2015-10-04 00:52:08
Φωτογραφία για Μεγαλοπρεπή εγκαίνια για τα έργα του Κρητικού αγιογράφου στην Αγία Πετρούπολη !
Στην τελετή δεν μπόρεσε να παραστεί ο ίδιος ο καλλιτέχνης που "έδωσε ωστόσο το παρών" χάρη στη δύναμη του διαδικτύου - μέσω skype - με τα λόγια του να σκορπούν συγκίνηση στην αίθουσα της έκθεσης.

Σε συγκινησιακό κλίμα πραγματοποιήθηκαν στην Αγία Πετρούπολη τα εγκαίνια της έκθεσης των έργων του σπουδαίου Κρητικού αγιογράφου Μανώλη Μπετεινάκη.

Η τελετή της έκθεσης που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Ρωσικής κυβέρνησης πραγματοποιήθηκε στο ναό του Αγίου Ισαάκ και στην αίθουσα Εκθέσεων και Συναυλιών του Καθεδρικού Ναού «Smolny» ενω πήρε τεράστια έκταση στα Ρωσικά ΜΜΕ. Μάλιστα την εκδήλωση κάλυψαν 7 ρωσικά κανάλια !

Στην τελετή δεν μπόρεσε να παραστεί ο ίδιος ο καλλιτέχνης που "έδωσε ωστόσο το παρών" χάρη στη δύναμη του διαδικτύου - μέσω skype - με τα λόγια του να σκορπούν συγκίνηση στην αίθουσα της έκθεσης.

Εντυπωσιασμένος απο τη μεγαλοπρεπή εκδήλωση δήλωσε ο  εντεταλμένος σύμβουλος πολιτισμού της Περιφέρειας Κρήτης Κ. Φασουλάκης !


Η έκθεση

Πρόκειται για 50 και πλέον έργα του Μανόλη Μπετεινάκη τα οποία ταξίδεψαν στην Αγία Πετρούπολη από το Λασίθι, το Τοπλού, το Αρκαλοχώρι κι όπου αλλού βρίσκονται για να εκτεθούν από τις 4 Οκτωβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου!

«Ρωσία και Κρήτη, Ελλάδα. Υπάρχουν στενοί πολιτιστικοί δεσμοί μεταξύ μας για αιώνες. Ήδη τον 13ο αιώνα Ρώσοι προσκυνητές επισκέπτονται τα ιερά του νησιού. Ζητήματα πολιτιστικών επαφών συζητήθηκαν σε επιστημονικά συνέδρια στη Μόσχα και στο Ηράκλειο και ήταν τα θέματα πολλών ατομικών εκθέσεων στην Κρήτη και στη Ρωσία. Η έκθεση «Αυτές οι εικόνες οι αχειροποίητες..." είναι μια λογική επέκταση τους. Το νέο και ιδιαίτερό της είναι ότι συστήνει τον καλλιτέχνη που εργάζεται σήμερα, αλλά στο έργο του αποδεικνύεται η βαθιά σχέση με τις αρχαίες παραδόσεις της Κρητικής Σχολής» σημειώνει ο ίδιος ο αγιογράφος.

Το πόσο σημασία αποδίδουν οι Ρώσοι σε αυτή την έκθεση φαίνεται και από την οργάνωσή τους εδώ και μήνες. Αλλά και από την επιλογή του ναού του Αγίου Ισαάκ. Πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο ορθόδοξο ναό στην χώρα μετά τον Καθεδρικό Ναό του Χριστού Σωτήρος που βρίσκεται στη Μόσχα. Είναι αφιερωμένη στο άγιο Ισαάκ της Δαλματίας που θεωρούνταν προστάτης του Μεγάλου Πέτρου.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ