2015-09-27 14:04:05
Φωτογραφία για 27 Σεπτεμβρίου 1941: Τι ήταν και τι υποστήριζε το ΕΑΜ;
27 Σεπτεμβρίου 1941. Σ' ένα μικρό σπίτι , στο τέρμα της οδού Μαυρομιχάλη προς τη μεριά του Λυκαβηττού, συναντιούνται με χίλιες προφυλάξειςτέσσερις άνθρωποι. Είναι οι Λ. Ελευθερίου, οΧ. Χωμενίδης, Η. Τσιριμώκος και Α. Βογιατζής. Εκπρόσωποι του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ελλάδας, της Ένωσης Λαϊκής Δημοκρατίας και του Αγροτικού Κόμματος, αντίστοιχα.

Εκείνη την ημέρα γεννήθηκε το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο το ΕΑΜ. Με τον στρατιωτικό του “βραχίονα” τον ΕΛΑΣ κι αυτόν έτοιμο να αναλάβει δράση.

Τι ήταν το ΕΑΜ; Η μεγαλύτερη αντιστασιακή οργάνωση; “Όργανο” του ΚΚΕ; Η οργάνωση που κατόρθωσε έστω για λίγο να ενώσει Έλληνες με διαφορετικά πολιτικά πιστεύω; Ακόμη κι όσοι έζησαν την εποχή της ίδρυσης και της δράσης του παραμένουν “διχασμένοι”. Πόσο μάλλον οι νέοι άνθρωποι που θέλουν να μάθουν για εκείνη την δύσκολη ιστορική περίοδο της χώρας.

Το ΕΑΜ ήταν η μεγαλύτερη αντιστασιακή οργάνωση. Στην ίδρυση της οποίας έπαιξε ρόλο πρωταγωνιστικό το ΚΚΕ και η αριστερά. Όμως είχε στις τάξεις του Έλληνες πατριώτες που δεν ήταν και δεν έγιναν ποτέ κομμουνιστές. Που δεν ήταν και δεν έγιναν ποτέ αριστεροί! Ήταν όλοι πατριώτες! Ισως αυτό ήταν που έκανε το ΕΑΜ …τρομακτικό στους “προστάτες” φίλους.

Ασφαλώς στην ιστορική του διαδρομή υπάρχουν πολλές πτυχές που μπορούν να συζητηθούν . Πολλά γεγονότα που κάθε πλευρά τα παρουσιάζει από τη δική της οπτική πολιτική γωνία. Όπως και να ΄χει όμως η ίδρυση και η δράση του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ είναι ένα από τα σημαντικά γεγονότα της ιστορίας μας. Την οποία καλό είναι να γνωρίζουμε και να μαθαίνουμε απ΄ αυτή για να πάψουμε να κάνουμε τα ίδια λάθη. Με κυριότερο την ροπή μας προς τον διχασμό.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ