2015-09-27 13:52:06
Φωτογραφία για Γενικό Επιτελείο και MIT στην Τουρκία στα μαχαίρια με αιτία…
Το τουρκικό γενικό επιτελείο δηλώνει πως η φονική επιδρομή κατά πολιτών, στο Ουλούντουρε, το 2011, πραγματοποιήθηκε κατόπιν πληροφοριών της ΜΙΤ, σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας «Ζαμάν». Η επιδρομή είχε ως αποτέλεσμα, αντί της εξόντωσης μαχητών του ΡΚΚ, να βρουν τον θάνατο 34 αθώοι πολίτες.

Η επιβεβαίωση από το τουρκικό επιτελείο διαψεύδει τους ισχυρισμούς της ΜΙΤ ότι δεν είχε καμία εμπλοκή στην υπόθεση. Στις 28 Δεκεμβρίου 2011 τουρκικά μαχητικά είχαν εξαπολύσει επιδρομή κατά του χωριού Ουλούντερε, στην επαρχία Σιρνάκ, σκοτώνοντας τους αμάχους.

Η αναφορά που είχε τότε σταλεί στο γενικό επιτελείο και προκάλεσε την επιδρομή «ήταν ιδιαίτερα πιθανό» να προερχόταν από τη ΜΙΤ, ελέχθη τότε, η οποία ανέφερε ότι στο χωριό κρυβόταν το κορυφαίο στέλεχος του ΡΚΚ, Φεχμάν Χουσεΐν.

Ωστόσο τώρα το γενικό επιτελείο «αδειάζει» τη ΜΙΤ με έγγραφό του, το οποίο, με κάποιο τρόπο, έφτασε στο γραφείο του εισαγγελέα του Ντιγιαρμπακίρ. «Κάποιες από τις πληροφορίες που ελήφθησαν πριν το συμβάν προήλθαν από τη ΜΙΤ», αναφέρει το έγγραφο. Μετά την επιδρομή ο τότε πρωθυπουργός και νυν πρόεδρος Ερντογάν είχε διαψεύσει την εμπλοκή της ΜΙΤ στο επεισόδιο.


Το έγγραφο του τουρκικού επιτελείου αποκαλύπτει, ότι η σχετική αναφορά της ΜΙΤ ελήφθη στις 21 Δεκεμβρίου. Οι άμαχο που επλήγησαν μετέφεραν λαθραία από το Ιράκ διάφορα προϊόντα, όταν τα ξημερώματα της 28ης Δεκεμβρίου, εμφανίστηκαν τα τουρκικά αεροσκάφη και τους εξόντωσαν.

Ο Ερντογάν, για αρκετούς μήνες μετά το συμβάν, επέμεινε, ότι όσοι σκοτώθηκαν ήταν «τρομοκράτες» του ΡΚΚ. Βάσει της αναφοράς της ΜΙΤ, το ΡΚΚ σχεδίαζε επίθεση στο διάστημα μεταξύ 21ης και 30ης Δεκεμβρίου. Βάσει της αναφοράς της ΜΙΤ το επιτελείο κινητοποίησε τις δυνάμεις του και διέταξε την επιδρομή.

Ακολούθησαν ανακρίσεις για τους επόμενους 18 μήνες από την εισαγγελία του Ντιγιαρμπακίρ μέχρι τον Ιούνιο του 2013 όταν και δήλωσε ότι η υπόθεση υπερβαίνει τη δικαιοδοσία της και την παρέπεμψε στην στρατιωτική Δικαιοσύνη. Τον Ιανουάριο του 2014 στρατιωτικός εισαγγελέας ανακοίνωσε, ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά των πέντε στρατιωτικών που ενέχονται στην υπόθεση.

Οι οικογένειες των θυμάτων όμως έφεραν το θέμα στο ανώτατο τουρκικό δικαστήριο. Το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν έχει ακόμα εκδώσει απόφαση. Ο τότε υπουργός Εσωτερικών Ιντρίς Ναίμ Σαχίν, πάντως ανέφερε ότι όντως η επιδρομή εκτελέστηκε βάσει πληροφοριών της ΜΙΤ και ότι οι εσφαλμένες πληροφορίες δόθηκαν επίτηδες από την υπηρεσία, σε έναν σαφή υπαινιγμό για τη μάχη μεταξύ πυλώνων ισχύος του τουρκικού καθεστώτος Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ