2015-10-10 20:01:06
Φωτογραφία για Κύπρος: Φως στην αγορά ακινήτων - Ανάκαμψη δείχνουν τα στοιχεία
Άρχισαν να διαφαίνονται τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης του τομέα των ακινήτων, ο οποίος διανύει πορεία σταθεροποίησης, καθώς η σοβαρή υποχώρηση των τιμών, από το 2009 μέχρι τώρα, επαναφέρει τη δραστηριότητα στην αγορά. Τα θετικά μηνύματα αντικατοπτρίζονται τόσο στα στοιχεία που ανακοίνωσε προχθές η Eurostat, όσο και η Κεντρική Τράπεζα ενωρίτερα σε σχέση με τις τιμές των ακινήτων, αλλά και από τα τελευταία στοιχεία των αδειών οικοδομής, που αφορούν στις μελλοντικές αναπτύξεις.

Τα αισιόδοξα μηνύματα ενισχύονται και από τις αυξημένες πράξεις αγοραπωλησιών, όπως αυτές καταγράφονται στα πωλητήρια έγγραφα που έχουν κατατεθεί στα επαρχιακά κτηματολογικά γραφεία. Οι πωλήσεις σε ξένους αυξήθηκαν κατά περίπου 8% για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου. Με βάση τα ολικά πωλητήρια έγγραφα οι πωλήσεις ακινήτων μέχρι τον Αύγουστο αυξήθηκαν σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014 κατά 6%.

Με βάση τα στοιχεία της Eurostat οι τιμές των ακινήτων στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 2,4% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2015 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014, ενώ αν η σύγκριση γίνει με το πρώτο τρίμηνο φέτος προκύπτει ότι η άνοδος ανέρχεται στο θεαματικό 7,4%.

Την ίδια ώρα στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν κατά 1,1% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2014 και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφτηκε αύξηση 2,3%.

Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με επαγγελματίες του τομέα, αποτελούν ενθαρρυντικό παράγοντα σε σχέση και με την πορεία της οικονομίας γενικότερα, ο οποίος ενισχύεται από την προοπτική της δημιουργίας του καζίνο θερέτρου και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Τα ενθαρρυντικά μηνύματα σταθεροποίησης του τομέα, που καταδεικνύουν και τα πρώτα σημάδια για ανάκαμψή του ενισχύονται και από τον δείκτη τιμών κατοικιών (οικίες και διαμερίσματα) της Κεντρικής Τράπεζας, για το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Με βάση τον δείκτη, οι τιμές των διαμερισμάτων και των οικιών το δεύτερο τρίμηνο του έτους κατέγραψαν τη μικρότερη τριμηνιαία μείωση των τελευταίων πέντε χρόνων, ενώ σε ετήσια βάση η πτώση διαμορφώθηκε στο 5%, καταγράφοντας επιβραδυνόμενο ρυθμό ετήσιας μείωσης για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, καταγράφτηκε οριακή μείωση 0,4% στις τιμές των οικιών και 0,6% σε αυτές των διαμερισμάτων, συνεχίζοντας την τάση για μικρότερες μειώσεις, οι οποίες κάτω από τις κατάλληλες προϋποθέσεις αναμένεται να καταλήξουν σε σταθεροποίηση των τιμών στην αγορά.

«Όπως διαφαίνεται από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι τιμές κατοικιών αναμένεται να σταθεροποιηθούν γύρω στα επίπεδα του μέσου όρου του 2006, έτος κατά το οποίο άρχισε η υπερβάλλουσα ζήτηση για οικιστικά δάνεια που τελικά οδήγησε στην υπερθέρμανση του τομέα», εκτιμά η Κεντρική Τράπεζα.

Εκτιμά επίσης ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις θα είναι υποβοηθητική στη χρηματοοικονομική κατάσταση των τραπεζών και γενικότερα θα βοηθήσει περαιτέρω στην ομαλοποίηση της οικονομίας και δεν αναμένεται να επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στις τιμές των ακινήτων.

Ενισχυτικό είναι, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, το γεγονός ότι η ευρύτερη οικονομία παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης, με το ΑΕΠ να καταγράφει θετικούς ρυθμούς μεταβολών, ενώ η ζήτηση για ακίνητα συνεχίζει να καταγράφει ετήσιες αυξήσεις.

Ενθαρρυντικά είναι και τα τελευταία στοιχεία των αδειών οικοδομής, που αφορούν στις μελλοντικές αναπτύξεις. Από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, για το πρώτο εξάμηνο παρατηρείται άνοδος της τάξης του 14,5% στον αριθμό των οικιστικών μονάδων σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο πέρσι. Επίσης, τον Ιούνιο, οι άδειες οικοδομής που εκδόθηκαν από τις Δημοτικές Αρχές και τις Επαρχιακές Διοικήσεις ήταν στα ίδια επίπεδα με τον Ιούνιο πέρσι.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ