2015-09-24 04:00:48
Φωτογραφία για Τσίπρας προς ΕΕ για πρόσφυγες:Εσωτερική μετεγκατάσταση προσφύγων με τρόπο αναλογικό
Όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών, εξασφαλίστηκε η μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων, πλέον των ήδη αποφασισμένων 40.000, από τις χώρες πρώτης γραμμής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Επίσης, τέθηκε από μέρους μας με ιδιαίτερη βαρύτητα το ζήτημα της επανεγκατάστασης από τρίτες χώρες ως μέτρου που θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των ροών, την ασφάλεια των προσφύγων και την πάταξη των κυκλωμάτων διακινητών. Την απόφαση που ελήφθη με πλειοψηφία στη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών για το προσφυγικό καλείται να κυρώσει η σημερινή άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, με τις τέσσερις χώρες από την κεντρική ΕΕ που διαφώνησαν αλλά «παρακάμφθηκαν» να μην κρύβουν την οργή τους.Η Σλοβακία μάλιστα προαναγγέλλει πως προτιμά να μπει σε τροχιά σύγκρουσης παρά να «σεβαστεί αυτήν την επιβολή».Σε πρώτη φάση, θα ανακατανεμηθούν 50.400 πρόσφυγες από την Ελλάδα και 15.600 πρόσφυγες από την Ιταλία στις υπόλοιπες χώρες.


Ενόψει της σημερινής έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο Πρωθυπουργός είχε διμερείς επαφές με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ.Ζ.-Κ. Γιουνκέρ, τον Καγκελάριο της Αυστρίας, κ.Β. Φάυνμαν, και τον Πρόεδρο της Ομάδας Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, κ.Τζ. Πιττέλα.

Στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, ο Πρωθυπουργός θα τονίσει την ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος, και το γεγονός ότι η λύση δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκή. Θα δώσει έμφαση στην  επανεγκατάσταση από τρίτες χώρες, στην εφαρμογή των Συμφωνιών Επανεισδοχής μεταναστών με χώρες καταγωγής και διέλευσης, καθώς και στην εσωτερική μετεγκατάσταση προσφύγων με τρόπο αναλογικό που να αντιστοιχεί στην ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος. Επιτακτική είναι η ανάγκη επαρκούς οικονομικής και τεχνικής στήριξης.

"Η ενωμένη στάση της Ευρώπης, ο συνδυασμός της ανάληψης ευθύνης με την αλληλεγγύη, αποτελεί προϋπόθεση για την επίλυση του ζητήματος", δήλωσε από τις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας. Και  προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, συνέχισε  ότι «Ευρώπη σημαίνει να μοιράζεσαι την ευθύνη, να μοιράζεσαι τα βάρη, τις δεξιότητες και το κοινό μας μέλλον» στέλνοντας μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους του που αντιδρούν στις ποσοστώσεις αναφορικά με τη μετακίνηση των προσφύγων σε κράτη-μέλη της ΕΕ από την Ιταλία και την Ελλάδα.

Σύμφωνα με σχετικές ανταποκρίσεις ο Πρωθυπουργός, ο οποίος εκπροσωπεί και τον πρόεδρο της Κύπρου κ.Νίκο Αναστασιάδη, αναμένεται να επαναλάβει τη σταθερή θέση της κυβέρνησης για την ανάγκη συνεργασίας των χωρών του Νότου, καθώς και την ανάγκη η Ευρώπη να αντιμετωπίσει το ζήτημα με βάση την αξία της αλληλεγγύης και ως κοινό ευρωπαϊκό θέμα.

Εξάλλου «το πιο επείγον» ζήτημα που θα πρέπει να ρυθμίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «να ανακτήσει τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ντόναλντ Τουσκ, πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής που είναι αφιερωμένη στην προσφυγική κρίση.«Το ερώτημα που θα πρέπει να θέσουμε απόψε είναι πώς θα ξαναβρούμε τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων μας. Διαφορετικά, δεν έχει νόημα να μιλάμε για μια κοινή μεταναστευτική πολιτική», είπε.

Οι συγκρούσεις που ωθούν τους πρόσφυγες να εγκαταλείπουν τις χώρες τους, κυρίως στη Συρία, «δεν θα σταματήσουν σύντομα», προέβλεψε ο κ.Τουσκ. «Αυτό σημαίνει ότι μιλάμε για εκατομμύρια δυνητικούς πρόσφυγες, όχι για χιλιάδες», συνέχισε.

«Οι εταίροι μας χρειάζονται τη βοήθειά μας», εξήγησε εξάλλου ο πρόεδρος αναφερόμενος στις χώρες που γειτονεύουν με τη Συρία στις οποίες συρρέουν μαζικές πρόσφυγες.

Ακόμα ο κ  Τουσκ είπε ότι θα προτείνει στους ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ «βραχυπρόθεσμα μέτρα» στα οποία συμπεριλαμβάνεται η παροχή βοήθειας στην Τουρκία και στις ανθρωπιστικές οργανώσεις που εργάζονται σε προσφυγικούς καταυλισμούς. «Σήμερα πρέπει να προετοιμάσουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο» κατέληξε ο Πολωνός πρόεδρος του Συμβουλίου, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του προς τις χώρες-μέλη να σταματήσουν να επικρίνουν η μία την άλλη.

Προσερχόμενη στη Σύνοδο, η καγκελάριος της Γερμανίας κ.Ανγκελα Μέρκελ είπε ότι πρέπει να βρούμε τρόπους ως Ευρωπαίοι να συνεισφέρουμε στην καταπολέμηση των αιτιών των προσφυγικών ροών.Είναι σημαντικό, τόνισε, να στείλουμε τα σωστά μηνύματα, ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση και με την Τουρκία, η οποία έχει ήδη υποδεχθεί 2 εκατομμύρια πρόσφυγες.

«Η απόφαση που λάβαμε πρέπει να συνοδεύεται με έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, τα λεγόμενα hot spots, όπου ελέγχονται οι πρόσφυγες» τόνισε ο κ.Φρανσουά Ολάντ.Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι θα υπάρξει βοήθεια από την ΕΕ στις γειτονικές της Συρίας χώρες, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μένουν κοντά και να μην διακινδυνεύουν το ταξίδι στην Ευρώπη.
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ