2015-10-04 19:53:07
Φωτογραφία για «Βούλα Πατουλίδου: Χρέος μας να γνωρίζουμε και να μνημονεύουμε τους μάρτυρές μας. Ίσως έτσι γίνουμε αντάξιοι της θυσίας τους»
«Αντίφελλος: ΠΑΡΟΥΣΑ, Άσπενδος: ΠΑΡΟΥΣΑ, Άσσος: ΠΑΡΟΥΣΑ, Ξάνθος: ΠΑΡΟΥΣΑ, Σαλαγασσός: ΠΑΡΟΥΣΑ, Σινασός: ΠΑΡΟΥΣΑ , Σινώπη: ΠΑΡΟΥΣΑ.» Με αυτό το προσκλητήριο Τιμής και Μνήμης των ένδοξων πόλεων της «άγνωστης, χαμένη για εμάς, Ελληνικής Μικράς Ασίας», ξεκίνησε την ομιλία της, σήμερα 4 Οκτωβρίου στον ιερό ναό της του Θεού Σοφίας, η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης κ. Βούλα Πατουλίδου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Η κ. Πατουλίδου κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο στόχο των «Ελλήνων της Ανατολής, των Ελλήνων του Μείζονος Ελληνισμού» που δεν ήταν άλλος παρά η εκπαίδευση των παιδιών τους, με αποτέλεσμα οι Ρωμιοί μαθητές να αντιπροσώπευαν, σε απόλυτους αριθμούς, το διπλάσιο σχεδόν των Μουσουλμάνων μαθητών σε όλη την Οθωμανική Αυτοκρατορία, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «στόχευαν σε μια εκπαίδευση που να διακινεί όλες τις αισθήσεις, για αυτό και, παρά τους Οικονομικούς, Θρησκευτικούς, Εθνοτικούς διωγμούς, παρέμειναν αριστοκρατικές προσωπικότητες, γιατί δεν απέκτησαν αρχοντιά από τα πλούτη αλλά από την ευγένεια ψυχής, εντιμότητα, εργατικότητα, γνώση και εξωστρέφεια».


Η κ. Αντιπεριφερειάρχης, μίλησε για το «απόλυτο κοινωνικό κράτος» που έχτισαν οι Έλληνες της Ανατολής, υπενθυμίζοντας ότι «στη Μικρά Ασία, χάρη στην παρέμβαση της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, η Βυζαντινή χιλιετία επέβαλε στους πλούσιους πολίτες της το δικαιότερο φόρο που έχει επιβληθεί ποτέ στους αιώνες, το «Αλληλέγγυον».

Συνεχίζοντας την ομιλία της η κ. Πατουλίδου, αναφέρθηκε με ιδιαίτερη συγκίνηση «στα χρόνια της ήττας, της φρίκης του αφανισμού, του εξευτελισμού και της δουλείας που ακολούθησαν» και περιέγραψε, με βάση μαρτυρίες απόλυτα αξιόπιστων πηγών, τη σφαγή δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων στη Σμύρνη και στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας, τον όλεθρο και «τις ημέρες της ισοπέδωσης αψύχων και ψυχών».

Τελειώνοντας την ομιλία της η κ .Αντιπεριφερειάρχης είπε ότι σήμερα είναι «μέρα μνημοσύνης του μαρτυρικού μας λαού. Χρέος μας να γνωρίζουμε και να μνημονεύουμε τους μάρτυρές μας. Ίσως έτσι γίνουμε αντάξιοι της θυσίας τους. Ίσως έτσι η Υπερμάχος Στρατηγός πάψει να έχει στα μάτια της ψηφιδωτό τον καημό της Ρωμιοσύνης.»

Στη συνέχεια η κ. Πατουλίδου παραβρέθηκε στο τρισάγιο που εψάλη στον ανδριάντα του μητροπολίτη Σμύρνης, Χρυσοστόμου και κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ