τον ΕΟΠΥΥ των προβλεπόμενων κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό στο α' εξάμηνο του 2015 βρίσκεται μόλις στο 49,5%, ενώ το σύνολο των ασφαλιστικών οργανισμών έχει απορροφήσει κατά μέσο όρο το 55,7%.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο ΕΟΠΥΥ κατάφερε τελικά να λάβει μόνο "ψήγματα” ρευστότητας. Η επιχορήγηση που κατάφερε να λάβει έφτασε μόλις τα 46,2 εκατ. ευρώ, με την υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου Υγείας να σημειώνει απλά ότι καταβάλλονται προσπάθειες να δοθεί περαιτέρω οικονομική ενίσχυση στον ΕΟΠΥΥ για ληξιπρόθεσμες οφειλές. 

Βασιλική Κουρλιμπίνη

[email protected]
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ