2015-09-19 19:04:06
Φωτογραφία για Στις ΗΠΑ σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Στο Σικάγο μεταβαίνει σήμερα από το Λονδίνο όπου είχε συναντηση με τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, όπου θα έχει επαφές με μέλη του Κογκρέσου, εκπροσώπους της κυπριακής ομογένειας και θα μιλήσει στην Ετησια Συνάντηση του ΔΣ της Αμερικανο-εβραϊκής Επιτροπής και της δεξαμενής σκέψης του Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση «κατά την παραμονή του στο Σικάγο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσει επαφές με μέλη του Κογκρέσου, καθώς και με εκπροσώπους Οργανώσεων και μέλη της κυπριακής παροικίας».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος συνοδεύεται από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, θα έχει την Κυριακή συνάντηση με την κυπριακή ομογένεια στο Σικάγο.

Όπως αναφέρεται, τη Δευτέρα «θα συναντηθεί με μέλη του Κογκρέσου και αργότερα την ίδια μέρα θα χαιρετίσει την Ετήσια Συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Αμερικανο-εβραϊκής Επιτροπής».


Προστίθεται ότι την Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι ο κύριος ομιλητής στις εργασίες της δεξαμενής σκέψης του Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων του Σικάγο.

Η Βρετανία δεν ενδιαφέρεται για εγγυήσεις – Θέλει τη Βάση Ακρωτηρίου

Στο Λονδίνο είχε συνάντηση με τον  Πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, με τον οποίο συζήτησαν για την πορεία των συνομιλιών στο κυπριακό και ειδικότερα το θέμα των εγγυήσεων.

Τη θέση πως δεν ενδιαφέρεται να παραμείνει εγγυήτρια δύναμη στη νέα επανενωμένη Κύπρο, επαναδιατυπώνει η Βρετανία από τα χείλη του πλέον αρμόδιου. Ο Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, κατέστησε ωστόσο σαφές στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, πως η χώρα του θέλει πάση θυσία να διατηρήσει τη Βάση Ακρωτηρίου, ως κυρίαρχο έδαφος.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον, συνεχάρη τον Νίκο Αναστασιάδη, για την προσπάθεια που καταβάλλει, διαβεβαιώνοντας πως θα του παρέχει ότι χρειαστεί, μέχρι την επίτευξη του τελικού στόχου. «Ξέρω πόσο μεγάλη προσπάθεια έχεις καταβάλει σε αυτό, πόσο σκληρά εργάζεσαι, και τον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζεις και παρέχεις σε αυτό. Θέλουμε να σε ενθαρρύνουμε να κάνεις ό,τι μπορείς. Νομίζω πως υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία. Ειδικά όταν καταγράφονται τόσα πολλά άλυτα προβλήματα σε όλο τον κόσμο. Αν μπορέσουμε να δείξουμε ότι ο διάλογος, η καλή πίστη και η καλή συζήτηση μπορούν να φέρουν μια συμφωνία, θα ήταν κάτι σπουδαίο για την Ευρώπη, κάτι σπουδαίο για την Κύπρο, κάτι πολύ σπουδαίο για τον κόσμο», ανέφερε ο κ. Κάμερον.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, ζήτησε όπως ασκηθεί πίεση προς την Άγκυρα, καθώς όπως εξήγησε στον Βρετανό Πρωθυπουργό, επίκειται ένα κρίσιμο τρίμηνο, το οποίο θα καθορίσει και το μέλλον της διαδικασίας. Όπως είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «αν τα καταφέρουμε, τότε η Κύπρος μπορεί να γίνει μοντέλο για ολόκληρη την περιοχή. Για το πώς μπορεί να υπάρξει συνύπαρξη μουσουλμάνων, χριστιανών και άλλων.

Από την άλλη, είναι και το θέμα της ενέργειας, και η ασφάλεια σε ό,τι αφορά στα ενεργειακά ζητήματα, αυτά βεβαίως θα τα συζητήσω και μαζί σας».

Σε ότι αφορά την ενέργεια, τέθηκαν επί τάπητος οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, μετά και την ανακάλυψη των κοιτασμάτων στην Αίγυπτο, και η ενδεχόμενη εμπλοκή της Βρετανικής ΒP, στις διεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σημαντικό μέρος στην συζήτηση, είχαν ακόμη η προσφυγική κρίση που επηρεάζει και την Ευρώπη, αλλά και οι προτάσεις Κάμερον για μεταρρυθμίσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ