2015-10-05 16:00:09
Φωτογραφία για ΕΤΣΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ!
Ο Ολυμπιακός παρουσίασε το αναπτυξιακό του πρόγραμμα που αφορά την αναδιοργάνωση και τη λειτουργία των Ακαδημιών κι έγινε γνωστό πως στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα μεγάλο δίκτυο σε Ελλάδα και Ευρώπη!

Αρχικά, τον λόγο πήρε ο γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Χρήστος Σταυρόπουλος: «Μετά από έναν σχεδιασμό αρκετών μηνών ξεκινήσαμε το νέο αναπτυξιακό μας πρόγραμμα. Όλοι ξέρουν πόσο σημαντικό είναι για τις ομάδες να συντηρούν τμήματα υποδομής. Κάναμε μια επένδυση με σκοπό να είναι από τα καλύτερα αναπτυξιακά προγράμματα στην Ευρώπη. Σήμερα είναι η παγκόσμια μέρα σχολικού αθλητισμο;yκαι ήταν η καλύτερη μέρα για την έναρξη αυτού. Τον Νίκο Κεραμέρα τον γνωρίζετε έχει εμπειρία και αναλαμβάνει την ευθύνη των τμημάτων υποδομής αλλά και των ακαδημιών. Θα τον βοηθήσουν Αργύρης Καμπούρης και άλλοι προπονητές. Ο στόχος είναι κοινωνικός. Θέλουμε να φέρουμε περισσότερα παιδιά στον αθλητισμό και στο μπάσκετ.


Ο δεύτερος είναι αθλητικός. Θέλουμε να στελεχώσουν τα επόμενα χρόνια την ομάδα και να την καμαρώνουνμε να απαρτίζεται από παιδιάτων ακαδημιών. Θέλουμε το πρόγραμμα αυτό να είναι αυτοχρηματοδοτούμενο. Η διοίκηση θα επενδύσει σημαντικό κεφάλαιο στην αρχή και θα ανακοινώσουμε σημαντικό χορηγό του προγράμματος που θα συμβάλει στη νέα προσπάθεια. Όλα τα παιδιά των ακαδημιών θα απολαμβάνουν μια σειρά από προνόμια. Θα έχουν δωρεάν είσοδο για τα περισσότερα παιχνίδια πρωταθλήματος, ειδικές εκπτώσεις, ιατρική κάλυψη από ειδικό επιτελείο ιατρών και μια σειρά προνομίων που θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες. Πραγματοποιήσαμε μια πρωτοποριακή συνεργασία με Κωστέα-Γείτονα. Θεωρούμε σημαντικό τον συνδυασμό σχολείου-προπόνησης.

Το επόμενο βήμα η ανάπτυξη δικτύου ακαδημιών σε όλη την Ελλάδα. Στοχεύει αυτό στην ανάπτυξη της ομάδας και θα έχουμε πολλά σημεία στην Ελλάδα. Τα προγράμματα αυτά θέλουμε να γίνονται προσεκτικά. Θέλουμε τα παιδιά να γίνουν σαν τον Σπανούλη και τον Πρίντεζη. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι διεργασίες. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε μια διοίκηση που βοηθάει πολύ. Θέλουμε την ανάλογη στήριξη της πολιτείας και την βοήθειά της όσον αφορά τα γήπεδα. Πρέπει να συμβάλουν όλοι για το καλύτερο αποτέλεσμα. Εκ μέρους της διοίκησης σας ευχαριστώ και εύχομαι καλή επιτυχία».

Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Γιάννης Σφαιρόπουλος, υποστήριξε: «Είναι σημαντικό για τον Ολυμπιακό να έχει τμήματα υποδομής που λειτουργούν σε πρότυπο πλαίσιο, δουλεύοντας ταυτόχρονα και στην ενασχόληση περισσότερων παιδιών που θέλουν να παίξουν μπάσκετ, αλλά παράλληλα δημιουργώντας αθλητές για την πρώτη ομάδα. Είναι οι δύο βασικοί στόχοι της ακαδημίας να δώσει τη δυνατότητα στα παιδιά να μάθουν τα μυστικά από τους καλύτερους προπονητές και από την άλλη να επενδύσουμε στα τμήματα υποδομής, να δουλέψουμε με τα νέα παιδιά και να δούμε παιδιά που προέρχονται από τις μικρές ηλικίες να επανδρώνουν την ανδρική ομάδα. Για το λόγο αυτό η διοίκηση θέλησε να προχωρήσει κάνοντας αυτό το μεγάλο βήμα στο να οργανώσει τα τμήματα υποδομής, να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα και για το λόγο αυτό έχουμε τη χαρά και την τιμή να έχουμε ως υπεύθυνο προγράμματος τον Νίκο Κεραμέα, έναν καταξιωμένο προπονητή. Έχουν περάσει από τα χέρια του πολλές γενιές που έπαιξαν σε υψηλό επίπεδο αλλά και ο ίδιος είχε πολλές επιτυχίες. Φέραμε τον καλύτερο προπονητή στην Ελλάδα για να δημιουργήσει το καλύτερο πρόγραμμα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Είναι ένα νέο ξεκίνημα για τις ακαδημίες του Ολυμπιακού. Ξεκινάμε όλοι μαζί και η επαγγελματική ομάδα να στηρίξει και να βοηθήσει την προσπάθεια και θέλουμε από αυτό να βγάλουμε αθλητές για την πρώτη ομάδα αλλά και υγιείς φιλάθλους που θα αγαπάνε και το άθλημα αλλά και τον Ολυμπιακό. Καλωσορίζω τον Νίκο Κεραμέα και χαιρετίζω ένα υψηλού επιπέδου πρόγραμμα ακαδημιών που όλοι μαζί οι υπεύθυνοι θεσπίσαμε ώστε να έρθουν καλύτερες μέρες για το μέλλον του Ολυμπιακού».

Για τα παιδιά που θέλουν να φτάσουν στον ψηλότερο στόχο τους: «Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία δεν φτάνουν ποτέ στο απώτερο σημείο. Θέλεις πάντα να βελτιώνεσαι, είτε είσαι αθλητής είτε οτιδήποτε. Πρέπει να εμπλουτίζεις τις γνώσεις του και να καλλιεργείς τις δεξιότητές του. Όταν ένας παίκτης φτάνει στο εφηβικό έχει κάνει μια πορεία μίνιμουμ 4 ετών. Αυτό που πρέπει να κάνουν όλα τα παιδιά είναι να μην τα παρατάνε και να μην απογοητεύονται. Πέραν της μεγάλης προσπάθειας στο γήπεδο πρέπει να έχουν και την πνευματική δύναμη σε τυχών δυσκολίες που θα τους παρουσιαστούν.

Ήμουν σε ένα σχολείο στην Καλλίπολη και ένα παιδί έκανε την ίδια ερώτηση Εκείνο που πρέπει να κάνουν όλα τα παιδιά είναι να συνεχίσουν να προσπαθούν και να αγωνίζονται. Τα παιδιά θέλουν να προχωρήσουν και το ζητούμενο είναι να τους δώσουμε τις δυνατότητες. Γενικά αυτοί που ασχολούνται πρέπει να βοηθήσουν ώστε να βρουν τον επόμενο σταθμό της πορείας τους. Γενικά αυτό δεν είναι μόνο στον αθλητισμό. Είναι πολύ σημαντικό να βοηθήσουν τα παιδιά να βρουν διέξοδο. Έτσι όπως έχει γίνει η οικονομική συγκυρία και δεν υπάρχουν ψηλά συμβόλαια είναι σημαντική η στροφή στις υποδομές. Όποιος προσπαθεί στο τέλος θα φτάσει εκεί που θέλει. Πρέπει να έχει υπομονή και επιμονή. Με όλες τις δυνάμεις κάποιος».

Ο Ιωάννης Παπαπέτρου τόνισε: «Εγώ όπως ξέρετε είμαι ακόμα μικρός, νιώθω παιδί. Μπορώ να καταλάβω πως νιώθει ένα μικρό παιδί αλλά και να έχει μια σωστή καθοδήγηση από σωστούς προπονητές και ανθρώπους. Η προσπάθεια του Ολυμπιακού είναι πολύ σημαντική. Ένα μικρό ποσοστό που ασχολείται με τον αθλητισμό είναι καλό, αλλά το υπόλοιπο είναι σημαντικό να μεγαλώνουν ως σωστοί άνθρωποι και σωστοί φίλαθλοι. Το τιμ της ακαδημίας έχει παρελθόν και βοηθούν τα παιδιά να καταξιωθούν. Είναι σημαντικό για τα πιδιά που έχουν ως πρότυπο παίκτες της πρώτης ομάδας και να βελτιώνονται συνεχώς»

Ο Νίκος Κεραμέας είπε: «Μου έγινε μία μεγάλη τιμή τον τελευταίο χρόνο. Μου απευθύνθηκε μια πρόσκληση συνεργασίας. Είμαι πολλά χρόνια σε αυτές τις ηλικίες. Στα 18 μου με έβαλαν με 12χρονα ως προπονητή και αυτό μου έδωσε κίνητρο να ασχοληθώ με μικρές ηλικίες. Η πρόσκληση-πρόκληση που έγινε από τον Ολυμπιακό σε εμένα την έκανα δεκτή με μεγάλη χαρά και με αίσθημα ευθύνης καθώς η ευθύνη απέναντι σε μικρά παιδιά είναι μεγάλη. Οτιδήποτε και να κάνεις είναι σημαντικό. Είναι ακόμα σημαντικότερο το επάγγελμά σου να έχει να κάνει με ψυχές μικρών παιδιών. Όλοι οι προπονητές θέλουμε να αποδώσει η συνεργασία μας με τα παιδιά χαρούμενα και ευτυχισμένα. Τα τμήματα υποδομής χωρίζονται σε δύο κομμάτια. Αγόρια και κορίτσια 5-14 ετών και είναι και τα αγωνιστικά τμήματα σε αγόρια και κορίτσια.

Η ανάπτυξη αυτών των μικρών ηλικιών δεν έγινε από μόδα ή από ανάγκη, αλλά από επιλογή. Πράγμα που σημαίνει πως όντως δίνεται βαρύτητα στις μικρές ηλικίες. Δίνεται η κοινωνική διάσταση με το να μπαίνουν πολλά παιδιά στους αγωνιστικούς χώρους. Εμείς το θέλουμε και θέλουμε να τα κρατήσουμε. Θέλουμε καλούς χαρακτήρες, υψηλού επιπέδου αθλητές και να μάθουν να συμπεριφέρονται σωστά, ακόμα και τα παιδιά που δεν θα παίξουν σε υψηλό επίπεδο να έρχονται και να χειροκροτούν.

Θέλουμε να έχουμε διακρίσεις και να βγαίνουν σωστοί αθλητές. Τον κύριο Παπαπέτρου τον πήραμε ως μεταγραφή αλλά τυχαίνει να βγαίνει από μια οικογένεια που του έδωσε στοιχεία μέσα στο παιχνίδι. Είναι εύκολο να πάρεις έναν παίκτη 18-19-20 ετών. Αυτό που θα προσπαθήσουμε να κάνουμε είναι να περάσουν τα παιδιά των ακαδημιών του Ολυμπιακού και να βγάλουν μια ποιότητα.

Θα έλεγα πως αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να βάλουμε και κώδικες ηθικής. Στην όαση που θέλουμε να δημιουργήσουμε η ηθική θέλουμε να είναι ένα σημαντικό κομμάτι.

Θα ήθελα να υπάρχει ποιότητα σε όλα τα κομμάτια του προγράμματος. Είτε είναι προπονητές, είτε γυμναστές, είτε άλλοι όπως διατροφολόγος κλπ. Θέλουμε να έχουμε τους καλύτερους και το πρόγραμμα του Ολυμπιακού να λειτουργεί συντεταγμένα. Ομάδες λόγω αδυναμίας δεν είναι σε θέση να καλύψουν ανάγκες των αθλητών που προστρέχουν σε άλλους ανθρώπους για τις ανάγκες τους. Το παιδί πάει και κάνει ατομικές στον τομέα της φυσικής κατάστασης.

Αυτό που θέλουμε στον Ολυμπιακό είναι να κάνουμε ένα πλήρες πρόγραμμα, δίχως επιπλέον δαπάνη ή να στραφούν αλλού. Αυτό θα το επιτύχουμε φέρνοντας τους καλύτερους. Θα κάνουμε μια προσπάθεια στο άμεσο μέλλον να καλυφθούν τα κενά. Οι παίκτες που θα στελεχώσουν την ομάδα τα επόμενα χρόνια να πληρούν τα στάνταρ του Ολυμπιακού. Ήθελα να επισημάνω και να προσθέσω ότι η διοίκηση έχει κάνει πολλά πράγματα, έχει κάνει επένδυση πράγμα που σημαίνει πως μας εμπιστεύεται και αυτό μας γεμίζει ευθύνη.

Ήθελα να πω επίσης πως ήξερα από πριν τον Γιάννη Σφαιρόπουλο και με την αξία που έχει ως προπονητής εντός παρκέ, ένα μεγάλο κομμάτι αυτής της αξίας την έχει επειδή πέρασε όλα τα στάδια. Ήταν προπονητής μίνι, παιδικού, εφηβικού. Αυτό έδωσε μεγάλη αξία και φαίνεται με τη συμπεριφορά του απέναντι στους παίκτες.

Είμαι τυχερός που έχω δίπλα μου τον Αργύρη Καμπούρη που με βοηθάει πολύ, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι προπονητές. Βρισκόμαστε σε φάση αναδιοργάνωσης μικρών τμημάτων. Η διοίκηση επενδύει χρήματα για να φτιάξουμε τα παρκέ και υπάρχει μια ανταπόκριση από τα παιδιά και τους γονείς τους. Λαμβάνοντας υπόψιν τις συνθήκες που ζούμε θα ήθελα να πω ότι οι γονείς μπορούν να εμπιστευτούν τα παιδιά τους στα χέρια μας. Με σταθερά βήματα θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο. Θέλουμε να γεμίσουμε με υλικό ποιότητας τους ορόφους,

Το μπάσκετ ταιριάζει στον Έλληνα. Υπάρχουν διακρίσεις από ομάδες και σωματεία. Το ότι είμαστε καλύτεροι σε κάποιες κατηγορίες είναι ρουτίνα και όχι κομήτης. Θέλουμε στον Ολυμπιακό να γίνουμε πρώτοι στην Ελλάδα και μετά πρώτοι και στην Ευρώπη. Ευχαριστώ τους ανθρώπους του Ολυμπιακού για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν, όπως και τους χορηγούς μας. Να ξέρουν πως η ποιότητα του προγράμματος θα τους αφήσει ικανοποιημένους».

Για το πώς επηρεάζουν οι γονείς τα παιδιά σε μικρές ηλικίες: «Οι γονείς είναι ένα κομμάτι όλου του πρότζεκτ. Όπως θέλει εκπαίδευση ο αθλητής έτσι θέλει και ο γονιός θέλει εκπαίδευση. Επιτρέπουμε στους γονείς να βλέπουν την προπόνηση. Ο προπονητής οφείλει να είναι γονιός όλων των παιδιών και όχι μόνο ενός. Αυτό του επιτρέπει να έχει κρίση για το τι γίνεται. Είναι εύκολα παρεξηγήσιμο όλο αυτό. Έκανα κουβέντα με τους γονείς των παιδιών του Ολυμπιακού. Τους επέτρεψα να βλέπουν την προπόνηση αλλά και να προβληματιστούν για το τι θα γίνει. Πολλές φορές δημιουργείται σχέση εξάρτησης του παιδιού με τον γονέα. Τα παιδιά όσο μεγαλώνουν θα αντιμετωπίζουν προβλήματα αλλά την ίδια στιγμή θέλουμε να υπάρχει και μια απόσταση».

Για τους μάνατζερ στις μικρές ηλικίες: «Είναι υπαρκτό πρόβλημα. Εάν μιλάμε για κοινωνία ευνομούμενη, δεν πρέπει να υπάρχει αθλητής κάτω των 18 να έχει ατζέντη. Υπάρχουν άνθρωποι που εκπροσωπούν αθλητές. Είναι υπαρκτή η ανάγκη ένας αθλητής να έχει εκπρόσωπο. Αυτό πρεπει να γίνει όταν υπάρχει η μεγάλη ανάγκη. Η ταπεινή μου άποψη είναι πως ο προπονητής έχει την τεχνογνωσία ώστε να δουλέψει μαζί του στο γήπεδο. Η παρουσία των ατζέντηδων καλύπτει κάποιες ανάγκες ανύπαρκτες και δημιουργεί ανάγκες που δεν υπάρχουν. Ο γονιός πρέπει να εκλάβει με σοφία το όλο θέμα».

Για ενδεχόμενη συνεργασία με ανδρική ομάδα: «Έτσι πρέπει να γίνεται. Για πολλούς λόγους. Είναι κατανοητό πως στις μικρές ηλικίες δεν μπορείς να κάνεις τις κινήσεις που κάνεις στην ανδρική ομάδα όπως για παράδειγμα την πιεστική άμυνα σε όλο το γήπεδο. Εμείς οφείλουμε όποιο παιδί έρχεται στον Ολυμπιακό να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Ναι, θέλουμε να βαδίσουμε στην εξαιρετική λογική της ανδρικής ομάδας με σωστά βήματα. Κάνουμε όλα εκείνα τα προαπαιτούμενα για τον σκοπό αυτό».

Για το αν έχουν χαθεί ταλέντα: «Έχουν χαθεί πολλά ταλέντα. Χάνονται για εξωγενείς και εξωτερικούς λόγους. Συνήθως λόγω περιβάλλοντος ώστε να πάρει κάποιες αποφάσεις και να δουλέψει. Η δική μας η δουλειά είναι να… καθαρίσουμε το περιβάλλον όποτε επιτρέψουν σε εμάς οι γονείς να κάνουμε τη δουλειά μας. Όταν ένας γονιός λέει να μην δίνει πάσα στο παιδί του καταστρέφει όσα γίνονται. Εάν θέλει κάποιος να προκόψει στο μπάσκετ πρέπει να έχει καλή συμπεριφορά και νοοτροπία, να είναι καλός μαθητής και καλός συμπαίκτης. Τα δύο πρώτα που ζητούν οι άνθρωποι έχουν να κάνουν με συμπεριφορά. Το τρίτο έχει να κάνει με το πνεύμα της ομαδικής συμπεριφοράς. Ίσως να εκπαιδεύσουμε και τους γονείς να μην κοιτάνε κοντόφθαλμα».

Για την εξάπλωση του προγράμματος σε όλη την Ευρώπη και για το πόσο βοηθούν τα κολέγια: «Σταχυολογούμε πληροφορίες και ξεχωρίζουμε πληροφορίες από πανεπιστήμια αλλά προσπαθούμε να το συνδέσουμε με τον Ολυμπιακό. Το διαδίκτυο μας δίνει τόσες πληροφορίες. Στον Ολυμπιακό ακούμε τις πληροφορίες αυτές. Θα ήταν ένας από τους απώτερους στόχους μας. Εάν ο Ολυμπιακός θέλει να ψάξει ναι. Στον Ολυμπιακό θέλουμε να βάλουμε τα πράγματα σε μια τάξη και ύστερα να φτάσουμε σε αυτό».

Για την πορεία του στα εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη: «Είναι ένα μεγάλο κίνητρο. Η διαδρομή μου στα εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη είναι πολύ μεγάλη. Η ποιότητα εκεί ήταν εξαιρετική. Σήμερα για μένα είναι το επόμενο βήμα. Οι άνθρωποι του Ολυμπιακού μου προσφέρουν πράγματα που δύσκολα θα έδιναν άλλα σωματεία σε αθλητές. Για μένα είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση να συμμετάσχω σε αυτή την προσπάθεια».

Τέλος, ο head coach του Ολυμπιακού μίλησε για το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό: «Το να παίζεις σε άδειο γήπεδο γενικά δεν είναι ωραίο. Ο κόσμος πρέπει να απολαμβάνει το σπορ, αλλά και οι αθλητές αισθάνονται περίεργα, όταν αγωνίζονται σε άδεια γήπεδα. Δεν είναι ωραία εικόνα. Εύχομαι να μην χρειαστεί να παίξουμε ξανά σε άδειο γήπεδο και σε αυτό πρέπει να συμβάλουμε όλοι για να μην έχουμε τιμωρίες», δήλωσε ο 48χρονος προπονητής του Ολυμπιακού, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στον βαθμό ετοιμότητας των ομάδων και κατά πόσο αυτός θα επηρεάσει την έκβαση του αγώνα:

«Είναι πολύ σημαντικό ποιος θα κάνει σωστά τα μικρά πράγματα. Είναι σημαντικό να είμαστε συγκεντρωμένοι και να κάνουμε σωστά όσα έχουμε δουλέψει από την αρχή της προετοιμασίας. Οσο πιο κοντά είμαστε στην τακτική μας, τόσο πιο καλό θα είναι για εμάς».
olympiacos-blog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ