2015-10-05 15:48:09
Φωτογραφία για Αρχίζουν πάλι τα Eurogroup για την Ελλάδα - Τι θα γίνει σήμερα
Μπορεί στην Ελλάδα να περιμένουν τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, στην Ευρώπη πάντως τα ρολόγια τρέχουν σε ρυθμούς Eurogroup.

Είναι η πρώτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου και οι ομόλογοι του Ευκλείδη Τσακαλώτου περιμένουν να δουν τη λίστα των 48 προαπαιτούμενων δράσεων, που -ήδη έχει εγκριθεί από κουαρτέτο θεσμών και Euroworking Group- και η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει έως τις 15 Οκτωβρίου. Μόνο έτσι θα ανάψουν οι εταίροι το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ.

Σόιμπλε: Πολύ νωρίς να μιλάμε για καθυστερήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε πως στο σημερινή συνεδρίαση δεν θα υπάρξει ανάγκη για ιδιαίτερη συζήτηση για την Ελλάδα, αφού είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για καθυστερήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης.


Σημείωσε ότι η χώρα μας είχε πρόσφατα εκλογές και τώρα έχει νέα κυβέρνηση. πρόσθεσε ωστόσο πως οι επαφές με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που έχει διαμηνύσει πως δεν προτίθεται να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο νέο Μνημόνιο χωρίς συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους, θα γίνουν αργότερα.

Τετ α τετ Τσακαλώτου με Ντάισελμπλουμ και Σαπεν

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν είχε σήμερα το μεσημέρι στο Λουξεμβούργο ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σαπέν: Να τηρήσει τις δεσμεύσεις της η Ελλάδα και μετά το χρέος

Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις έναντι των πιστωτών της όσο το δυνατόν ταχύτερα, ώστε αυτοί να προχωρήσουν στη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους της, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. «Θα πάρουμε τη θερμοκρασία της νέας κυβέρνησης», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός σε συνέντευξη που έδωσε πριν τη σύνοδο, προσθέτοντας: «Θέλουμε να δούμε την αποφασιστικότητά της να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της συμφωνίας του Ιουλίου και μέσα στο σωστό χρονικό πλαίσιο».

Όσο ταχύτερα εφαρμοσθεί η συμφωνία, τόσο γρηγορότερα θα μπορέσουν οι πιστωτές να εξετάσουν το βάρος του χρέους, δήλωσε ο Σαπέν, προσθέτοντας ότι το βήμα αυτό θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, πριν μπορέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προσφέρει περαιτέρω χρηματοδότηση στην Ελλάδα.

Μοσκοβισί: Κοινό συμφέρον Ελλάδας και Ευρώπης να αποφύγουμε ένα «νέο δράμα»

Διπλωματικό μήνυμα προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση πως η Ευρώπη είναι έτοιμη να βοηθήσει και να υποστηρίξει την Ελλάδα, αλλά με προϋπόθεση την τήρηση των συμφωνηθέντων, έστειλε προσερχόμενος στο Eurogroup ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί.

Είναι στο «κοινό συμφέρον» της Ελλάδας και της Ευρώπης να αποφύγουμε ένα «νέο δράμα, μια νέα τραγωδία», σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση» από την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Το ζητούμενο, είπε, είναι να υπάρχει μια κυβέρνηση που θα έχει την «πολιτική βούληση» να φέρει σε πέρας τις μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας με νόημα ότι η λέξη-κλειδί για την Αθήνα είναι η λέξη «υλοποίηση».

Παράλληλα ωστόσο, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι βλέπει θετικά σινιάλα από την Ελλάδα, και χαιρέτισε τη δέσμευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για εφαρμογή του Μνημονίου. Χαιρέτισε ακόμα την επιστροφή του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη θέση του υπουργού Οικονομικών. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ