2015-10-01 18:51:38
Φωτογραφία για Άρειος Πάγος: Άμεσα οι μηνυτήριες αναφορές σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής
Άμεσα πρέπει να υποβάλονται οι μηνυτήριες αναφορές από τους προϊσταμένους των ΔΟΥ, του ΣΔΟΕ και της γενικής διεύθυνσης φορολογικών ελέγχων της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων μόλις διαπιστωθεί το αδίκημα της φοροδιαφυγής, όπως υπογραμμίζεται στην υπ΄αριθμ. 4/2015 γνωμοδότηση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νίκου Παντελή.

Η γνωμοδότηση έγινε μετά από ερώτημα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με τις ρυθμίσεις του νέου Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που τροποποιήθηκαν με τους νόμους 4174/2013 και 4254/2014 για το ποιες είναι οι υποχρεώσεις των οργάνων της φορολογικής αρχής σχετικά με την υποβολή μηνυτήριων αναφορών για τη δίωξη εγκλημάτων φοροδιαφυγής.

Σε άλλη δεύτερη γνωμοδότησή του (3/2015) ο κ. Παντελής υπογραμμίζει ότι ο νόμος 3943/2011 παρείχε στους οφειλέτες του δημοσίου μια χαριστική προθεσμία μέχρι 31.3.2011, να τακτοποιήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.


Κατά συνέπεια, σημειώνει ο εισαγγελικός λειτουργός, όσα χρέη ήταν ήδη ληξιπρόθεσμα κατά την δημοσίευση του εν λόγω νόμου 3943/2011 και δεν πληρώθηκαν μέσα στην προθεσμία αυτή, «έχουν χρόνο τέλεσής τους τη 1.8.2011».

Ακόμη, αναφέρει ο κ. Παντελής, ότι σε περίπτωση που υπάρχουν πολλά χρέη προς το Δημόσιο από το ίδιο πρόσωπο, ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων αυτών αρχίζει να «τρέχει» 4 μήνες μετά αφότου καταστεί ληξιπρόθεσμο το τελευταίο χρέος που έχει καταλογιστεί.

Για το δεύτερο αυτό ζήτημα είχε διαβιβάσει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ερώτημα εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ένας πατέρας μόνος…
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ένας πατέρας μόνος…
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ