2015-10-05 18:09:52
Φωτογραφία για ΠΟΛΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΝΤΕΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ
Υλοποίηση της συμφωνίας του Ιουλίου 

το ταχύτερο θέλει ο Σαπέν

Το μήνυμα ότι απομένει πολλή δουλειά ακόμη έστειλε στην Ελλάδα ο Γερούν Ντέισελμπλουμ, μετά τη συνάντηση που είχε στο Λουξεμβούργο με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Σε δηλώσεις του λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε πως ένας μεγάλος αριθμός μεταρρυθμίσεων απομένει να εφαρμοστεί στην Ελλάδα, ενώ καινούργιες μεταρρυθμίσεις πρέπει επιπλέον να σχεδιαστούν, όπως είναι οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας.

Όπως σημείωσε: «Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να εφαρμόσει το συντομότερο τα συμφωνημένα έτσι ώστε να προχωρήσει η διαδικασία τόσο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών όσο και για την ελάφρυνση του χρέους». «Όμως για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται να έχει προηγηθεί πολλή δουλειά» κατέληξε ο επικεφαλής του Eurogroup.


Εν τω μεταξύ, την υλοποίηση των δεσμεύσεων όσο το δυνατόν ταχύτερα ζήτησε και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ώστε στη συνέχεια οι πιστωτές της Ελλάδας να προχωρήσουν σε συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους της. Εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup στο Λουξεμβούργο ο κ. Σαπέν δήλωσε ότι οι εταίροι της χώρας θέλουν να δουν «την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της συμφωνίας του Ιουλίου και εντός του σωστού χρονικού πλαισίου». Όπως είπε, όσο ταχύτερα εφαρμοσθεί η συμφωνία, τόσο γρηγορότερα θα μπορέσουν οι πιστωτές να εξετάσουν την ελάφρυνση του χρέους.

Σύμφωνα με τον Γάλλο ΥΠΟΙΚ, το βήμα αυτό πρέπει ολοκληρωθεί, ώστε να προσφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περαιτέρω χρηματοδότηση στην Ελλάδα. «Είναι ζωτικής σημασίας, γιατί το ΔΝΤ έχει διαφορετικό χρονοδιάγραμμα και μπορεί να ξεκινήσει το νέο πρόγραμμά του όταν θα έχουμε συμφωνήσει στην ελάφρυνση του χρέους», κατέληξε ο Σαπέν.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στη συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία άρχισε στις 16:00 ώρα Ελλάδος, στην οποία θα πάρει μέρος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Κατά τη συνεδρίαση, η λίστα με τα 48 προαπαιτούμενα μέτρα αναμένεται να αποσπάσει την τυπική έγκριση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Στόχος είναι η ψήφισή τους έως τα μέσα Οκτωβρίου, ώστε αμέσως μετά να εκταμιευθεί η υποδόση των 2 δισ. ευρώ.

Στη συνέχεια μένει να συμφωνηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών και ένα δεύτερο, δυσκολότερο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων, η εφαρμογή του οποίου, το αργότερο ως αρχές Νοεμβρίου, θα ξεκλειδώσει τη δεύτερη υποδόση ύψους 1 δισ. ευρώ.

Στη συνεδρίαση του Eurogroup, που θα είναι σύντομη σε διάρκεια, οι Ευρωπαίοι υπουργοί αναμένεται να παροτρύνουν την κυβέρνηση να υλοποιήσει το συντομότερο τον πρώτο κατάλογο των προαπαιτούμενων, ώστε να πάρει το συντομότερο σειρά το δεύτερο πακέτο.

Επισήμως σήμερα δεν θα συζητηθεί το θέμα του χρέους, ωστόσο είναι προφανές ότι η συζήτηση αυτή έχει ήδη ξεκινήσει στο παρασκήνιο και θα συνεχιστεί επίσης παρασκηνιακά στη διάρκεια της πρώτης αξιολόγησης τους προγράμματος, ενώ θα βρεθεί και επίσημα στο τραπέζι πιθανότατα τον Νοέμβριο ή περί τα τέλη του χρόνου.

Τήρηση των δεσμεύσεων ζητά και ο Μοσκοβισί

Στην ανάγκη τήρησης των δεσμεύσεων και υιοθέτησης των προαπαιτούμενων εστίασε ο επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο. Συγκεκριμένα, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα γιατί, όπως είπε, έχει κατανοήσει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, παρά μόνο η εκπλήρωση των δεσμεύσεων που ανέλαβε για να λάβει τα 86 δισ. ευρώ που προβλέπει το νέο πρόγραμμα. «Είναι κοινό μας συμφέρον να επιτύχει η Ελλάδα», ανέφερε ο Γάλλος επίτροπος και πρόσθεσε: «Είμαι βέβαιος ότι θα αποφευχθεί ένα νέο δράμα, μια νέα τραγωδία, ένα νέο σίριαλ με την Ελλάδα».

Ακόμη ανέφερε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να συνδράμει την Ελλάδα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Υπενθύμισε πάντως ότι οι δεσμεύσεις πρέπει να ικανοποιηθούν και ότι τα προαπαιτούμενα πρέπει να υιοθετηθούν και να ψηφιστούν. Σημαντικό στοιχείο για την Ελλάδα, πρόσθεσε, είναι η ισχυρή δημόσια διοίκηση και η ισχυρή πολιτική βούληση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία, λόγω προσφυγικής κρίσης, ο κ. Μοσκοβισί απάντησε ότι το θέμα αυτό δε θα συζητηθεί στο Eurogroup. Εξήγησε, ωστόσο, ότι οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης προβλέπουν ότι υπό «εξαιρετικές συνθήκες» θα μπορούσε να υπάρξει δημοσιονομική χαλάρωση. Η Επιτροπή εξετάζει, κατά πόσο η προσφυγική κρίση θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «εξαιρετική συνθήκη» για να υπάρξει ευελιξία, εξήγησε, σημειώνοντας ότι «πρόκειται για μια νομικής και οικονομικής φύσεως δουλειά, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη».

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail''
 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ